MTI

Az Ukrajnában oroszul kommentelők is Kijevet támogatják

Az Ukrajnában orosz nyelven netkommentezők 74 százaléka Kijev politikáját támogatja Moszkvával és az oroszbarát szeparatizmussal szemben - erre a következtetésre jutott egy harvardi szociológus internetes híroldalak kommentjeit, közösségi portálok, blogok bejegyzéseit vizsgálva.

Az ukrán Szabadság Rádió által csütörtökön közölt és több ukrán média által átvett hír szerint a kutatást Bruce Etling, a Harvard Egyetem társadalmi és internetkutatásokkal foglalkozó központjának szociológusa végezte. A kutató a közösségi médiában az utóbbi 11 hónapban megjelent, Ukrajnával foglalkozó orosz, ukrán és angol nyelvű bejegyzéseket, hozzászólásokat vizsgálta meg. Mint mondta, az inspirálta a kutatásra, hogy az amerikai lapok és a hagyományos tömegtájékoztatási eszközök olyan képet festettek Ukrajnáról, mintha ott az orosz ajkúak általában nem támogatnák a demokráciáért folyó küzdelmeket, és ez a média szerint az internetes hozzászólásokban is megmutatkozik.

A vizsgálat során a szociológus orosz és ukrán napilapok weboldalait, kormányzati honlapokat is elemzett, és arra a meglepő eredményre jutott, hogy az Ukrajnából oroszul kommentezők jelentős többsége támogatását fejezte ki az európai integrációért és hatalomváltásért folytatott kijevi Jevromajdan elnevezésű tüntetéssorozat mellett. "Ukrajnában az interneten orosz nyelven hozzászólók 74 százaléka támogatta a Majdan-tüntetéseket és csupán egynegyedük volt ellene" - emelte ki a kutató.

Etling feltételezése szerint ennek az a magyarázata, hogy általában az internethasználók közül azok, akik regisztrálnak közösségi médiafelületekre az átlagnál magasabb végzettségűek és jobb anyagi hátterük van, Ukrajnában pedig ez a réteg inkább az ország nyugati orientációját támogatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • syn7h37ic #9
    Bullshit. Ez egy kurva nagy kamu. Ez is csak a nyugat megvezetésére készített látszat "tanulmány"
  • sedward #8
    Érdeklődéssel figyelem mi lesz még itt télen, se gáz, se szén, se áram, az erdők pedig már korábban ki lettek vágva, szerencsére az utolsó hírek szerint az USA hatalmas segítséget nyújtott Ukrajnának, na nem palagázt küldött hanem egy szakértői csapatot amelyik feladata kitalálni mivel fűtsenek télen gáz helyett :) Az új Ukrán Nagy Fallal ugyanis nem lehet takarózni no meg az orosz telet sem állítja meg a határon :)

    Tudni kell hogy a gáz fele elvész hivatalosan a korszerűtlen vezetékek miatt, miközben a gáz- és közmű lopás nem büntetendő!!!! :)
    "2014.09.16 21:06 Egy ukrán országgyűlési képviselő ma előterjesztett egy javaslatot, ami büntethetővé tenné a földgáz lopását. Az RBC-Ukrajna szerint a törvényhozó javaslata kriminalizálná a földgáz, elektromos áram és minden fűtőanyag lopását, a büntethetőség szempontjából pedig nem lenne tekintettel arra, hogy a lopás milyen mértékű. Ilyen bűncselekmény elkövetése esetére a törvényjavaslat legmagasabb 5 évig tartó szabadságvesztést határozott meg. A képviselők többsége nem támogatta a gáz lopásának tiltását, így leszavazták a javaslatot."
  • sedward #7
    http://www.kontrollblog.com/2014/03/julia-timosenko-atomfegyverrel-irtana.html
    Julia Timosenko: -"...Minden eszközt kihasználva fellázítom az egész világot, hogy még egy felperzselt földdarab se maradjon Oroszországban."
    Nestor Shufrych: -"...mit csináljunk a 8 millió orosszal, akik Ukrajnában maradtak ? Számkivetettek!"
    Julia Timosenko: -"Atomfegyverrel kell őket kiirtani!"
  • sedward #6
    A nyelvhasználatot tiltó törvényt elsőnek fogadta el a parlamentjük, csak utána kitalálták hogy az államfő nem ellenjegyezte ezért nem emelkedik jogerőre. De azóta elfogadtak egy újabb nyelvtörvény ami szintén gyakorlatilag betiltja a magyar nyelvhasználatot 10%-ról 50%-ra emelve a limitet...
    Valami ilyesmi történt akkor is amikor a hadiadót és a gázvezetékek amerikaiaknak történő privatizációját ellenző parlament és a koalíció felbomlása miatt a véresszájú kormányfő lemondott, majd kinevezték utódját. Egy hét múlva kitalálták hogy a lemondást a parlamentnek is meg kéne erősíteni, így hirtelen zárt ülést hívtak össze, ahol a parlament minden javaslatot elfogadott (vajon miért? - nyilván megjelent Kalasnyikov elvtárs...) :D

    http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=31239
    Az új ukrán felsőoktatási törvény gyakorlatilag megkérdőjelezi Ukrajna nemzeti közösségeinek az anyanyelven történő felsőoktatáshoz való jogát.
  • Damjanics #5
    Azért nem kellene bennünket kábítani, akik mégiscsak közelebb vagyunk és jobban ismerjük a szomszédunkat.
  • Asperot #4
    Csak hát ugye nem volt puccs és nem nyelvhasználatot tiltó törvény is még javaslat szintjén hullott porba. Ha már az elejtett véleményeket nézzük. :)
  • sedward #3
    Aki csak a sajtóban elejtett dolgokat nézi annak tényleg az a véleménye hogy az oroszok az agresszorok. Arról nem hallanak hogy a puccsal hatalomra került réteg első dolga volt betiltani az orosz és magyar nyelvet, azóta megszüntették a magyar oktatást és választókörzetet.

    Keleten építik az Ukrán Nagy Falat (!!!!) amivel a teljes orosz határt le akarják zárni, miközben a lakosság harmada Oroszországban dolgozott - igaz Kijev már nem engedi őket át. Teljes Ukrajna az orosz piacokból, az EU-nak szánt gáz megsarcolásából, a csak az olcsó orosz gáz miatt versenyképes áram és acél előállításából és az oroszoknak eladott hadi termékekből élt...

    Kiskirályok, kinevezett helytartók, magánhadseregek, nácik uralkodnak, a konfliktusokat a parlamentben is ököllel, az életben fegyverrel akarják megoldani. Pár napja úgy tartotta kedvük hogy magyarokat nem engedtek át a határon. Timosenko volt államfő nyilvánosságra került telefonbeszélgetésében atomot akar az oroszokra dobni. 15 millió oroszt túszul ejtettek, a hadsereg és főleg a szabadcsapatok a keleti városok lakott területeit bombázzák, veszik fel a nyugati hiteleket és ebből sorozzák be a magyar kisebbséget is, a keleti ukrán menekülteknek meg Kártpátalján adnak földet és luxusüdülőkben szállásolják el őket...

    A besorozott kiskatonáknak nincs étel, a korrupció miatt még a felszereléshez tartozó golyóálló mellényt is nekik kell megvenni ha kedves az életük... Helyszíni bejátszásokat még véletlenül sem tesz be a magyar média, ahol látszanak a szétbombázott lakótelepek, emberek. Nem csoda hogyha itthon azt gondolják hogy a csak önkéntesekkel harcoló oroszok az agresszorok... De az ukránok oldalán is köztudottan harcolnak nyugati önkéntesek, ahogy vannak magánhadseregek, zsoldosok és nyugati (pl Lengyel) fegyverszállítmányok...
  • Gyuszopapa #2
    Fogalmad sincs mégis mi van a háttérben az egész mögött.
  • sárkánylovag #1
    Nem hinném hogy oroszok nem látnák azt hogy most ők az agresszorok.
    Még akkor is ha sok az orosz anyanyelvű a vitatott területeken.