Berta Sándor

Új úton indult el három svájci óragyártó

A cégek által közösen létrehozott új platform kompromisszumot jelent a hagyományos modellek és az adatgyűjtés között.

Az Alpina, a Frédérique Constant és a Mondaine megalapították a Manufacture Modules Technologies (MMT) Horologicalt, amelynek technikai partnere a Fullpower amerikai szoftverház. Az utóbbi technikái megtalálhatók a Nike és a Fitbit fitneszkarkötőiben is. A gyártók termékeibe nem kijelző került, hanem klasszikus óralap és mutató, de szenzorokkal is fel vannak szerelve, azért, hogy mérni tudják a különböző mozgásokat és ellenőrizhessék az alvásciklusokat. Az MMT Horological része a MotionX nevű felhőkörnyezet is, ahol az összegyűjtött adatok tárolhatók.


Az órák mind az Android, mind az iOS mobil operációs rendszerrel kompatibilisek, a kapcsolat a Bluetooth technológia segítségével valósítható meg. Az okostelefonokra egy alkalmazást is kell telepíteni, amely a mért értékeket közli a tulajdonosokkal, és azok folyamatos szoros kapcsolatban vannak az órákkal. A Frédérique Constant modellje például folyamatosan szinkronizálja a pontos időt az okostelefonnal, ezen kívül analóg módon megmutatja az alvási és a sportinformációkat, illetve megjeleníti a rendszeres mozgásra való figyelmeztetéseket.

A digitális kijelző hiánya jó hatással van az üzemidőre, ami akár 2 év vagy több is lehet. Az új modellek májustól lesznek kaphatók, a hátrányuk viszont, hogy rendkívül drágák: a Mondain egyes termékei körülbelül 800 euróba, a Frédérique Constant eszközei 950, míg az Alpina készülékei 995 euróba kerülnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #6
    Hi-Hi: És eljön majd az idő, amikor az óragyártó felhőjéből, (v. ahonnan ezt akarják) egy "tökéletes" jelsorozattal deaktiválni lehet majd a szívműködést, modjuk, - hogy ne okozzon túl nagy személyes problémát, - éjjel, alvás közben. Onnantól minden állam társadalombiztosítása valós időben, "pontosan" fogja tudni kalkulálni a nyugdíjfizetéshez szükséges bevételeket, és az aznapi megmaródóknak megvalósul a "tökéletes" aranykor.
  • valamit #5
    Hírszerző időmérők :)
  • SirBubu #4
    egy karórától kábé az utolsó utáni dolog, amit elvárnék/-tűrnék, hogy adatokat gyűjtögessen rólam

    "de szenzorokkal is fel vannak szerelve, azért, hogy mérni tudják a különböző mozgásokat és ellenőrizhessék az alvásciklusokat"
    a magam részéről általában tudni szoktam, hogy épp merre járok, hol vagyok, lévén nem vagyok alvajáró, amellett nagyjából tudom, mikor sikerül elaludnom, amikor meg felkelek, meg tudom nézni, hány óra van. ilyen funkciókért biztos nem adnék pénzt

    meg akkor gondolom ezt az órát alvás közben is viselni kell, reggel meg arra ébred az ember, hogy forgolódás közben valahogy összetört az óra, kicsit megnyekkent valamije, esetleg öntudatlan mozgásokat végezvén összekrizsmálta vele a saját vagy partnere arcát vagy akármijét
  • Ender Wiggin #3
    komolyabb svájci órák nincsenek 500 eurós árban :-D De mondjuk 3000-ért már vannak.
  • szomferi #2
    és azok jellemzően kvarcok, a fentebb említett 3 gyártó alapórái valahol ennek a háromszorosánál kezdődnek, de főleg a FC-é
  • matatom #1
    Magyar ember pénztárcájához mérve valóban rendkívül drágák, de a saját áraikhoz képest nem kimondottan. Ne feledjük, hogy a komolyabb svájci márkák legocsóbb modeljei alhangon 500 euró kötnyékén szoktak indulni, de jellemzöen ezek nagyon alapmodellek.