Berta Sándor

3D-szkennerek a plasztikai sebészetben

A számítástechnika egyre nagyobb teret hódít a szépészeti és egyéb műtétek területén is.

Napjainkban már 3D-szkennerek segítségével térképezik fel az orvosok a testet és számítógépes programok jelzik előre, hogy milyen eredmények várhatók a plasztikai beavatkozásoknál. A betegek így valós képet kaphatnak arról, hogy a műtétek milyen következményekkel járhatnak. Az orrkorrekciótól kezdve a mellnagyobbításig minden beavatkozást és annak hatásait modellezni lehet ma már a szoftverekkel. Carlo Hasenöhrl plasztikai sebészelmondta, hogy a mellnagyobbítások esetében rendkívül hasznos segítséget jelentenek a készített 3D-felvételek és mind az orvosnak, mind a betegnek segítenek az optimális implantátumok kiválasztásában.

Minden műtét előtt elkészítik a páciens részleges 3D-modelljét. Az érintett területekről négy kamera készít különböző szögben fotókat. Ezután a számítógép egy precíz 3D-modellt készít, amely minden irányba elforgatható, továbbá a program kiszámítja a szükséges változtatásokat is. A szakember hozzátette, hogy a 3D-szkennereknek köszönhetően mindenki jobban megfogalmazhatja a kívánságait. A betegek tudni akarják, hogy mi vár rájuk és természetesen nem akarnak csalódni.

A 3D-szkennerek a jövőben a sebészet más területein is egyre nagyobb szerepet kaphatnak. Amennyiben például valakinek a fülét kell helyreállítani, akkor létrehozható egy 3D-modell, amely később 3D-nyomtatóval elkészíthető. Az eljárás előnye, hogy lehetővé teszi az eredetivel gyakorlatilag teljesen megegyező protézisek és pótlások megalkotását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #8
    "Senki nem mondta, hogy ez a program meg tudna bármit is jósolni"

    Akkor mire is lenne jó a gyakorlatban?

    "Maximum döntés támogató rendszer, és segíthet az igények felmérésében."

    És akkor mennyivel jobb, mint a photoshop?

    "Ennek ellenére sem tartom kizártnak a jövőben egy sokkal komplexebb szövettani szimulációt."

    Még azt sem lehet megjósolni, hogy valakinek feltűnő heg marad-e a bemetszés helyén vagy sem. Ezért sok plasztikai eljárást inkább elrejteni igyekeznek, ahol nem látszik. És tudod miért? Mert "sokismeretlenes folyamat".

    "Az emberi intelligencia kiegészítve egy milliós eseti adatbázissal, utókövetéssel, képalkotással már sokban segíthet egy sebésznek."

    De miben? Hogy kinyomtatja a következő páciens testét és gyakorol a modellen? Az hogy lenne szimuláció? A vért és az egyéb keringő sejteket és azok reakcióját is szimulálja talán?

    "Vagy legalábbis különféle gyógyulási verziók jóslása...."

    Á, szóval az első mondatod, hogy "senki sem mondta, hogy bármit meg tudna jósolni", erre most meg az írod, hogy mégis?

    Az élő szervezetet még ma sem érti senki igazán, nem véletlen a sok gyógyíthatatlan betegség. És ez nagy részben annak köszönhető, hogy sokismeretlenes folyamatokból állunk. És még egy szimpla seb gyógyulását is milliónyi előreláthatatlan (és sok esetben kideríthetetlen okból) tényező tudja befolyásolni.
  • Tetsuo #7
    Eltörött az orrom edzésen és jól akartam megcsináltatni...
  • Ahoy #6
    ... de nem értem mi a probléma. Senki nem mondta, hogy ez a program meg tudna bármit is jósolni tökéletesen, hogy X,Y,Z koordinátában ilyen bemetszést kellene produkálnia a sebésznek. Maximum döntés támogató rendszer, és segíthet az igények felmérésében. Implantátumoknál pedig kifejezetten jól jöhet, ahol 3D printelés is történik.

    Ennek ellenére sem tartom kizártnak a jövőben egy sokkal komplexebb szövettani szimulációt. Legalább olyan szinten ahogy most dolgoznak a plasztikai sebészek. Az emberi intelligencia kiegészítve egy milliós eseti adatbázissal, utókövetéssel, képalkotással már sokban segíthet egy sebésznek.

    Az időjárás jóslása ennél sokkalta komplexebb, mivel nagyon bonyolult sokismeretlenes valószínűségi folyamatok zajlanak. Megfelelő sejt-szövetszintű modellel itt legalább rengeteg paraméter behatárolható. Vagy legalábbis különféle gyógyulási verziók jóslása....
  • Ender Wiggin #5
    De megjósolni, hogy hogyan fog gyógyulni a varratok után bármi is (kizárt, hogy sikerül olyan pozíciót létrehozni a műtét alatt, mint, amit a program várna), még nehezebb, mint megjósolni az időjárást. sőt, lehetetlen. Ennek a módszernek semmi értelme. Legalább is nem több, mint mezei 2D-s fotón photoshopolni.
    A orrplasztikánál meg előfordul, hogy a műtét hatására lesz később porcfelszívódás...
  • Ahoy #4
    Ha szabad kérdezni mi vitt rá a plasztikai sebészetre? Nagyon zavart az orrod?

    Amúgy önmagában a 3D szkennelés nem elég természetesen... de sok sok kiátlagolás és sebészeti-anatómiai modell adatbázis már segíthet. Azért az emberi szövetek eléggé jól modellezhetőek számítógép segítségével, csak sok adat kell hozzzá.

    Ha pl multimodális eszközökkel is kiegészül, akkor sikeres lehet mindenképpen. Ultrahanggal manapság nagy sikereket lehet elérni. Egyre precízebb és nagyobb felbontású eszközök jelennek meg. Pl már érstruktúrákat is feltudnak vele térképezni, ehhez képest egy izom-ínstruktúra nudli. Kisteljesítményű MRI-t is be lehetne vetni, az nagyon jó közelítést ad a porcokról, inakról, zsírszövetről a csonton.

    Ezeket összerakva már komolyan használható eszközök lesznek. Csak tényleg fő szempont az anatómiai számítógépes modellezés, és a képalkotás összehangolása. Még akár olyan intelligens szoftverek fejlesztésére is gondolok, ami egy sebészeti-anatómiai adatbázis alapján ráereszt egy deep learning neural netes mesterséges intelligenciát, ami aztán a sok sok mintából fokozatosan megtanulja milyen célhoz, milyen műtét az ideális. Sok ezer sebész tapasztalata együtt már komoly dolog lehet. (Pl a Tesla autonóm vezetése is ilyen alapokon tanul és folyton javul a teljesítménye begyűjtve az infókat)
    Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2016.02.21. 01:29:27
  • Tetsuo #3
    Dehogy is. A szoftver nem tudja, hogy milyen az adott csontrész vagy porc törésmutatója; hogy fog gyógyulni; az izmok, ínszalagok elhelyezkedésének változására sem hiszem, hogy fel lenne készítve stb.
  • flashpointer2 #2
    Ezzel mindenki a mostani legjobb orr-plasztika sebész színvonalára léphet.
  • Tetsuo #1
    Budapest - állítólag - legjobb orr-plasztikai sebésze rajzolgatta nekem gyönyörűen az új orromat... azután teljesen más orrom lett. :-D
    Nem hiszem, hogy a 3-D-s modell pontosabbá tenné a műtéteket.