Berta Sándor

Digitális információk képezik a dróntámadások alapját

Az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok szerint egyáltalán nem bizonyítható, hogy a robotokkal folytatott hadviselés kevesebb áldozatot is jelent.

Tegnapelőtt írtunk a Glenn Greenwald és más oknyomozó riporterek által létrehozott The Interceptről, melynek egyik cikkében a fegyverrel felszerelt robotrepülőgépek által végrehajtott akciók hatékonyságát vette górcső alá. A feltételezett terroristák elleni akciókban egyre nagyobb szerep jut a drónoknak. A célpontokat általában a mobiltelefonjaik információi alapján azonosítják és mérik be. A probléma az, hogy a légicsapások alapját csak a digitális információk képezik és nem vetik össze emberektől származó jelentésekkel. A helyszínek esetében nem vizsgálják például, hogy valóban a célpontot támadják-e majd, vagy hogy az illető tartózkodási helye közelében vannak-e civilek. Egy katonai tanácsadó jelentése szerint a drónokkal végrehajtott támadásokban tízszer több polgári áldozat hunyt el, mint a hagyományos harci repülőgépekkel kivitelezett akciókban.

Brandon Bryant, az Amerikai Egyesült Államok Légierejének (USAF) egykori drónpilótája közölte: az amerikai fegyveres erők a harci robotrepülőgépekkel végrehajtott támadások esetén a célokkal kapcsolatos különböző adatokat elsősorban az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalától (NSA) kapják meg. Az arab és az ázsiai régiókban, elsősorban Afganisztánban, Pakisztánban, Jemenben és Szomáliában az Obama-kormány elmúlt öt évében több mint 390 dróntámadásra került sor. Ezekben több mint 2400 ember halt meg, köztük 273 civil személy és számos gyerek. A Bureau of Investigative Journalism szerint ez csupán egy visszafogott becslés.


A drónok úgynevezett IMSI-Catcher eszközökkel vannak felszerelve, amelyek segítségével hosszabb ideig is nyomon követhetik a kiválasztott célpontokat. A földrajzi adatokat az NSA gyűjti és azokat Gilgamesh kódnév alatt osztja meg az amerikai fegyveres erőkkel. A Shenanigans kódnév alatt futó projektben pedig a robotrepülőgépeknek az a feladatuk, hogy teljes területek WLAN-hálózatairól és az ott működő számítógépekről gyűjtsenek információkat. A Victorydance nevű művelet 2012-ben az USA ománi dróntámasztpontjáról indult és az NSA dokumentumai alapján majdnem mindegyik nagyobb jemeni városban végeztek WLAN-adatgyűjtést. Az akcióban a CIA is részt vett, ilyenkor egy robotrepülőgép körülbelül 6,5 kilométeres magasságból a teljes WLAN-forgalmat feljegyezte.

Az NSA képes a hangjuk alapján azonosítani a célpontokat, felismerni a barátaikat és az adott egységek parancsnokait. Ennek ellenére óriási a hibalehetőség, hiszen a célpontok többször is mobilt vagy SIM-kártyát cserélnek, például egy találkozó során. Tovább növeli a kockázatot, hogy az amerikai fegyveres erőknek gyorsan kell cselekedniük, hiszen minden ilyen bevetést közvetlenül a Fehér Ház engedélyez és a parancs kizárólag 60 napig érvényes, ezután új eljárás indul. Mindez azt eredményezi, hogy a parancsnokok akkor is a támadások mellett döntenek, ha ezzel azt kockáztatják, hogy sok civil is meghalhat. Ráadásul Jemenben gyakorlatilag nem lehet felderítőegységeket alkalmazni, így nincs, aki megerősítse a digitális információkat.


A robotrepülőkkel végrehajtott légicsapások mennyisége Bush és Obama alatt

Bryant többször is kifogásolta a feletteseinél az alkalmazott eljárásokat, de mindig azt a választ kapta, hogy az Amerikai Egyesült Államok Egyesített Különleges Hadműveleti Parancsnoksága (JSOC) sosem áldozna több millió dollárt és számtalan órát a téves célpontok felkutatására. A férfi végül a 2011 szeptemberében Jemenben Anwar Nasser Aulaqi amerikai állampolgár ellen végrehajtott halálos támadás után fordult a nyilvánossághoz, Aulaqi-t ugyanis hivatalos bírói ítélet nélkül gyilkolták meg. Néhány héttel később Aulaqi 16 éves fia, Abdulrahman is meghalt egy dróntámadásban, miközben az unokatestvérével és néhány barátjával vacsorázott. Az édesapját kereste.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #9
    Totál jogos volt Afganisztán betámadása. Ráadásul nem is az afgánok irányították az országot, hanem a külföldi tálibok.

    Irak az más tészta. Ott a szaudiaknak tettek szívességet.

    "Egyébként tudod, hogy Osama Bin Laden CIA-kooperáns volt, mikor a Szovjetunió bevonult Afganisztánba?"

    Tök röhejes, hogy mindenki által ismert dolgokkal operálsz, mintha valami nagy titkot lepleznél le.

    Oszama bin Laden a SZU ellen harcolt Afganisztánban, és mivel akkor az USA és a SZU komoly ellenségek voltak, ott tettek be a másiknak, ahol tudtak. A vietnámi gerillákat a ruszkik támogatták, így az első leendő alkalommal az amcsik úgy basztak ki velük, hogy Afganisztánban az oroszok ellen harcoló mudzsahedineket tömték fegyverrel, pénzzel, technikai háttértámogatással.

    És akkor mi van? Oszama bin Laden 20 évvel később ezt pont leszarta. Irak miatt amerikaiakat állomásoztattak Szaudarábiában, és ez baromira nem tetszett annak a pedofil műharcos muzulmán lelkecskéjének. Baromira nem sajnálom azt a tetvet. Az járt volna ki neki, hogy disznóhússal és disznószarral egybedarálják, és előtte ezt elmondják neki. Ő meg szétstresszelte volna magát, hogy megbecstelenítik, és nem juthat a mennybe, ahová képzelte magát ez a kis görény.
  • Barkasfarkas #8
    "Az nem eleg bizonyitek, hogy egy 2006 majusi videoban sajat maga beszel errol? "

    Nem. Honnan tudod, ki az az ember?

    Ráadásul még ha valódi volna is, amit kétlek, Afganisztánt és Irakot bizonyíték híján támadták meg évekkel azelőtt.

    Egyébként tudod, hogy Osama Bin Laden CIA-kooperáns volt, mikor a Szovjetunió bevonult Afganisztánba?
  • Papichulo #7
    ráadásul minden komoly bizonyíték nélkül.

    Az nem eleg bizonyitek, hogy egy 2006 majusi videoban sajat maga beszel errol?
  • Barkasfarkas #6
    "azert megkerdezem, ha OBL-t egy UCAV olte volna meg az eletuket kockaztato SEAL-ek helyett"

    Idegen földön ölték meg állítólag, ráadásul minden komoly bizonyíték nélkül.
    A mesékből amúgy is már kinőttem, semmi hitelt nem adok a sztorinak, mint ahogy annak sem, hogy bármelyik arab terrorszervezetnek köze lett volna 911-hez. Ha egy kicsit kinyitod a szemedet, láthatod, hogy minden az USA erőszakos gazdasági-politikai hódítását szolgálja, és összeáll a kép. Irakban sem találtak tömegpusztító fegyvereket, hogy csak a legalapvetőbb példát említsem, mégis ott vannak a mai napig. A demokráciájukat pedig még mindig nem sikerült exportálni oda (sem).

    A magyar helyzetről pedig annyit, hogy a kis országok mindig a nagyok játékszerei voltak és lesznek, amíg ilyen a világ.
  • Papichulo #5
    Nem baj, az USA mindenhova elhozza a demokráciát

    Magyarorszag eppenseggel neki koszonheti, hogy mar nincs WarPac es COMECON... meg "ideiglenesen" az orszagban allomasozo szazezer orosz katona.
  • Papichulo #4
    Tudom, hogy meg fogom banni, de azert megkerdezem, ha OBL-t egy UCAV olte volna meg az eletuket kockaztato SEAL-ek helyett, az mar elfogadhatatlan lett volna?
  • Lunki88 #3
    Nem baj, az USA mindenhova elhozza a demokráciát. :)
  • Barkasfarkas #2
    Szerintem minden áldozat elfogadhatatlan, ha saját hazájában vadássza le egy külföldi ország által működtetett robot. Ez nem háború, egy szimpla gyilkolászás, ki tudja, milyen érdekből. És ki tudja, kiket vadásznak le...
  • Papichulo #1
    Annak ellenere, hogy a civil aldozatok elfogadhatatlanok, a grafika alapjan nagyban nott a hatekonysaguk...