MTI

Letartóztatások a francia atomerőművek közelében észlelt drónok kapcsán

Nem gyanúsítják az egyik francia atomerőmű közelében őrizetbe vett három embert azzal, hogy közük lenne az ország nukleáris létesítményei felett az elmúlt hónapban észlelt drónokhoz - közölték ügyészségi források. A hatóságok folytatják a nyomozást a rejtélyes berepülések ügyében.

A 31 és a 24 éves férfit, valamint a 21 éves nőt a közép-franciaországi Belleville-sur-Loire nukleáris létesítményének közelében állították elő szerda este. Két drón volt náluk, de még nem reptették őket. Az Europe 1 kereskedelmi rádió értesülése szerint egy gépkocsiban tartóztatták le őket a rendőrök, amely az atomerőművel szemben parkolt, 200 méterre a létesítmény kéményeitől, ahol tilos drónokat reptetni. Három szenvedélyes repülőmodellezőről van szó. Kihallgatásuk jelenleg is folyik. A nyomozók azt szeretnék megtudni, hogy ez volt-e az első reptetési kísérletük egy atomerőmű közelében. Már csak azért is, mert az innen 50 kilométerre található Dampierre atomerőműnél az elmúlt hetekben kétszer is voltak berepülések.


Október 5. óta 13 francia atomerőmű felett észleltek drónokat. Legutóbb péntek este öt különböző létesítménynél. Valamennyi sötétben, este 7 óra és éjfél között, vagy pedig kora reggel repült át a zárt területeken. A hatóságok egyelőre nem tudták azonosítani a gépek irányítóit, és azt sem tudták megállapítani, hogy ezek összehangolt akciók voltak-e, de állították, hogy a nukleáris létesítmények biztonságát nem fenyegetik a pilóta nélküli repülőgépek. A francia kormány mindazonáltal vasárnap közölte, hogy minden erőt mozgósít a drónok irányítóinak azonosítására, illetve annak érdekében, hogy ne forduljon elő több ilyen eset.

Az atomerőműveket megközelítő drónok kereskedelmi forgalomban kapható, nagyon könnyű gépek, amelyek nem képesek robbanószert szállítani. Franciaországban nukleáris létesítményeket öt kilométeres körzetben és ezerméteres magasságig tilos repülővel megközelíteni. A törvény megszegői egy év szabadságvesztéssel és 75 ezer eurós pénzbüntetéssel sújthatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!