MTI

Mégsem lesz kötelező ujjlenyomatot adni az új személyi igazolványhoz

A Jobbik saját sikerének tartja, hogy a kormány eredeti szándékával ellentétben nem kötelező, hanem csak választható lesz az ujjlenyomatvétel az új típusú személyigazolványok kiállításakor.

Erről Staudt Gábor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője beszélt egy sajtótájékoztatón. Kiemelte, a Jobbik egyedüli ellenzéki pártként vett részt az új személyigazolványról, más néven e-kártyáról szóló kormányzati törvényjavaslat politikai egyeztetésén, amely szerinte azért jöhetett létre, mert a Fidesz elvesztette kétharmados parlamenti többségét. Staudt Gábor elmondta, a megbeszéléseken egyrészt azt szerették volna elérni, hogy az új okmány kiállítása ne legyen drágább az állampolgároknak akkor sem, ha az államnak ez többe kerül.

A Jobbik emellett úgy gondolja, hogy a modern technikák alkalmazása nem veszélyeztetheti az emberi szabadságjogokat, ezért a kötelező helyett választható ujjlenyomatvétel bevezetését javasolták, amit a kormány elfogadott - közölte, hozzátéve: reményeik szerint az előterjesztés végleges szövegében is ez a szabályozás marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #2
    Azért várjuk ki a végét! Elvileg a jogszabálytervezetben benne van egy gumimondat, egy jogászi gyöngyszem, aminek az a lényege, hogy ha szükséges, akkor bevezethető.

    Egyébként én arra gondoltam, ha a távolabbi jövőben mégis ujjlenyomatot kéne adni, nem fogom megtagadni, de az előző napon vízpapírral megcsiszolom az ujjaim hegyét, vagy pillanatragasztó felvitelével teszem lehetetlenné értékelhető ujjelnyomat levételét. B*sszák meg!

    Mégy annyit erről a hiper szuper kártyáról, hogy akkor lenne korrekt a bevezetése, ha lehetőségem volna otthon, saját számítógépemen:

    - beolvasni a tartalmát, így látni, hogy mit és milyen struktúrában tartanak nyilván rólam.
    - ügyintézés előtt ugyancsak otthon, lezárni azokat az adatokat általam is, amelykre az adott ügyintézés során nincs szükség - mehet rá AES, Seprent, Twofish, IDEA, vagy amit akarok. Mert ezek az én adataim.

    Két dolgot biztosra veszek:

    1. lesz hozzáférés már csak nemzetbiztonsági okból az összes adathoz egyidejűleg, hátsóajtózva az összes leolvasási végponton - csak hogy haszna is legyen a kártyának a rezsim számára ;-)
    2. amint kikerülnek az első példányok, el is kezdik majd visszafejteni-törni tárolómechanizmust azok, akiket ez érdekel, és fontos, illetve anyagi hasznot jelenthet, a kockáktól kezdve a bűnözőkig

    Mindezek eredményeként olyan szépen vissza fognak élni a rendszerrel, ahogy az logikájában benne van - szerencsére az én irataim 2023-ban járnak le, a jogsim még később, úgyhogy az elejét az igazi balkáni kompromittálásának talán elkerül, plusz hátha addigra rutinosan törhető lesz - mivel a saját adataimat hagy védjem, ha már az ómbucccmann csak egy látványpékség a magukat polgárnak gondoló, és államban bízó baromarcúaknak!
  • mrzed001 #1
    Bár apró győzelem, de győzelem a h.lyeség felett.