Berta Sándor

Virtuális valóság - egy hónapig más életét élné egy művész

Szokatlan projektet indít egy művész, aki 28 napig egy másik személy bőrébe bújna.

Mark Farid a virtuális valóság segítségével lépne be egy másik ember életébe és a 28 napon át vele együtt élné át az összes élményét. A művész többek között arra kíváncsi a kísérlet során, hogy mik jellemeznek egy személyt és mennyire lehet más bőrébe bújni. A program keretében egy Farid által nem ismert felhasználót különleges szemüveggel látnak el, amely fedélzeti számítógéppel, mikrofonokkal, adattárolókkal és minimum 24 órás üzemidejű akkumulátorokkal fog rendelkezni. A szemüveg képes 180 fokos szögben felvenni a történéseket és a hangot is rögzíteni.

A kísérlet során Farid is hordani fog egy fejhallgatóval ellátott virtuális valóság szemüveget és egy galériában tartózkodik majd, ahol a látogatók bármikor megfigyelhetik őt és azt, hogy éppen mit csinál. A művész úgy fog élni, mint a segítője, például pontosan akkor fog étkezni, mint ő. Farid azt az álláspontot képviseli, hogy minden tapasztalatunk szintetikus. Egy városban nőtt fel és olyan dolgok vették körül, amiket mesterséges úton hoztak létre. A Seeing I nevű projekt keretében arra szeretne rájönni, hogy az embereknek valóban individuális személyazonosságuk van-e.


Az előzetes kísérlet már lezajlott, ennek során Farid 24 órán keresztül bújt egy személy bőrébe. Amikor a segítője egy számítógépes játékkal játszott, akkor ő is ezt tette. A 28 napos kísérletben ugyanakkor lesznek bizonyos követelmények: a résztvevőnek heteroszexuálisnak kell lennie; s fontos, hogy legyen felesége vagy élettársa, és bizonyos feladatokat (futball, bungee jumping) kell teljesítenie. Farid kíváncsi rá, hogy vajon képes lesz-e átélni más élményeit. A projektre a Kickstarter platformon keresztül gyűjtenek pénzt, a kampány december 18-ig tart. A célként kitűzött 150 000 font helyett eddig mindössze kicsit több mint 2000 fontot sikerült összegyűjteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #10
    Próbáld értelmezni, amit írtam. ;-) Igaz, szükséges hozzá egy kis matematikai logika is, amivel láthatóan hadilábon állsz...
  • tomazin #9
    ennyi erővel az elméleti fizikusokat/matematikusokat is le lehetne húzni a wc-n, mert jelen pillanatban semmi haszna nincs a dolognak. az ilyen jellegű "gondolatkísérletek" során tapasztalatokat lehet gyűjteni, esetleg olyan dolgokról amikbe bele se gondol az ember.
    a Rosettának se csak az volt a lényege, hogy csináljunk meg valamit ami nehéz és alapvetően tökmind1 mi is van ott, hanem hogy kitapossa az utat pl. az aszteroidabányászathoz.
    és nyugodtan lehet azt mondani, hogy naplapó és nem csinál semmit azzal, hogy leutánoz valakit, de lehet olyan eredményei lesznek a dolognak amire nem gondolt senki. aztán persze az is lehet, hogy nem, erre valók a kísérletek.
    Utoljára szerkesztette: tomazin, 2014.11.26. 13:57:55
  • Tetsuo #8
    Attól még nem jó vagy értelmes dolog megcsinálni valamit, mert nehéz. ;-)
  • tomazin #7
    azért kíváncsi lennék hogy bírnád...szerintem 1 nap is sok lenne.

    @ReddeathStrong:
    Az igen kellemetlen lenne, hogyha meghal a másik neked is meg kell...
  • Sippie #6
    legalább egy nő bőrébe bújna be, és vállalná a seggbekukit is a művészúr...
  • Alexease #5
    A "munkakerulo" mas megfogalmazasa :)
  • bakvarnyu #4
    Ez elég veszélyes kísérlet,én félnék hogy begolyózok.
  • Tetsuo #3
    A "művész." :-D
  • vision5 #2
    nincsen individualitás, de hát ez már köztudott volt
  • ReddeathStrong #1
    Közeleg a Sword Art Online! :D