MTI

Belize osztozna a kristálykoponyás Indiana Jones-produkció hasznán

Pert indított az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című film készítői ellen egy belizei régész, mert szerinte hazájának részesednie kellene a közel kilenc évtizede Belizéből eltulajdonított valódi maja műtárgy, a kristálykoponya köré szőtt kalandfilm hatalmas bevételéből.

Jamie Awe, a Belizei Régészeti Intézet igazgatója a Lucasfilmet, annak új tulajdonosát, a Walt Disney vállalatot, valamint a filmet forgalmazó Paramout Picturest perelte be arra hivatkozva, hogy az eredeti maja műtárgy mását használták a 2008-ban bemutatott filmben, holott erre nem kértek és nem kaptak engedélyt. A keresetből kiderül, hogy négy ismert maja kristálykoponya létezéséről lehet tudni, ezek közül hármat brit, francia és washingtoni múzeumban őriznek, a negyedik pedig egy 1920-as évekbeli szerencsevadász, F. A. Mitchell-Hedges családjának birtokában van Indianában - ismertette a The Hollywood Reporter online cikke.


Awe a dokumentumban leszögezte, hogy a Mitchell-Hedges-koponyát 88 éve Belizéből lopták el. A régész ezért egyúttal azt is követeli, hogy a család adja vissza a műtárgyat a közép-amerikai országnak. Az illinoisi szövetségi bíróságra benyújtott periratokban Awe megjegyezte, hogy a film, amelynek felvételeihez a maja műtárgyra a megszólalásig hasonlító kristálykoponyát használtak, eddig több mint 786 millió dollár bevételt hozott világszerte. A régész hangsúlyozta: Belize mindeddig nem részesült a film hasznából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #11
    Ja, szerinted...Az. hogy minden hulye beboffenthet valami eszbonto marhasagat es ezzel extra terhelest adva a jogrendszernek az esetlegesen fontosabb ugyekkel szemben...
    Van 1 bizonyos szint, ami alatt kapasbol kuka mar a felvetes is, nemhogy komoly targyalasi alap. De tudod mit? Valaki csunyan nez rad az utcan - perelj! Racsapsz az ujjadra mikozben szoget versz a falba - perelj! A szomszednak ugyanolyan szinu kabatja van mint neked es ugy veled ez miatt van szebb baratnoje/ jobb kocsija, jobb egzisztenciaja - perelj! Ertheto a problemam vagy ragozzam tovabb?
  • xyl #10
    Hát persze! Ez a "művészi szabadság", vagy az "alkotó fantáziája" avagy.....


    "Lehet hogy én vagyok a tudatlan, de szerintem az említett 4db koponya közül egyik sem ilyen "Alien" fej szerű"
  • Zombee #9
    Az ilyen bohócokat nem kell elhallgattatni, kin röhögne akkor ez a fene nagy rendben lévő világ? :)
  • Loverman #8
    Az hogy bármilyen per létrejöhet, pont azt jelenti hogy rendben van a világ, nem kussoltatnak el senkit nagyobb hatalmak. Ha nyer, az egy másik kérdés. De ez még a jövő.
  • cstommy #7
    Szinte 100%-ra veszem hogy nem létezik ilyen "Alienes" kristály koponya
    Én ezeket találtam a neten:

  • Etinger #6
    "A negyedik pedig egy 1920-as évekbeli szerencsevadász, F. A. Mitchell-Hedges családjának birtokában van Indianában"

    Ez azért kemény.. hogy pont ott... :D
  • zoliii #5
    a filmet 2008-ban mutatták be világszerte, de ő 2012-ben perel xDDDDD
  • cstommy #4
    Lehet hogy én vagyok a tudatlan, de szerintem az említett 4db koponya közül egyik sem ilyen "Alien" fej szerű
    Ha tévedek akkor valaki linkeljen már képet az eredetiről :D
  • carville #3
    Nekem erről a hírről az jutott eszembe, hogy a McAffe botrányról akarják elterelni a figyelmet.
  • cateran #2
    Az, hogy 1 ilyen per letrejohetett mutatja, hogy valami nem stimmel a vilaggal....ha meg nyerni is tud..../facepalm and silent cry