MTI

Az adatbázisok szabad elérésének GDP-növelő hatása lehet

A nagy adatbázisokhoz adott szabad hozzáférés, a "Big and Open Data" bevezetése 2020-ig 206 milliárd euróval, azaz közel két százalékkal növelhetné az EU GDP-jét - állapítja meg a Varsói Közgazdaságtudományi Intézet (WISE Institute) "Big & Open Data in Europe: a növekedés motorja vagy elszalasztott lehetőség?" című tanulmánya.

A 206 milliárd euró 63 ezer milliárd forintnak, az éves magyar GDP közel kétszeresének felel meg. A tanulmányt a demosEUROPA rendelte meg a Varsói Közgazdaságtudományi Intézettől és elkészítését a Microsoft szponzorálta. A kutatók által alkalmazott alulról építkező modellezési eljárás az európai gazdaságról gyűjtött részletes adatokat felhasználva állított össze előrejelzést arról, hogy mekkora gazdasági értéket tudna előállítani a Big and Open Data az Európai Unióban országonkénti és gazdasági szektoronkénti bontásban.

A jelentés megállapítja, hogy a Big and Open Data bevezetése javítaná közszolgáltatások hatékonyságát és átláthatóságát. Egyebek mellett bárki egyszerűen megtervezheti az utazásait a tömegközlekedési eszközökön, illetve olyan információk birtokába juthat, amelyekkel eldöntheti, milyen energiatakarékossági intézkedések szolgálják legjobban a háztartások energiafelhasználásának csökkentését. A jelentés kiemeli, hogy a fejlesztések eredményeként növekedhet a civil kontroll, hiszen az emberek a jövőben jobban véleményt tudnak majd formálni az állami intézkedések és szolgáltatások hatékonyságáról.

A kis- és középvállalkozások, vállalkozók ugyancsak a szabad adathozzáférés haszonélvezői lehetnek, hiszen könnyebben juthatnak hozzá finanszírozási forrásokhoz, közelebb kerülnek a piacaikhoz, valamint javíthatják üzleti hatékonyságukat is. A jelentés arra szólítja fel a politikai döntéshozókat, hogy uniós szinten egyeztessék fejlesztési elképzeléseiket például az adatkezelési szabályozás harmonizációja területén az egységes digitális piac megerősítése érdekében. A közös erőfeszítések hozzájárulhatnak a Big and Open Data előnyeinek kiaknázásához, Európa nemzetközi versenyképességének megőrzéséhez, az innováció területén mutatkozó lemaradás felszámolásához, és az innovatív adatkezelési megoldások pénzügyi forrásainak megteremtéséhez - szögezi le a Microsoft közleménye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!