Ötvös Tibor

Az oroszlánkirály - Hakuna, de nem Matata!

Az oroszlánykirály digitális változata sajnos pont azt a kedvességét és aranyosságát veszíti el, amitől a rajzfilm klasszikussá vált. De technológiai demónak tökéletes.

Hogy tetszett Az oroszkánkirály?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
A Disney a Szépség és a szörnyeteg élőszereplős változatának kirobbanó sikere után úgy vélte, hogy amúgy is van számos klasszikus meséje, melyeket már számtalan alkalommal küldtek mozikba ilyen-olyan változtatásokkal, így miért ne lépjenek át az élőszereplős világba ezek a karakterek is. A dzsungel könyve és az Aladdin meg is találta a saját közönségét, míg a Dumbó erre már nem volt képes. Az oroszlánykirály "állati" szereplői miatt egy számítógép-grafikás változat mellett tette le a voksát a stúdió, mely sajnos bármennyire élethű lett, nyomába sem érhet az eredeti mesének.

A sztori természetesen ismerős lehet mindenkinek, hiszen egyetlen ponton, egyetlen beállításon sem változtattak azon, gyakorlatilag képkockánként lemásolták. Azaz Mufasa király utódja, Simba megszületett, mely azonban Zordon, a király testvérének esélyét a trónra nullára csökkentette. Ezt nem hagyhatja annyiban, így csapdába csalja testvérét, és mivel Simba saját magát okolja apja haláláért, így elmenekül. Végül Timon és Pumba nevelik fel egy paradicsomi vidéken, de a múltja itt is utoléri.



Az oroszlánkirály egy nagyon aranyos és tanulságos mese volt, melynek a karakterek adták a gerincét. A rajzolt varacskos disznó például cuki volt, ábrázata nagyon kifejező, és lehetett játszani a színekkel testén. Na most Jon Favreau rendezésében Pumba félelmetes, hiszen valamilyen oknál fogva a teljes élethűségre törekedtek. Ez azonban valójában a karakterek kárára ment, mivel egy oroszlán vagy éppen egy hiéna nem sír, nincs semmilyen kifejezés a pofáján / arcán, ami jelentősen megnehezíti az átélést. Mindez A dzsungel könyvében tudott valamennyire működni, itt azonban a fotoreailsztikusságon bukik el az egész.

A másik probléma Az oroszlánkirállyal kapcsolatban a történet. Miközben maga az alapsztori továbbra is nagyon időtálló, de semmi extra nem került bele a filmbe. Még az Aladdin világában is történtek változtatások, itt azonban valóban képkockáról-képkockára lemásolták az eredeti mese beállításait. Még a dalok tekintetében sem történt váltás, amik sajnos a állatok szenvtelen arckifejezése miatt élvezhetetlennek bizonyulnak. És persze a drámaibb jelenetek, az összecsapások és a halál sem hatja meg a nézőt, a gyerekeket viszont egyenesen megrémisztheti.

Az teljesen biztos, hogy Az oroszlánkirály a mese miatt az év legnagyobb sikere lesz, ez szerintem egy percig sem volt kérdéses. Ez azonban nem jelenti azt, hogy meg tudna felelni az elég magas elvárásoknak. A dalok továbbra is zseniálisak, azonban a karakterek életszerűsége miatt egyszerűen nem élvezhetők; a szereplők iránt semmit nem érzünk; a történet minden egyes pillanatát ismerjük, az új generáció számára pedig inkább lesz ijesztő, mint aranyos a film. Szóval aki most szeretné megismertetni a gyerekét Az oroszlánkirállyal, az inkább a mesét válassza, a film ugyanis inkább azoknak szól, akik kisgyerekként látták a rajzfilmet és felnőtt fejjel már cikinek éreznék újra megnézni. Bár ahogy az élethű állatok a Hakuna Matata dallamára táncolnak... Nos, az szintén fura érzéseket kelt az emberben.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Az oroszlánkirály (The Lion King)
szinkronizált, amerikai családi kalandfilm, dráma, 118 perc, 2019
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Jon Favreau
Producer: Jon Favreau, Karen Gilchrist, Jeffrey Silver
Operatőr: Caleb Deschanel
Vágó: Adam Gerstel, Mark Livolsi
Forgatókönyvíró: Jeff Nathanson

Seth Rogen (Pumbaa)
Donald Glover (Simba)
Keegan-Michael Key (Kamari)
Chiwetel Ejifor (Zordon)
James Earl Jones (Mufasa)
John Oliver (Zazu)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csigafi #14
    Hát ez számomra nagy csalódás volt sajnos. Az őtlet nem rossz de nem egyedi már yutun voltak fent hasonló amatőr feldolgozások talán innen vették az ötletet a készítők is. És mivel pénz volt rá így megalkották. Egynek elmegy az 1x nézhetős kategóriában de nem kéne ezt sorozatban gyártani a jövőben szerintem :-). Bárr lehet talán sose voltak a walt dysney-nek saját öteletei. Minden esetre régebbi alkotásaik nekem tetszenek. mind film mind mese feldolgozásban. Bár van amivel nem értek egyet de ez lényegtelen.
  • quatlander #13
    A korai disney rajzfilmek igen csak jók voltak.
  • Zoliz #12
    Egyetértek. És akkor van gond a remakekkel amikor az eredetit gyalázza és azzal az veszit fényéből..
  • Ender Wiggin #11
    Azért utálhatja, aki a rajzfilmen nőtt fel, mert ebből hiányzik ugyanaz a kedvesség. Mindvégig érződik ellenben a feleslegesség, és a félelemetes élethűség sem tesz jót (van olyan, hogy egy hétéves szereti a rajzfilmeket - a CN-es sorozatotot Simba gyerekéről is, de ezen elsírja magát).

    Ami az eredetiséget illeti, mondjuk a rajzfilm is egy pofátlan lopás volt (annak ellenére, hogy mindenki hangsúlyozta, hogy totál saját munka), az eredeti egy japán képregény volt, a Kimba nevű oroszlánról (a rajzfilm amúgy egy az egyben lop jelenet beállításokat is a japán verzióból). Már kérdés, hogy a Disney a teljes története alatt nem is csinált saját terméket, csak ismert meséket, könyveket adoptált (de Walt regnálása alatt legalább csupaszív munkáik voltak, ezek a kaptafa CGI fosok meg inkább termékek). Saját ötlet, ami a saját fizetett forgatókönyírói stáb szellemi terméke (lekopogom, hogy saját), csak a Pixar felvásárlásával jelent meg a palettán...
  • Sequoyah #10
    A micimacko az eppen egesz jol sikerult. Foleg azert, mert egy beszelo jatekmackorol van szo, szoval a realisztikussag uyanugy nem koti a kezuket, mint egy rajzfilm eseten.
    Ez az oroszlankiraly pedig epp ott rontja el, hogy probal ultrarealisztikus lenni latvany tekinteteben, szoval az oroszlan az nem fog elkezdeni neked tancolni...
  • professional #9
    39 vagyok és simán beülnék mégegyszer megnézni az összes Disney rajzfilmet a moziban, mint ahogy az összes régi klasszikust is! A T2 valami elmebeteg volt a Corvin hangrendszerén!
  • Archenemy #8
    Bocs de pont az oroszlánkirály aztán egy ízig-vérig konzervatív történet (hagyományok, királyok, méltóság = jó ami rendezettséget és boldogságot hoz. Ezzel szemben a lázadás, a régi rend felforgatása, a hiénák eljövetele -> népek keveredése meg rossz, ami káoszhoz és szenvedéshez vezet. Vannak természetüknél fogva nemes, és természetükből fogva gonosz/nyomorult állatok, mindegyiknek megvan a saját szerepe, és nem vezet semmi jóra ezt megbolygatni. A kiválasztott, nemesi vérrel rendelkező oroszlánkölyök pedig felnőve ismét rendre vezeti az országot.)
  • wraithLord #7
    Szóval egy filmnél csak egy változó van, a történet. :D
  • cateran #6
    "Egy felnőttnek nem nehéz belátnia, hogy más egy rajzfilm, és más egy realisztikus állatos film"

    Igen, ha 2 kulonbozo tortenetrol van szo.....
  • Montanosz #5
    micimackóval is pont így vagyok, legutóbbi micimackos filmben egy döglött mackó volt a semmibe révedő tekintett miatt, merev arca meg mint egy álarc valami horror filmben

    ellenben itt a trailerek azért tetszettek, am majd megnézem és megítélem