Berta Sándor

A VPN utódján dolgozik a Google

Ben Fried, a keresőóriás informatikai vezetője érdekes részleteket árult el a már használt, illetve a fejlesztés alatt lévő eszközökről és rendszerekről. Különösen két megoldást emelt ki.

Az All Things Digital a Google belső IT-rendszereit és -stratégiáját vette górcső alá Ben Fried informatikai vezető segítségével. Többek között kiderült, hogy a menedzser a notebookok esetében kifejezetten ellenzi a dolgozók saját készülékeinek használatát, és a társaság szigorúan tiltja számos alkalmazás, illetve szolgáltatás használatát is. Ezek közé tartozik például a tárhelyet biztosító Dropbox, mely helyett a Google Drive-ot kell használni, hiszen nem engedhetik meg, hogy adataikat egy másik vállalat szerverközpontjába mentsék. Hasonló a helyzet a Windowsnál: tavaly májusban vált ismertté, hogy a cég ugyan nem tiltotta meg a munkatársai számára a Windows használatát, de erősen meg kell indokolni, hogy miért az a legjobb választás a munkához. Fried akkor kifejtette, hogy az alkalmazottak maguk dönthetik el, hogy a Windows aktuális változatait, az Apple Mac OS-t, a Chrome OS-t, vagy az Ubuntu Google-verzióját, a Goobuntut használják a munkájuk során.

Fried közlése szerint ez a heterogén környezet a biztonságot is növeli, hiszen a rengeteg fajta gép nagyon megnehezítheti a támadók dolgát. A legtöbb alkalmazott céges PC-t és mobiltelefont használ, sokan táblagépet is, de ha nem tudnak választani a - zömmel Androidos - kínálatból, akkor saját eszközeiket is használhatják. Több ezren döntöttek így, ők zömmel iPhone rajongók, és jópáran asztali telefont is kértek. A cég mindenkinek fizeti a számláját, de elvárja azt is, hogy fel legyen telepítve saját biztonsági szoftvere. Furcsa módon viszont a saját laptop használata tiltott - kivétel ez alól a Chromebook.

A több tízezer alkalmazott rengeteg külső rendszert is használ, illetve sok olyan van, amit kizárólag belső használatra fejlesztettek. Ilyen például a Moma nevű könyvtár, melyből meg lehet tudni minden alkalmazottról, hogy éppen milyen projekten dolgozik. A Trips alkalmazással olcsóbban tudnak a munkatársak repülőjegyet venni, és kedvelt a társaság saját problémakezelő rendszere is. A GVC nevű videokonferencia-rendszer szintén kifejezetten belső célokra üzemel és összesen több mint 7000 esetben telepítették fel a különböző céges konfigurációkra. Ennek segítségével szeptember 3-án 80 000 végpont bevonásával összesen 25 000 videokonferencia-beszélgetésre került sor. Egy átlagos Google-dolgozó naponta 3 ilyen online egyeztetést bonyolít le.

Fried korábban 13 éven át volt a Morgen Stanley alkalmazottja és öt éve tölti be a társaságnál az informatikai vezetői pozíciót. Az irányítása alatt lévő projektek közül az egyik legérdekesebb a Beyond Corp, amelynek segítségével a vállalat a belső hálózatait is úgy kezeli, mintha ugyanolyan veszélyesek lennének, mint az internet. Az ágazati szakértők úgy nevezik ezt a koncepciót, hogy "Zero Trust Network", amelyben minden forgalmat átvizsgálnak. A szakember szerint a Beyond Corp alternatívát kínálhat számos cég klasszikus eljárásaival szemben és így olyan biztonságosak lehetnek a belső rendszerek, mint a Virtuális Magánhálózatok (VPN). A Beyond Corp azonban szerinte még a VPN-t is megelőzheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nabateus #1
    Nem kotekszem, de ebben a cikkben hol volt a ket rendszer?
    Az egyik a Beyond Corp. Es a masik? A GVC? Es a Moma?

    Masreszt: "Fried közlése szerint ez a heterogén környezet a biztonságot is növeli, hiszen a rengeteg fajta gép nagyon megnehezítheti a támadók dolgát"
    Akkor ezert eroltetik, hogy mindenki ceges laptopot hasznaljon, lehetoleg ChromeBookot, lehetoleg ne Windows? Nekem inkabb ugy tunik, hogy homogen rendszer fele torekednek.
    Mindegy, lehet csak nekem van meg nagyon reggel.