Szekeres Viktor

Bajban egy nagy hollywoodi stúdió

A Universal Pictures, mely eddig botrányosan rossz évet produkált, úgy döntött, hogy 2009-ben már nem fog többet filmekre költeni, minek köszönhetően a stúdió még idén bemutatandó filmjei sem számíthatnak nagy marketinges támogatásra.

A Universal idén Amerikában alig 650 millió dollár bevételt könyvelhetett el filmjeivel, melyek közül egyedül a Halálos iramban 4. része lett sikeres (155 millió dollár Amerikában), miközben olyan bukásokat könyvelhettek el, mint az Adam Sandler és Judd Apatow közreműködésével készült Funny People (51 millió dollár Amerikában), a Brüno (60 millió dollár Amerikában), a Land of The Lost (49 millió dollár Amerikában), a Dolgok állása Russell Crowe-val (37 millió dollár Amerikában), a Kettős játék Julia Roberts-szel (40 millió dollár Amerikában), de még Johnny Depp gengszterfilmje, a Közellenségek is inkább vitte a pénzt, mint hozta (97 millió dollár Amerikában). Pedig eredetileg a fent nevezett filmeket mind képesnek tartották volna a 100 milliós határ áttörésére.

A stúdió mindössze alacsony költségvetésű horrorjaira lehetett büszke, mert bár a Pokolba taszítva a hihetetlen jó kritikák ellenére "csak" 42 millió dollárt jövedelmezett. de az Utolsó ház balra 32 milliós teljesítménye már jónak számított, mint ahogy a Túlvilág szülötte 42 millió dollárnyi bevétele is.

Az efféle lépés nem példa nélküli Hollywoodban, párszor már korábban is előfordult, hogy egy stúdió kifut az adott pénzügyi évre szánt fiskális keretéből, aminek köszönhetően kiadásaikat átütemezik, a jövő évre halasztják. Viszont egy akkora stúdiónál, mint a Universal, egy szeptember közepi "kiürülés" már kuriózumnak számít. A Universal az év hátralevő részében a tervek szerint kihozza többek között a Love Happens című Jennifer Aniston romantikát, a Rémségek cirkuszát, valamint Nancy Meyers romantikus komédiáját, az It's Complicated-et.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Silenzio #18
    Sebaj. A Universal a B kategóriás horrorfilmjeivel szedte meg magát alaposan, most ezek segítségével sikerül vegetálniuk. Rendjén van ez. Fektessenek be végre normális filmbe, és minden jóra fordul majd.
  • grobs #17
    Véleménye mindenkinek van meg mása is ... a gond, hogy már egy ovodás is tudja a bevétel nem nyereség. Márpedig 650 millio bevétel elég sovány lehet ha a kiadásod 2x ennyi volt. De már az is nagyon kellemetlen ha csak nullán vannak.
    Ha egy sztárnak kifizetnek 20 millio USD-t, azt azért teszik mert a neve ennyit ér. Nem a játéka, hanem a neve. Ha nem érne ennyit, nem fizetnék ki neki. A sztár egy márka. Ha ráírják a nevét a plakátra, szerepel a trailer-ben, az megmozgatja a rajongókat, és autómatikusan bevételt generál. Persze ha a film szar, akkor csak ez a pénz jön be, ami általában bukás. Ha egy sztár folyamatosan rossz filmekben játszik, akkor a neve, a márka már közel sem fog 20 millio USD-t érni. Ezt ők is tudják, ezért vállalnak be olyan filmeket amikért keveset, vagy semmit nem kapnak, de nagyon jó esélyük van pozitív kritikára, rajongói elismerésre.
  • trogi #16
    Jó is, hogy írják. Tényleg túl sok stúdió van, azaz sok ingyenélő is.
    Semelyik színész játéka/rendező rendezése nem ér többmillió dollárt/eurót/stb-t. (Igen, a focistáké, forma1-es sofőröké sem.) A területet felszántani, bevetni krumplival, a színészkék, rendezőcskék, produ...párdon gyártásvezetőcskék, igazgatócskák meg mennének kapálni, kaszálni, azt jónapot.
    Feleslegesek, mert nem termelő munkát végeznek, fenti utópiám szerint ez tehát megszűnne egycsapásra. :)
  • immovable #15
    Ja, meg az is ahogy valakit zavar más véleménye s ennek hangot is ad. :)
  • ffxi #14
    Nem erdekelnek a studiok. Potolhato tenyezo, ledol ez. Jon 1 masik. Csak a befektett toket probaljak profitalni, ez a kozos bennuk.
  • smaszi #13
    Csak én látom úgy, h. ez is csak azért kell, h. még nagyobb hírverése legyen a hátralévő filmjeiknek? Szóljatok, ha tévednék...
  • winnie #12
    hehhe, ez jó. meglát egy nagy számot és kinyílik a bicska a zsebében. valahol szánalmas, hogy ilyen kommenteket lehet olvasni...
  • immovable #11
    Leszarom a stúdiókat.
  • Penge4 #10
    "A Universal idén Amerikában alig 650 millió dollár bevételt könyvelhetett el filmjeivel"

    De sajnálom őket... Ez embertelen, manapság egy hajléktalan többet koldul, mint rongyos 650 milla. Szegény éhező stúdiók... a szívem megszakad.
  • JL666 #9
    8 óra kábelgödör ásás után nem lenne kedvem universalos filmet nézni.

    Nyílván mi is keveset keresünk, de egy menő pali usákoknál keres mondjuk egy év alatt 100.000 dolcsit. Az sem összehasonlítható egy filmes sztárgázsival azért, aki egy filmért, amit meg van mondjuk egy év alatt kap 10-20-30 milcsi dolcsit...