SG.hu

Felmérték mit támogatna a Facebook társadalom

A NIOK Alapítvány kíváncsi volt arra, hogy a Facebook társadalma milyen témákat tart anyagi támogatásra méltónak, avagy: "Mit támogatna, ha lenne 5000 forintja?" A válaszolók legnagyobb hányada kórházi eszközök beszerzésére áldozna, de a legnépszerűbbek között volt a fogyatékos gyerekek számára kialakítandó eszközkölcsönző ötlete is. A menekültek jogainak védelme viszont szinte senkit sem hozott lázba.

Hagyományosan a karácsony előtti időszakban tapasztalható, hogy az emberek inkább nyitottak anyagi áldozatra valamilyen nemes ügy oltárán, de vajon milyen ügyek szólítják meg a többséget? Erre keresték a választ a Facebook felhasználói között. A kilenc kérdéses kvíz kapcsán 1106 felhasználó mondta el véleményét, akikből alig 19 százalék járulna hozzá pénzzel az általa fontosnak tartott célok megvalósulásához. A válaszolók 60 százaléka legszívesebben önkéntes munkával támogatná a számára szimpatikus kezdeményezéseket, míg 22 százalékuk valamilyen tárgyi felajánlással vagy szolgáltatással fejezné ki szimpátiáját.


A közlemény szerint a kitöltők közel fele (46%) az egészségügyi és szociális területre áldozna szívesen, a környezet-, természet- és állatvédelem a válaszadók 36 százalékának fontos. A Facebook közösség az eredmények szerint nem különösebben tart fontosnak mást: alig 2 százalék támogatná a kultúra, művészetek, hagyományőrzés területét, 3 százalék a sport, a pihenés, a szabadidő területét. Az oktatás, a kutatás, a tudományos fejlesztés is csak 6 százalék számára volt támogatásra méltó, a településfejlesztés, gazdaságfejlesztés, állampolgári jogok területét összesen 7 százalék támogatná.

A válaszolók konkrét "projektek", fejlesztési ötletek közül is választottak. A legnépszerűbb a Kórházi eszköz vásárlása daganatos gyerekek gyógykezeléséhez témakör volt - aki találkozott e kérdéssel, azok 85 százaléka (azaz majdnem mindenki) be is jelölte, mint támogatandó projekt. Az emberek legnagyobb részét "megérintette" még a tűzifaosztás, az árva gyerekek nyelvórái, valamint a Vakvezető kutyák kiképzése elképzelések. Volt viszont, ami szinte senkit sem érdekelt. A magyar fociedzők külföldi tanulmányútja és a homoszexuális férfiak üldözéséről készülő filmet alig páran tartották fontosnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!