Berta Sándor

Sci-fi az újságot elolvasó műholdkamera

A megfigyelési technikák közel sem olyan fejlettek, mint ahogy azt hisszük.

Több száz műhold kering folyamatosan a Föld körül. Ezek radar-, infra- és más felvételeket készítenek a bolygónk felszínéről, s számos területen (mezőgazdaság, kémkedés, a klímaváltozás hatásainak és a növényzetnek a felmérése) alkalmazzák őket, ezért különböznek a műszaki lehetőségeik is. "2004 és 2013 között kereken 130 Föld-megfigyelő műholdat lőttek fel, ezeket 2014 és 2023 között további 283 követi. De ez csak a polgári terület, a katonai projektekről keveset tudunk" - jelentette ki Josef Aschbacher, az Európai Űrügynökség (ESA) programtervezési és koordinációs szolgálatának vezetője.

A szakember közölte, hogy napjainkban a polgári célokra elérhető legjobb műholdfelvételeken egy képpont 30 x 30 centiméteres területnek felel meg. Ezt a minőséget jelenleg kizárólag az egyesült államokbeli fotók érik el, de azok is csak fekete-fehérben. Aschbacher hozzátette: ahhoz, hogy egy tárgyat jól fel lehessen ismerni, legalább 40-50 centiméter hosszúnak, illetve szélesnek kell lennie, ugyanis a pixelek nem mindig fednek le egy objektumot.


Josef Aschbacher 25 éve dolgozik az Európai Űrügynökségnél

Azt nem lehet tudni, hogy mennyire jók a katonai műholdképek, de az biztos, hogy a titkosszolgálatok embereket vagy kisebb tárgyakat nem lennének képesek azonosítani. Az, hogy a műholdakról el lehet olvasni az újságokat puszta sci-fi. Ennek oka az, hogy vannak bizonyos fizikai határok, amelyeket nem lehet megkerülni. Talán 30-ról 10 vagy 20 centiméterre lecsökkenthető a felbontás, de akkor is problémát jelent az atmoszféra szennyezettsége és nedvességtartalma, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. A képpontonkénti 30 x 30 centiméteres felbontás egyébként arra sem elég, hogy meg lehessen különböztetni egy BMW-t és egy Mercedest.

Az extrém nagy felbontású felvételeknél a lefedettség folyamatosan romlik, ezért sok célra inkább alacsonyabb felbontást alkalmaznak. A 30 centimétertől egy méterig terjedő felbontás esetén általában 10 x 10 kilométeres vagy néha kicsit nagyobb területet fednek le. 10 méteres felbontásnál már 300 x 300 kilométert, míg 300 méteresnél 1000 x 1000 kilométer a lefotózható régió. Az olyan Föld-megfigyelő műholdak, mint a Sentinel 2A az átrepüléseik során egy 300 kilométer széles sávot fotóznak le. Két ilyen műhold segítségével 5 naponta a Föld minden pontját feltérképezik. Egy olyan várost pedig, mint Bécs 2-3 naponta lefényképeznek, de ez csak felhőmentes égbolt esetén lehetséges.

Az ilyen átrepülések során természetesen hatalmas adatmennyiség keletkezik. A legújabb műholdak - például a Sentinel-1 és a Sentinel-2 - 600 MBit/s-os sebességgel játsszák át az adatokat a földi állomásoknak, miközben 700-800 kilométeres magasságban 6 km/s-os sebességgel haladnak. A lehető legjobb felbontású felvételek költségei viszonylag magasak és ráadásul nem is érhetők el minden területen, vannak ugyanis lezárt régiók a kereskedelmi műholdak számára, ilyen terület például Észak-Korea is. A kisebb felbontású fotók jelentősen olcsóbbak, míg más képek részben ingyen is elérhetők. Ez utóbbival kapcsolatban Aschbacher kifejtette, hogy Európában sok felvételt ingyen hozzáférhetővé tesznek, az adatok a sentinels.copernicus.eu nevű oldalon keresztül hívhatók le.


Az ESA legújabb Föld-megfigyelő műholdját, a Sentinel-2A-t két hete lőtték fel

Az ESA munkatársa arra számít, hogy az ingyenesség új impulzusokat adhat a gazdaságnak is. A PricewaterhouseCoopers tanulmánya alapján a Copernicus Föld-megfigyelési projektbe befektetett 1 euró 10 euró további értéket teremt. Az adatokat számos területen felhasználják, a hajózástól kezdve a katasztrófavédelmen át a klímakutatásig. Már a Google is megkereste az ESA-t, hogy miként használhatná fel a felvételeit a térképszolgáltatása és a Google Earth keretében.

Aschbacher szerint a jövőben a további műholdak alkalmazásának köszönhetően minden szempontból javulás következik be. Így már csak legfeljebb napi 1-2 átrepülésre lesz szükség, hiszen nem kellenek valós idejű képek. A fotók felbontása sem igazán változna, mert már most is a technikai megvalósíthatóság határán vannak. A valós idejű megfigyelésre a drónok és a kémrepülőgépek sokkal jobban alkalmasak, azok ugyanis lehetővé teszik a valóban nagy felbontású felvételek elkészítését - de az ehhez szükséges technológiát nem az ESA-nál fejlesztik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • seepheeerd #7
    Roger Waters: Molly's song :)
  • kvp #6
    A legiero mini urrepulogepet nem kell bemutatni, de eleg sok kisebb meretu (kvazi kocka) muhold megy fel alacsonyabb palyara minden evben, ezek jelentos resze szemetnek latszik, pl. orrkup darabnak. A katonai raketak elsodleges terhet sem irjak sehol, nemhogy a masodlagos vagy harmadlagosakat. Viszonylag kis meretu, alacsony palyan keringo, rovid elettartalmu muholdak, amik sokkal jobb kepet tudnak adni mint a magasan keringo profibb muholdak es akar a mozgokepet is kezelik, tehat videos megfigyelesre is jok, raadasul a magasabb palyan keringo muholdakat hasznaljak bazisnak, tehat nem kell hozzajuk foldi allomas.. Hatranyuk, hogy nagyon hamar visszajonnek.
  • molnibalage83 #5
    Ezt honnan szedted? A műholdakat odafent baromi könnyű nyomon követni. Hol vannak ezen holdak pályaadatai, amik minimálisan verifikálnák ezt? A Kh-11/12-ből alig van fent, mert olyan drága és olyan kevés pénzt kapnak. Kinek telne erre?
  • kvp #4
    Mar most is vannak tenyleg jo felbontasu muholdak, de a trukk altalaban az, hogy tobb kamera, tobb kepet kell osszeilleszteni egyetlen nagyfelbontasu keppe es kozben a celtargy nem mozdulhat be. Ezen muholdak eseten a felterkepezett terulet nehany tizmeteres csak, ellenben kepesek a kamerakat mozgatni, tehat a cikkben szereplo folyamatosan az alattuk talalhato felszint fotozo muholdakkal ellentetben kepesek videokepet adni egy aktivan kovetett celrol. Persze a muhold eleg gyorsan elmozdul, ekkor at kell adni a cel koveteset a kovetkezo arra jaro muholdnak. Az elettartalmuk viszonylag alacsony, mivel tenyleg alacsonyan repulnek, mar erezhetoen a legkoron belul. Hasonlo katonai platform az amerikai legiero kis robot urrepulogepe is, ami mar eleg alacsonyan repul az ujsagolvasashoz is. (max. az ujsag cimlapjanak felismeresere, vagy egy rendszam leolvasasara jo) Minel lejjebb jovunk, annal jobb lesz a maximalisan elerheto felbontas, viszont annal inkabb valik a muhold robotrepulove.
  • molnibalage83 #3
    Nem, nem vicc. Csak éppen szarul van leírva. A műholdak nem repülgép szerűen mozognak, de ugya gondolom azt azt érted, hogy ha lassulnak, akkor esik a pályamagasság és, ha gyorsítanak, akkor nő. A régi műholdak is tudtak ilyen beszúrást és le tudtak jönni egy-két keringésre olyan pályamagasságra, ahonnan záros határidőn belül lepereceltek volna, de még képesek voltak újra olyan pályára visszamászni, ami még évekig jó. Viszont ezt nem túl gyakran csinálták...
  • SupraMKIII #2
    " Ez úgy érhető el, hogy egyrészt aktív hajtóműve van egy ilyen műholdnak, így bemerül a légkörbe, majd a fényképezés után újra magasabb pályára emelkedik, hogy ne csapódjon be a Földbe"

    Ugye ez csak valami vicc?!?!

    " egyrészt aktív hajtóműve van egy ilyen műholdnak"
    Mindnek az van... különben visszajön, mint a MASAT, még ha magasabb pályára áll, akkor is.

    A többihez nem tudok hozzászólni, de kétlem, hogy a legújabb katonai fejlesztések tudása - különösen ha átlép egy felhasználhatósági határt - publikus lenne.
  • Csaba161 #1
    A katonai műholdak maximális felbontása normálisan 20-25 cm körül van. (Az első nagyobb USA által telepített ilyen rendszer legnagyobb felbontása 40 cm körüli volt és a felvételeket árulták is, Magyarország is megvette - pedig akkor még a Varsói szerződés része voltunk - de az eladott képek felbontás csak 120 cm volt! És a színek is egymáshoz képest elég elcsúszottak voltak, mert a különböző színszűrőkkel felvett képek közt ugye arrébmozdult a műhold. Egyébként 6 színszűrő volt rajta két infravörös és a három látható fényű meg egy ultraibolya.) A legnagyobb felbontás, amit elértek speciális módszerekkel az 5 cm körüli. Ez úgy érhető el, hogy egyrészt aktív hajtóműve van egy ilyen műholdnak, így bemerül a légkörbe, majd a fényképezés után újra magasabb pályára emelkedik, hogy ne csapódjon be a Földbe. Így fele olyan közelről kétszer jobb felbontás, tehát kb. 10 cm érhető el. Ezt speciális aktív optikával növelik, hogy a levegő zavaró hatását: a turbulenciákat és más effektusokat kiküszöböljék. Ehhez sajnos a Földön úgynevezett fázisfordító tükröt kell elhelyezni (ellenséges területen - pl. Észak Korea - ez ugye problémát jelenthet), ezt a tükröt világítja meg egy lézer a műholdról, majd az így visszavert jellel valós időben korrigálják a fényképezőgép aktív optikáját vagy egy előre bekalibrált lézer van a felszínen és ennek jele éri el a műholdat, ezek a módszerek megint kétszeresére növelhetik a felbontást, így érhető el az 5 cm, azonban ekkor a teljes terület, amit leképeznek, kicsi lesz. A fentebbiek miatt ilyen megfigyelés csak előre kiválasztott területen, pontos cél és időpont ismeretében lehetséges.
    Persze amióta ezek a dolgok ismertek lettek, lehetnek ennél jobb rendszerek is égi forgalomban...