MTI

Államtitoknak minősül, kiket érinthetett Magyarországon a lehallgatás

Az amerikai lehallgatási botrány érdemben és jelentősen befolyásolhatja az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatát, amíg az ügyet Washington nem tisztázza - mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az Országgyűlés e témával foglalkozó vizsgálóbizottságának csütörtöki üléséről távozóban újságíróknak.

Lázár János szerint nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok hírszerző szolgálata rendelkezik Magyarországra vonatkozó információkkal. Bárki is nyeri meg a parlamenti választást áprilisban, jelentősen fokozni kell a belső biztonságot, elsősorban az elektronikus információk védelmét - mondta. Az államtitkár kiemelte, hogy a Magyarországra érkező amerikai nagykövetnek is meg kell jelennie a bizottság előtt. Az Országgyűlés az Európa több országát érintő lehallgatási botrány magyarországi szálainak, valamint a külföldi befolyásszerzési törekvéseknek feltárására létrehozott vizsgálóbizottságának csütörtöki ülésén Lázár János, Pintér Sándor belügy- és Martonyi János külügyminiszter a külpolitikai aspektusból fakadó nehézségeket értékelték, továbbá tájékoztatták a képviselőket arról, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal és a hírszerzés milyen tevékenységet folytat ezzel kapcsolatban.

A zárt bizottsági ülésen elhangzottakat Pintér Sándor titkosította. A belügyminiszter a sajtónak általánosságban annyit mondott: nagyon alapos és részletes feltárást adtak a bizottságnak. Kérdésre válaszolva elmondta: folyamatos kapcsolatban vannak az amerikai társszervekkel, köztük az FBI és a CIA képviselőivel.


Martonyi János azt mondta: napirenden tartják a lehallgatási ügyet, továbbra is várják a tájékoztatást, hogy mi történt Magyarországon, és figyelemmel kísérik az amerikai folyamatokat. A külügyminiszter kiemelte: reményeik szerint "hosszú munkával", de helyre tudják állítani azt a bizalmat, amely szövetségesek és barátok között fontos. Ezzel együtt - mint megjegyezte - különleges figyelmet kell szentelni ennek a kérdésnek emberi jogi vonatkozásaira is. "Nagyon fontos, hogy magyar állampolgárok semmi esetben se legyenek kiszolgáltatva tömeges megfigyelésnek, lehallgatásnak, mert ez az ő személyiségi, emberi jogaikat sérti" - szögezte le a külügyminiszter.

Államtitoknak minősül, hogy Magyarországon kiket hallgathattak le az Egyesült Államok titkos adatgyűjtése során - jelentette ki Kocsis Máté, a vizsgálóbizottság fideszes elnöke a bizottság ülése után. Kocsis Máté, és Gulyás Gergely, a testület fideszes alelnöke azt sem mondta el, hogy hány ember érintett a lehallgatásban. Gulyás Gergely megjegyezte továbbá: ahogy a külügyminiszter közölte korábban: egy amerikai államtitkár magyarországi látogatása során elnézést kért a történtekért. "Nyilván volt miért elnézést kérni" - fűzte hozzá a fideszes alelnök.


Arra a kérdésre, hogy mióta tarthattak a lehallgatások, Gulyás Gergely azt mondta: úgy tudják hogy a 2001. szeptember 11.-i amerikai terrortámadások után elfogadott - s máig érvényben lévő - "Patriot Act" néven ismert törvény adott lehetőséget az Egyesült Államok hírszerzésének az ilyen jellegű adatgyűjtésre. Mint Gulyás Gergely kifejtette: ez a hazafias törvény különbséget tesz amerikai állampolgárok és külföldiek között. Így a személyes adatvédelemben - köztük a hírszerzés során megszerzett adatokkal kapcsolatosan is - akár a szövetséges államok polgárai számára sem biztosítja a jogorvoslathoz való jogot. E tekintetben az Egyesült Államokban a fékek és ellensúlyok rendszere "teljes egészében hiányzik" - fogalmazott a fideszes képviselő, megjegyezve: azt szeretnék, ha az Egyesült Államok saját állampolgárai és a szövetséges államok polgárainak magánszférája között nem tenne különbséget.

Gulyás Gergely kitért arra is: a bizottsági ülésen egyetértés volt abban, hogy az Európai Unió nem alkalmas keret ezeknek a vitáknak a rendezésére. Így a szövetségesi kapcsolatok alapján az Egyesült Államokkal kétoldalú tárgyalásokon kell ezt rendezni. Azt szeretnék ha jó amerikai-magyar viszony lenne - mondta a fideszes képviselő, de mint hozzátette - ehhez az kell, hogy az emberi jogok egyetemességét az Egyesült Államok tiszteletben tartsa. A testület fideszes alelnöke kérdésre válaszolva azt is elmondta: szeretnének lehetőséget adni az amerikai diplomáciának hogy képviseltesse magát a bizottság előtt, s hogy az Egyesült Államok is tájékoztatást adjon arról, hogy egy szövetséges államban kik voltak azokat akiket ez a lehallgatási tevékenység érintett, milyen gyanú alapján tették ezt, s mit tesznek most ezekkel az adatokkal.

Kocsis Máté szerint a nemzetbiztonsági bizottság korábbi ülésein és egyéb nyilatkozatokban is felmerült annak szükségessége, hogy következő időszakban szükséges az ország biztonsági rendszerének fejlesztése, mind technikai, mind személyi állomány tekintetében. Ezt a törekvést a magyar kormány kiemelt ügyként kezeli - hangsúlyozta Kocsis Máté. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiterjedt titkos adatgyűjtési programjáról Edward Snowden, az NSA egykori informatikusa szivárogatott ki adatokat. A WikiLeaks tavaly ősszel az NSA lehallgató-átjátszó központjainak helyszínét tartalmazó illusztrációs anyagot tett közzé, és az egyik térképen Budapest is szerepel. Az Országgyűlés december 10-én egyhangúlag döntött a parlamenti vizsgálóbizottság létrehozásáról, amely múlt kedden tartotta első ülését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #5
    Narxis!

    Van már, házkutattak is nála... XD
  • Narxis #4
    Ebben az országban mi nem államtitok? Bárcsak nekünk is lenne egy wikileaks-ünk és/vagy Snowdenünk.
  • TokraFan #3
    "Lázár János szerint nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok hírszerző szolgálata rendelkezik Magyarországra vonatkozó információkkal."

    Lázár János egy zseni. Ment volna inkább traktorosnak, több hasznát vettük volna.
  • KM #2
    LOL
  • Nemzsidó #1
    Mi az, hogy titkosította, mi az, hogy további tájékoztatást várnak?
    Azonnali hatállyal be kellett volna záratni az érintett külképviseleteket, hazazavarni a diplomatákat, mindenkit, akinek köze lehetett ehhez. Nem kérdésekre, s az azokra talán egyszer megérkező válaszokra van szükség, hanem a kialakult helyzetet rögtön blokkoló intézkedésekre. A lehallgatás és információszerzés azóta is folyik. Miért is hagyták volna abba? Mert valakik azt mondták valakiknek, hogy azt üzenik a magyaroknak, hogy ezután már nem kémkednek, nem hallgatnak le? Pedig a kémkedésre alkotmányos jogszabályok vannak, amiket be kell tartatnia és be kell tartania még Pintérnek is! S a lehallgatási tevékenységet folytatók talán nem kémek? Ez a "rablóból lett pandúr" talán részese, vagy egyenesen beépített embere az usa titkosszolgálatnak? Vagy egyszerűen ő is júdáspénzen megvett áruló? Mi is jár annak (a szokásjog alapján főleg)?

    És ha tegyük föl engem is lehallgattak, nincs hozzá jogom, hogy megtudjam? Én, mint az ország résztulajdonosa, meg akarom tudni, mi a helyzet az én esetemben! Ha és amennyiben érintettje vagyok az ügynek, kártérítési igénnyel élek, s egyben követelem a Magyar államtól, hogy ügyemben a vállalt kötelezettségeinek megfelelően, a legnagyobb gondossággal járjon el! -ha már úgyis képviselik minden jogomat, minden fórumon HELYETTEM-

    (De azért is kezdek és-sel és de-vel mondatot.)