MTI

Fényképezőgépen át se nézzünk a Napba!

A napfogyatkozással készített szelfi súlyos szemkárosodást okozhat - figyelmezettek szakemberek a pénteki csillagászati jelenség, a részleges napfogyatkozás előtt.

A jelenség Budapesten délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Más magyarországi településen ehhez képest legfeljebb néhány perces eltérések lesznek. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökkenni fog. A legutóbbi, 1999-es napfogyatkozáskor még nem léteztek kamerával felszerelt mobiltelefonok, manapság azonban milliók érezhetnek rá kísértést, hogy lefotózzák magukat pénteken az égitestek ritka asztrológiai együttállásával.

A brit optikusok kollégiuma arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki az okostelefonján vagy a fényképezőgépe lencséjén keresztül néz a megfogyatkozott napba egy felvétel kedvéért, az éppoly veszélyes, mintha a fotózó egyenesen a napba nézne: a fény kiégetheti a retináját és vakságot okozhat.

Daniel Hardiman-McCartney, a brit optikusok kollégiumának klinikai szakértője hangsúlyozta annak veszélyét, hogy szelfizés közben akár véletlenül is belenézhet valaki a Napba. Napszemüvegen vagy fotónegatívon keresztül sem szabad a napfogyatkozást nézni, mert ezek nem biztosítanak megfelelő védelmet a szemnek, és a jelenséget természetesen megfelelő védőfelszerelés nélkül távcsövön, teleszkóppal vagy más optikai eszközzel sem lehet megtekinteni - írta a The Daily Telegraph.

A jelenség megfigyeléséhez a speciális napfogyatkozás-néző szemüveg alkalmas, amelyet a Magyar Csillagászati Egyesületen keresztül szerezhetnek be az érdeklődők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kjhun #7
    Nézzétek inkább így, távcsővel kivetítve. Az, a kis fekete pötty, a Vénusz. :D
  • nkmedve #6
    Az igaz, hogy valószinűleg nem lesz baja a fényképezőnek ha az erős fény csak egy 1000-ed másodpercig éri a szenzort, de a gond az hogy bármilyen fényképezővel először meg kell keresni a napot, fókuszálni, stb. Optikai keresővel az ember a szemét teszi ki a veszélynek, másképp (Live View) pedig a szenzor van megvilágitva folyamatosan ami már veszélyes lehet neki.

    Mellesleg több szintje van a dolognak:
    - nagylátó objektivvel nem lesz gond, én is rengeteg képet csinálok amin rajta van a nap (de úgy sok nem látszik a fogyatkozásból).
    - teleobjektivnél (200-300mm) már óvatosabbnak kell lenni, mert ott sokkal kevesebb idő is elég hogy túlmelegedjen a szenzor, vagy néhány fényérzékelő kiégjen
    - teleszkópoknál már úgy az optikára mint a fényképezőre is veszélyes lehet még egy 1/1000-es expozició is + meg kell keresni a napot ami védőfólia nélkül nagy károkat okozhat. Én még fóliával is elég óvatosan keresgélem a napot, mert olyankor ugye pont a nap irányába vagyok fordulva miközben babrálok a felszereléssel.

    Szóval én azért azt mondom, hogy mindenki inkább szerezzen be egy filléres szemüveget vagy valami fóliát s azon keresztül nézze vagy fényképezze a napot a saját szeme és pénztárcája érdekében, nem érdemes hősködni (elég csak arra gondolni hogy egy kissebb nagyitó+nap kombóval mit lehet művelni).
  • Sequoyah #5
    A fenykepezo szenzoranak nem lesz baja egyebkent. rengeteg olyan kep keszul nap mint nap amin rajta van a nap kozvetlenul. Raadasul a napfogyatkozasnal a nap ereje hatvanyozottan csokken. Az UV nem feltetlenul olyan mertekben, ezert veszelyes a szemre, de az a fenykepezonek nem szamit.

    Fenykepezovel arra kell vigyazni, hogy ne felejtsuk rajta az ejszakai manualis beallitasokat tobb masodperces zaridovel, mert az tenyleg megolvaszthatja, de egy automata beallitassal olyan rovid lesz a zarido, hogy a szenzort csak 1000edmasodpercig eri a feny.
    Meg teleobjektivvel is vegigggondolnam, de esszel csinalva azzal sincs baj.
  • Sequoyah #4
    Tudod az uj iPhonenak mar olyan kijelzoje van, ami kepes kiegetni a szemet. Ha jol feltekered a fenyerot, meg tuzet is tudsz gyujtani vele:) Az UV sugarzasa miatt mar szoliba se kell jarni, az arcod lebarnul ha sokat telefonozol.

    ...ekkora barmokat...
  • RelakS][ #3
    Nekem még megvan az 1999-es napszűrős szemüvegem
    Távcsőre aggatva láttam is a hétvégén napfolt :)
  • nkmedve #2
    Szerintem az eredeti figyelmeztetés a tükörreflexes gépekre vonatkozik, és esetleg arra, hogy szabad szemmel még véletlenül se nézzünk bele a napba a mobillal vagy géppel való fényképezés közben. Mellesleg a telefon-fényképező "retinájának" se tesz jót a direkt napsütés.

    A lényeg, hogy védőfelszerelés nélkül semmilyen eszközzel (vagy szabad szemmel) ne nézzünk a napba.

    Én részemről beszereztem egy Baader napszűrőt, úgyhogy ha az idő engedi azzal fogom nézni és fotózni az eseményt (teleszkóppal)
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2015.03.17. 14:11:12
  • McLarenpowa #1
    Ezt nem értem, mi az hogy a mobiltelefon lencséjén keresztül??? Ha mobillal fotózol, akkor a mobil képernyőjét nézed az meg hogy a túróba égeti ki a retinád? :D Selfinél meg háttal állsz a "témának" és a mobil felé vigyorogsz, nem a nap felé...