MTI

Távközlési vállalatok bírálták a román kormány adóemelési tervét

Multinacionális távközlési vállalatok bírálták pénteken a román kormányt, amely a jövő évtől adót vetne ki az ipari, energetikai és távközlési létesítmények után.

A legnagyobb romániai mobiltelefon-szolgáltató, a több mint 10 millió előfizetővel rendelkező Orange pénteken közleményben fejezte ki nemtetszését a kormány szándékával szemben. Rámutatott: az új adó csökkenti a vállalatok nyereségét, így a beruházási képességüket is. Az Orange szerint a kormány tervezete nem tartja tiszteletben az adórendszer stabilitásának és átláthatóságának elvét, hiszen az adóemelésről nem folytattak párbeszédet az érintettekkel. A görög OTE távközlési vállalat többségi tulajdonában lévő Romtelecom vezetékes telefonszolgáltató, valamint a Cosmote mobilszolgáltató is bírálta a kormány döntését - írta a Mediafax hírügynökség.

A két vállalat szerint Romániában beruházásokra van szükség a távközlési hálózat fejlesztésére, nem pedig pótadókra. "Aggodalmunkat fejezzük ki, hiszen a román távközlési piac számára így is nagy kihívást jelent a fejlesztésekhez szükséges pénz előteremtése" - nyilatkozták a két vállalat képviselői, akik hozzátették, hogy a telekommunikációs cégek így is az állami költségvetés legnagyobb befizetői közé tartoznak.

Victor Ponta román miniszterelnök a héten a Nemzetközi Valutaalap bukaresti küldöttségével folytatott tárgyalást követően jelentette be a tervezett adóemelést. A román sajtó szerint olyan jogi személyeknek kell fizetniük, amelyek speciális létesítményekkel rendelkeznek. Ilyennek számítanak egyebek mellett a villamosenergia-hálózatok oszlopai, vezetékei, a földgáz- és kőolajszondák, a mobilszolgáltatók antennái, a halastavak, a kémények, a zagytározók, a völgyzárógátak, a vasúti infrastruktúra elemei és a közúti jelzőtáblák. Az érintett jogi személyeknek a speciális létesítmények értékének az 1,5 százalékát kell évente befizetniük az államkasszába 2014-től. A Mediafax hírügynökség szerint a román hatóságok számítása szerint évente 70-77 millió euró folyik be az államkasszába az új adóból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!