Ötvös Tibor

Pesti balhé - Tripla, de inkább semmi

Az újranyitott mozikban rögtön egy silány magyar filmmel szembesülnek a jegyvásárlók. A Pesti balhé csodálatosan áll be a Kölcsönlakás és a Pappa Pia által kitaposott igénytelen ösvényen a sorba.

Őszintén meg kell vallanom, hogy nem erre számítottam. Nos most nem a Pesti balhé minőségét jellemeztem, így előre, hanem a moziba való visszatérésemet. Azt reméltem, hogy majd Christopher Nolan csodálatosan elborultnak tűnő világa mutatja meg számomra, miért is érdemes háttérbe tolni a Netflix előfizetésem nyújtotta kényelmet és elindulni moziba. Sajnos a Tenet csúszik, helyette jött a Pesti balhé, mely még a nem ilyen ínséges időkben is egy újabb szégyenfoltját jelentené a magyar filmgyártásnak.

Adott egy csapat gyerekkori jóbarát, akiket az élet elsodort egymástól, hogy aztán évekkel később újra egy helyre terelje őket. Egyikük "művész" lett, akit azonban saját apja sem ismer el, így jön a nagy ötlet: belopni egy képét egy aukcióra. Nos, természetesen ez nem megy könnyen, ahogy az már csak lenni szokott. A nagy baj azonban, hogy nem a barátok szenvednek a legjobban és hozzák a legnagyobb áldozatot a filmben, hanem mi, a nézők.

Kezdjük ott, hogy ez a film szimplán nincs megírva. A semmiből tart a sehova, teljesen logikátlan dolgok követik egymást. A legékesebb példa Hegedűs D. Géza váltása: egyik pillanatban még gonoszkodva nyomja a monológját, majd a következőben már meztelenül táncol a tükör előtt. A színészek próbálják menteni a menthetőt és ez többnyire sikerül is nekik, de ez édeskevés ahhoz, hogy legalább rossznak nevezhessünk egy filmet.

A Pesti balhé ugyanis egy rémesen gyenge, filmnek nehezen nevezhető fájl, ami jobban tette volna, ha soha nem kerül a mozikba. A filmek célja a szórakoztatás és ezt az újabb hazai "remek" nem képes ellátni. Szóval nincs felvezető út a Kölcsönlakás és a Valami Amerika 3 után (a BUÉK a kellemes kivétel) és ezek után már nem is nagyon reménykedhetünk, hogy a Kontroll vagy éppen akár a Csak szex és más semmi szintjét huzamosabb ideig eléri majd a hazai filmgyártás.

A Pest balhé megtekintése után nem ment el a kedvem a moziktól, sőt még inkább várom a minőségi filmeket. De hazai "vígjátékra" most ismét jó darabig nem váltok jegyet. Ezt a jellegű "szórakoztatást" még adományként sem szabad támogatni.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Pesti balhé (Pesti balhé)
magyar akció-vígjáték, 104 perc, 2020
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Lóth Balázs
Forgatókönyvíró: Inotay Ákos, Kis-Szabó Márk, Lóth Balázs
Producer: Fülöp Péter, Hutlassa Barnabás
Operatőr: Balázs István Balázs

Szabó Simon (Jet)
Elek Ferenc (Guszti)
Petrik Andrea (Alexa)
Reviczky Gábor (Gedeon)
Mészáros Béla (Marcell)
Hegedűs D. Géza (Benedek)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kalapos01 #4
    VÉGRE EGY HITELES HANG!

    Nem néz magyar filmet, de tudja, hogy milyenek a magyar forgatókönyvek és, hogy milyen ripacsok az írók, bár arról nincs sok fogalma, hogy a spanyol Teljesen idegenek egy olasz film, a Teljesen idegenek feldolgozása.
  • Bulics #3
    A BUÉK (amit amúgy nem láttam, nem nézek magyar filmet) egy spanyol film a Teljesen idegenek feldolgozása, csak azért lehet "kivétel". Ne nézzünk már ki a magyar ripacsokból egy forgatókönyvet.
  • takysoft #2
    Teljesen korrekt film, az asszonnyal mentünk nézni.
    Szerintem ez a stílus ezt követeli meg nagyjából. A film nem veszi komolyan magát, de a trailerből ez le is jön.
    Érdemes más kritikákat is olvasni róla, mert a legtöbb messze nem ilyen negatív. (khm, hetedik sor közepe...)

    A gag-ek jók. Túltova sincsenek. A karakterek korrektek.
    A story egy Ocean's Eleven, csak kevésbé profin, és több kavarodással, ami jót is tesz neki.

    Szerintem a drága kritikus úr rossz elvárásokkal ült be moziba. Ez egy közönségfilm. Tömegeknek. Abból is egy alacsonyabb költségvetésű, egyszernézős kis esti filmecske.

    Az én tippem a kritikával ellentétben: Nézd meg a trailert. Épp annyit várhatsz a filmtől is. Ha tetszett, válts jegyet. Ha nem, ne váltsd. Nincs minden lelőve a trailerben, messze nem szerencsére, de sokkal többet nem is ad annál.

    Nekünk tetszett...

    Hát az meg, hogy ezek találtak egy magyar Steve Buscemi-t, az teljesen kész :D
  • repvez #1
    ez már a trailerból borítékolható volt. Ezzel a "szinészi" gárdával nem lehet normális filmeket csinálni, de még a filmesek is ide vehetők, még aki számit valamit a külfőldi szakmában is az itthon valahogy elfelejti a tudását.

    Manapság az amatórők egy Goproval vagy egy normálisabb kamerával jobb filmet tesznek össze mint akik nagy pénzeket kapnak rá.