Ötvös Tibor

Egyszerűen pocsék lett a Feláldozh4tók

Elmúlt a tesztoszteron, eltűnt a varázs: a Feláldozhatók ideje lejárt! A negyedik rész egyszerűen pocsék lett.

A nosztalgia vonatra zseniális módon kért jegyet Sylvester Stallone, mikor az Feláldozhatók első részéhez rengeteg kiöregedett akciósztárt trombitált egybe, akikkel egy nagyon hangulatos kis B-filmet rittyentettek össze. Sly a rendezést is bevállalta, a gárdában pedig Jet Li, Arnold Schwarzenegger, Dolph Lundgren, Jason Statham, Mickey Rourke, Bruce Willis, Eric Roberts és Steve Austin kapott helyet. A folytatásra Jean Claude van Damme, Chuck Norris és Harrison Ford is beköszönt, a harmadikban pedig Antonio Banderas, Mel Gibson és Wesley Snipes egészítette ki a sort.

Miért is soroltam fel ezt a névsort? Nos, mert miközben az ember azt várta, hogy a negyedik epizódban is hasonló bővítés történik és akár Jackie Chan, akár Michael Dudikoff vagy Don "The Dragon" Wilson is felkerülnek a stáblistára, addig sajnos csak eltűntek onnan addig biztosnak tűnő szereplők. A negyedik Feláldozhatókban Lundgren, Sly, Statham mellett csak Randy Couture tért vissza és hozzájuk csatlakozott Megan Fox (?) és 50 Cent (??). Jogosan merül fel a kérdés, hogy egy kiöregedett akcióhősöket felvonultató filmsorozatban mit keres egy ebben a stílusban nem túl jártas szétbotoxolt "színésznő" és egy szebb napokat is megélt rapper.


Miről is szól a Feláldozh4tók? Egy múltbéli eset miatt Sly veszélybe kerül és Statham nem hagyja cserben a barátját. Nagyon szívesen leírnám, hogy mit is szántak a készítők a nagy csavarnak, de felesleges, mert szerintem a nézők 99%-a (ami feltehetően 99 embert jelent a bevételek alapján) azonnal rájön és csak legyint a "drámai részre". Persze a franchise sosem a sztorijáról volt híres, hanem az akciókról, de sajnos a negyedik részben ezt is sikerült a Villám szintje alá süllyeszteni. A film állítólag 100 millió dollárból készült, de hogy mi a fenére költötték ezt el, nem tudni.

Szinte minden egyes jelenetnél látszik a Green Box, még olyan jeleneteknél is, ahol nem igazán lenne indokolt (egy tengerparti beszélgetés például). Egész egyszerűen undorítóan néz ki a film, az akciók teljesen erőtlenek és eltűnt a humor is a filmből. Mikor már negyedszer jön fel a karfiolfül témája, szívem szerint felálltam volna a székből hogy kimegyek a teremből. A korábbi kultikus poénos párbeszédeknek szintén nyoma sem maradt, helyette egészen nevetséges dolgok jönnek ki a szereplők száján.


Egyedül Tony Jaa-n látszik, hogy ő tényleg akart foglalkozni kicsit ezzel a filmmel, az összes többi szereplő abszolút unottan (vagy Megan Fox esetében szimplán csak rosszul) játszanak. Mintha várnák, hogy megszólaljon a csengő és mehessenek haza. A Feláldozh4tók pont ott bukik el, ahol az elődei (még a harmadik rész!) brillírozott: a '80-as évekből érkező akcióhősök '80-as években látható akciókat tolnak. Ennyi, nem várunk többet egy ilyen filmtől. Nem érdekelt minket semmilyen sablonos drámai párbeszéd vagy "fiatalítás".

Őszintén nem értem, hogy miért lepődött meg bárki is a Feláldozh4tók hatalmas bukásán. Az előzetesekből is látható volt, hogy itt már nem sikerült összeszedni egy korábbi szintű csapatot, pedig azért lenne honnan meríteni. A korábban említett sztárok mellett például Christopher Lambert, Nicolas Cage, Cynthia Rothrock vagy Lorenzo Lamas is szabad préda és biztosan fillérekért vállaltak volna akár csak egy rövid felbukkanást. De felesleges már ezen morfondírozni, a negyedik rész jött, látott és bukott. Így szinte kizárt, hogy lesz egy ötödik fejezet is és ez kár. 2/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Feláldozh4tók (Expend4bles)
szinkronizált, amerikai akciófilm, kalandfilm, 93 perc, 2023
18 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Scott Waugh
Zene: Guillaume Roussel
Forgatókönyvíró: Kurt Wimmer, Max Adams, Dave Callaham, Tad Daggerhart
Operatőr: Tim Maurice-Jones

Sylvester Stallone (Barney Ross)
Jason Statham (Lee Christmas)
Megan Fox (Gina)
Andy Garcia (Marsh)
Dolph Lundgren (Gunner Jensen)
Iko Uwais (Rahmat)
Tony Jaa (Decha)
50 Cent (Easy Day)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #3
    mi az, hogy 99 néző? Pénteken láttam du. mikor nem tolonganak amúgy se az emberek a moziban. ős határozottan állítom, hogy voltunk úgy 8-9-en a 200 fős teremben... :) Bár eleinte azt hittem egyedül leszek a teremben. :) de 99 nézőnél több lehetett összesen azért. :)
  • zetortraktor #2
    Egy film attól nem lesz kincs, hogy van benne egy jelenet, vagy több, ahhoz azért több kell, nem?

    Egy kommersz, popcorn akció messze nem réteg film, ez nyilván sok höhökúl embernek tetszeni fog, aki zabálni jár a moziba, és azoknak is, akik ezt-azt értékelni tudnak benne, mint te. Sokan meg fájóan közepesnek vagy rossznak fogják találni.

    A lényeg, hogy csak azért, mert valami rosszul sikerült sokak szerint, nem lesz hirtelen réteg. A fontos úgyis az, hogy annak az egy embernek bejöjjön, akinek fontos, neked. És, ha bejött, akkor kit érdekel, hogy más mit gondol, cserébe mentegetni sem kell a filmet.

  • Rick Walsh #1
    Ez a film Half Life rajongóknak egy kincs (ott a végén a hajós jelenetével, amikor Lee Christmas próbálja elkerülni a bombát). Ez jó film, de csak egy rétegközönségnek és Én közéjük tartozom.