Berta Sándor

Merre tovább Microsoft?

Stephen Elop érdekes és alighanem a társaságon belül és kívül egyaránt komoly vitákat kiváltó intézkedéseket valósítana meg a Microsoft új vezérigazgatójaként.

A menedzser elképzeléseiről a Bloomberg számolt be. Elop alapvetően kisebbé tenné a vállalatot azért, hogy így erősítse meg annak piaci pozícióit. Első lépésként megszabadulna az Xbox részlegtől és a Bing esetében is megvizsgálná, hogy a kereső további fejlesztése ésszerű-e a társaság számára, vagyis itt is szóba jöhetne az esetleges értékesítés. Kulcsszerep juthatna viszont az Office irodai programcsomagnak, amit Elop leválasztana a Windows operációs rendszerről és a szoftvert még több platformra tenné elérhetővé, hogy így generáljon több bevételt.

Paul Allen, a Microsoft társalapítójának szavait a múlt héten tolmácsolta Paul Ghaffari portfóliómenedzser. Nos, a Microsoftnak szerinte is meg kellene válnia az Xboxtól és a Bingtől, s ehelyett az üzleti felhasználókra kellene összpontosítania a jövőben. Ezt azzal indokolta, hogy az óriáscég alapvetően szoftverek értékesítéséből és az üzleti ügyfeleknek kínált szolgáltatásokból szerzi fő bevételeit. "A keresőüzlet és az Xbox ugyan nagyon sikeres termékek, de csak elvonják a figyelmet ettől a két területtől. Néhány részleget ezért ki kellene szervezni, eladni, azért, hogy ezután az üzleti ügyfelekre és a számítási felhő-technológiára lehessen koncentrálni" - fejtette ki Ghaffari.

Rick Sherlund, a Nomura elemzője ugyanakkor kétségbe vonta, hogy az Xbox egyáltalán sikeres termék lenne. Kiszámolta, hogy a Microsoft évente kétmilliárd dollár bevételre tesz szert az Android-licencekből és ezt az összeget a konszern arra használja fel, hogy kiegyenlítse a mobil és az Xbox-részleg veszteségeit. Mint ismeretes, Steve Ballmer, a Microsoft eddigi vezérigazgatója augusztus végén jelentette be, hogy alig egy év múlva távozik a vezérigazgatói posztról. A döntés hátterében a társaság új stratégiája áll, amelynek köszönhetően az elmúlt hetekben már komoly átszervezésekre került sor. A posztra öt jelölt maradt, egyikük a Microsofthoz ezzel a Nokiától visszatérő Stephen Elop.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • saxus #26
    Ajánlott olvasmány, csak hogy miért nagy hülyeség, amit leírsz: http://hungarian.joelonsoftware.com/Articles/StrategyLetterII.html

    Már ott megbukik, hogy csak MS-DOS (valójában IBM PC-DOS-ként futott) volt. Volt az MS féle XENIX és a UCSD P-System.

    Bár azzal, aki csak annyit képes leírni, hogy m$, azzal nem nagyon érdemes vitázni.

    Másrészt, nem csak a doc vitte igazán sikerre az MS-t az irodákban, hanem az Excel. (Mellesleg azt is úgy sikerült igazán lenyomni az akkor kb. egyeduralkodó Lotus 1-2-3 mellett, hogy írta és olvasta annak formátumát, részletek itt: http://www.joelonsoftware.com/articles/fog0000000052.html )
  • torreadorz #25
    Mindenképp ez lett volna a vége, csak az ms helyére akkor más gyártó kerül.

    Vagy sohasem lettek volna elterjedve a számítógépek, ha nincs egy egyeduralkodó szoftvergyártó, de ez a kevésbé valószinü.
  • sanyicks #24
    Nem igazán értesz hozzá.

    IBM pc volt az első olcsó moduláris PC, kizárólagos OS hozzá az MS DOS-volt (amit ugye billyfiú egy blöffel, és egy vásárlással hozott össze). Pár évig így is volt, majd jött hozzá kompatibilis dos, de az eredeti az m$ kezében volt így minden a kezükben volt. Aztán jött a vindóz ami ezzel kompatibilis volt, így a legnépszerűbb platform összes addigi programja futott rajta, ezzel megalapozva a további terjedést, ami azt eredményezte hogy az új programokat erre írják, aztán a kritikus tömeg meglétekor jöttek a trükkök, amivel hozzá is láncolták a usert az m$ platformhoz (directx, doc formátum, smb, stb.), meg a lefizetések.
    A játékos összefüggésnél pedig arról volt szó, hogy a gémer pistikék bizony vindózt/dos-t használtak, megtanulták, majd később gondolták rendszergazdik lesznek (vindóz rendszergazdik), vagy terjesztették az igét, telepítgették nagyban a szomszéd újonnan vásárolt gépére a vindózt mer' azt ismerik, és így ment tovább az öngerjesztő folyamat, amibe az m$ is besegített úgy hogy átvette a (nem csak a magyar) informatika oktatás feletti uralmat.
    Ha nem lett volna otthoni pc (főleg játékra természetesen win/dos-al) nem ragaszkodna az irodában sem minden hülye a winhez.
    Ennyi a lényeg. Az m$ jókor volt jó helyen.
  • Vol Jin #23
    De különbözik az eladástól.
  • saxus #22
    Leányvállalat ilyen szempontból egyet jelent a leválasztással.
  • Dodo55 #21
    Most olvastam ezt a kékhalálos emberről:


    Egész értelmes dolgokat mondott és nem terelte a szót a kényesebb dolgokról, elég objektív módon beszélt róluk.

    Lehet vele járnának a legjobban, sőt alelnök jelenleg és van is ugye egy 5. ismeretlen név a jelöltek között...
  • Vol Jin #20
    Az XBOX leválasztása tragikus lenne az MS-nek. Főleg úgy, hogy már nem csak játékkonzol lesz, hanem TV-szolgáltatás. A Surf-el is hibát követnek el. Csak felsőkategóriás drágát gyártanak. Egy olcsó belépőszegmenssel is piacra kellett volna lépniük, amivel megalapozzák a kritikus piaci tömeget. Nem másolható az apple piaci modellje, ahol minden termék a felső árkategóriába esik. Ahhoz bejáratott márka kell. Lásd a Samsungot példának, ahol széles spektrumot fednek le. AZ, hogy van XBOX-uk nem kelenti azt, hogy nem lehet az irodai felhasználókra is koncentrálniuk. Egy leányvállalat nem lenne ehhez elég?
  • coolbboy83 #19
    Ha Elop odakerül, akkor ezeknek végük van mint a botnak - bár lehet az volt a cél, (sőt tuti) hogy a Nokiát a Microsoft keze alá tegye..... Sajnálatos módon sikerült...
  • Papichulo #18
    hedge-fund

    *venture capital
  • Papichulo #17
    [ahtuzott]hedge-fund[/athuzott]

    *venture capital