MTI

Nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál Zágrábban

Az új vizuális identitás jegyében rendezik meg a 8. ZagrebDox nemzetközi dokumentumfilm-fesztivált február 26. és március 4. között a horvát fővárosban; a seregszemlén 150 alkotást mutatnak be a világ minden tájáról.

A nemzetközi fesztiválon, amely a dokumentumfilmesek legnagyobb délkelet-európai rendezvénye, 50 alkotás indul a versenyen a ZagrebDox díjaiért, ebből 30 film külföldi és 20 a régióból érkezik - olvasható a fesztivál új honlapján, a www.zagrebdox.net-en. Mint azt a Magyar Filmuniónál elmondták, magyar dokumentumfilm nem szerepel a fesztiválon. Ami a díjakat illeti, a legjobb dokumentumfilm a Nagy pecsétet kapja, a Kis pecsét a legjobb 35 év alatti rendezőnek jár, a Movies That Matter (Filmek, amelyek számítanak) elismerést annak adják, aki a legjobban mutatja be az emberi jogokért folytatott küzdelmet.

A kísérőprogramokban retrospektív vetítések is lesznek, így bemutatnak egy baltikumi dokumentumfilmeket felvonultató válogatást is, amelyet Tue Steen Mueller dán filmes szakember állított össze. Szenzációs témának ígérkezik a 60-as éveket bemutató, Mondo című retrospektív válogatás is. A szerzői visszatekintő sorozatban pedig idén Jay Rosenblatt alkotásai lesznek láthatók. A független amerikai filmes legalább 25 filmet jegyez és száznál is több elismerést kapott munkáiért. A fesztiválon levetítik Ali Samadi Ahadi iráni születésű német rendező animációs dokumentumfilmjét, a The Green Wave-et, Werner Herzog és Nick Broomfield legutóbbi alkotásait pedig itt láthatja először a horvát közönség.

Fölvonulnak a fesztiválon az új horvát dokumentumfilmes nemzedék tagjai is, köztük Djuro Gavran és Morane Komljenovic. Olyan időszerű alkotásokat is bemutatnak, amelyek segítik megérteni a görög válságot, a kortárs liberális kapitalizmust, a diplomácia hazugságait és az "ökoterrorizmust" - idézi a honlap a ZagrebDox igazgatóját, Nenad Puhovski filmrendezőt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!