SG.hu

Kerékpározás közben feltölthető a mobil is

Magyarországon elsőként a kispesti központi játszótérre kerültek ki kültéri, elektromos áramot termelő fitneszgépek. Nem csupán az egészséget és a kondíciót lehet megőrizni velük, de közben a mobiltelefon és a laptop is feltöltődik. A gépeket péntek délután adták át.

A megújuló energiaforrással működő spiningkerékpár, a kézikerékpár, a fekvőkerékpár és ellipszisgép a szabadban végzett sportolás öröme mellett lehetővé teszi, hogy a mozgás során termelt energia újratölthesse a lemerült mobiltelefont, a laptopot és egyéb elektronikus berendezést. A Magyarországon, de Európában is egyedülálló ElektroFit sarkot átadó polgármester arról beszélt, hogy az önkormányzat számára kiemelten fontos a kispestiek egészségének megőrzése. Ennek egyik eleme a zöldterületek növelése, parkok, kertek, sportpályák, iskolai sportlétesítmények építése, felújítása, fejlesztése. A tiszta levegő és a mozgás hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy teljesebb, egészségesebb életet élhessünk - fogalmazott Gajda Péter.

Az Európában is egyedülálló, környezetbarát, ember által termelt megújuló energiaforrással működő kültéri fitneszberendezések sötétedés után is használhatók, mivel a világítását a gépeken végzett gyakorlatok során megtermelt áram biztosítja. A rendszer képes arra is, hogy folyamatosan nyomon kövesse, mennyi áramot termelnek a gépek egy-egy gyakorlat során. Egy átlagember, egy átlagos gyakorlat során 50-100 Watt energiát termelt.


Ez használattól függően akár 1 KW/óra teljesítményt is jelenthet naponta az összes gép esetében, így a rendszer energiaszükségleteit jelentősen meghaladó megtermelt áram szabadon felhasználható a csatlakoztatható elektronikus berendezések feltöltésére. A fitneszgépek beszerzése 5,5 millió forintba, kihelyezésük 2 millió forintba került. A gépek kipróbálásban Nick Árpád, világ- és Európa-bajnok erőemelő segítette a bolyais diákokat és az érdeklődőket az első áramtermelő tekerésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!