SG.hu

Gyorsabb lesz a mobilnet a lakásokban

Az Ericsson a világon elsőként engedéllyel segített hozzáféréssel (LAA) növeli a beltéri adatsebességet az okostelefonokon – küszöbön a 4.5G.

Annak ellenére, hogy az emberek idejük több mint 85%-át beltéri környezetben töltik, az Ericsson ConsumerLab 23 országból több mint 47 000 válaszadó bevonásával nemrégiben végzett kutatása szerint az embereknek csupán 41%-a kifejezetten elégedett az általuk tapasztalt beltéri élménnyel böngészés vagy közösségi hálózatokhoz való hozzáférés során. Ez az arány a nagyobb adatsebességet igénylő alkalmazások, azaz online videó, TV vagy filmnézés során 36%-ra csökken.

Az Ericsson a gyenge alkalmazás lefedettséget kívánja kiküszöbölni, és ennek érdekében az engedéllyel segített hozzáférésű (License Assisted Access – LAA) kiscellák révén lehetővé teszi az okostelefon-felhasználók számára, hogy egyidejűleg férjenek hozzá az engedélyköteles és engedélyt nem igénylő spektrumhoz. Az LAA egy LTE-Advanced technológia, amely növeli a mobil adatsebességet és csökkenti a torlódást, ami minden vezeték nélküli hálózati felhasználó számára előnyös. Az Ericsson License Assisted Access technológia – amely 2015 negyedik negyedévétől kiscellás portfoliójuk részét képezi – lehetővé teszi az engedélyköteles és az engedélyt nem igénylő spektrumok összevonását a beltéri adatforgalom növekedésének hatékony kezelése érdekében.

Az LAA az 5 GHz-es sáv mindössze 4%-ának felhasználásával akár 150 Mbps sebességnövekedést jelenthet az okostelefon-felhasználók számára. A rendelkezésre álló spektrum minden további 4%-a még tovább gyorsítja az adatforgalmat az okostelefonokon. Az Ericsson LAA az 5 GHz-es sávon belül méltányos megosztást biztosít, amelynek az előnyét a hagyományos Wi-Fi felhasználók élvezhetik. A méltányos megosztás azon az elven működik, hogy a Wi-Fi és az LAA-felhasználók egyenlően férhetnek hozzá a spektrumhoz.

Thomas Norén, az Ericsson alelnöke és rádiós termékkörének igazgatója szerint: „A mobilitásnak köszönhetően a fogyasztók, a vállalkozások és az ágazatok igényei is változnak, ami a véges spektrum-erőforrások szempontjából egyre nagyobb terhet jelent. Kutatásaink középpontjában tehát olyan újítások állnak, amelyek a spektrum rendkívül hatékony kihasználása mellett javítják az alkalmazás lefedettséget. Az LAA egyik legfontosabb előnye a „dagály-effektus“, azaz hogy növeli a rendszer kapacitását és a területen található összes felhasználó számára jobb minőségű szolgáltatást tesz lehetővé, függetlenül attól, hogy LAA-kompatibilis eszközzel, Wi-Fi-vel vagy mobil hozzáféréssel rendelkeznek."

Annak eredményeképpen, hogy a Wi-Fi-s hozzáféréshez is használt 5 GHz spektrumon LTE szabványt alkalmaznak, a felhasználók az LTE-hálózatok biztonságát, megbízhatóságát és a szolgáltatás legmagasabb szintű, ún. „carrier-grade“ minőségét élvezhetik. A rendszer ugyanakkor minden rendelkezésre álló vezeték nélküli erőforrást a lehető legoptimálisabb módon használ fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!