Ötvös Tibor

John Wick: 3. felvonás - Parabellum

John Wick tovább folytatja harcát a Felső Kör ellen, mely sajnos már kezd kifulladni. Szerencsére Reeves sármja és az akció elviszik a hátukon a Parabellumot, de ez legközelebb már nem biztos, hogy elég lesz.

Hogy tetszett a John Wick: 3. felvonás - Parabellum?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Egy óra. Ennyi időt kapott John Wick a Continental vezetőjétől, Wilsontól, miután súlyos szabályszegés miatt megvontak minden jogot tőle és kitaszított lett, 14 millió dolláros vérdíjjal a fején. Mindenféle felvezetés nélkül érdemes belecsapni a sztoriba, hiszen a film is rögtön a sűrűjébe dob minket. Nagyjából ennyit érdemes tudni az alaphelyzetről, mivel a John Wick: 3. felvonás - Parabellum magasról tesz a történetre. Sajnos elég sok logikátlanság akad benne, ráadásul a második résszel ellentétben nem sikerül értelmesen tovább bővíteni ezt a "világ a világunkban" elvet. Most nagyon úgy tűnik, hogy szinte mindenki kapcsolódik valahogy ehhez a bérgyilkos-világhoz és rendőr pedig nincs New Yorkban.

Negatívumnak írnám még le Halle Berry szerepeltetését, aki a film közepén kap egy fél órás etapot a két kutyájával. Az ő megjelenésének sok értelme nem nagyon van, ráadásul feltehetően az X-Men: Az ellenállás vége után itt is kikötötte a szerződésében, hogy minden tekintetnek rajta kell lenni. Ez annyit jelent, hogy egy igen jónak ígérkező akciójelenetet teljesen leural, a főszereplőt szinte alig látni ebben a negyed órás harcban. Végül pedig a film a maga 130 percével nagyon hosszú, legalább 20 percet simán ki lehetett volna vágni belőle.



Ennyit a rossz dolgokról, ugyanis a Parabellum minden fenti nyavajgás ellenére egy igen jó kis akciófilm. Azt nem mondom, hogy ez a franchise legjobbja - az továbbra is az első rész -, de nem is kell szégyenkeznie. Ez pedig két dolognak köszönhető: Keanu Reeves alakításának és a csodálatosan megkoreografált akciójeleneteknek, különösen a nyitánynak. A kezdés ismét megmutatja nekünk, miért is övezi akkora tisztelet a Rémkirályt (ez egyébként többször is előkerül a filmben) és a második részben látott ceruzás jelenet semmiség ahhoz, amilyen brutalitást itt kapunk. Igen, a Parabellum verekedései csodásan megkomponált táncok, melyben szinte mindent felhasznál a rendező, amit csak lehet.

Ha kell késekkel esnek egymásnak, ha kell lovakat vetnek be és persze a kutyák is ott vannak - mindezt a lehető legbrutálisabban ábrázolva. A Parabellum ebből a szempontból alaposan felülmúlja az előző részeket és most már csak az a kérdés, hogy hova lehet még továbbfejlődni. Hiszen premier plánban nézhetjük, ahogy szép lassan áthatol egy kés egy szemen, majd utána egy balta kerül a fejbe. És ez még csak az első negyed óra. Mindehhez jön Reeves: ki lehet jelenteni, hogy a színészt már nem elsősorban Neo alakjával azonosítják majd, hanem a visszavonult bérgyilkossal.



A film másik ékköve Mark Dacascos, akit nagyon jó újra A-listás sztárok között látni. A Wick-rajongó bérgyilkos egész egyszerűen zseniális, tanítványaival nagyon látványosan robban be ebbe az univerzumba és kimondottan jót is tesznek az egész filmnek. Főleg, hogy - meglepő módon - a humor is velük érkezik meg. Szóval a Parabellum újabb élvezetes és nagyon látványos, ugyanakkor kissé elnyújtottnak tűnő kaland John Wick életében (pontosabban az első rész óta eltelt pár hetében), melyet mindenkinek nyugodt szívvel tudok ajánlani. Az azonban biztos, hogy az esetleges negyedik részben már kevés lesz pusztán az akciókra alapozni - már történetre is szükség lesz.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
John Wick: 3. felvonás - Parabellum (John Wick 3: Parabellum)
szinkronizált, amerikai akcióthriller, krimi, 130 perc, 2019
18 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Chad Stahelski
Producer: Basil Iwanyk, Erica Lee
Operatőr: Dan Laustsen
Vágó: Evan Schiff
Forgatókönyvíró: Derek Kolstad

Keanu Reeves (John Wick)
Ian McShane (Winston)
Halle Berry (Sofia)
Anjelica Houston (The Director)
Lance Reddick (Charon)
Laurence Fishburne (Koldus Király)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #17
    Olyan opcio is kellett volna a szavazasnal, hogy: "Direkt nem neztem meg, mert a 2. resz alapjan nem erdekelt."
  • kropotkin #16
    A Farkasok szövetsége azért nem volt zs kategória.
  • Zombee #15
    Igazából el se tűnt. Csak nem igazán szerepelt B kategóriás filmeknél komolyabban soha. Folyamatosan jönnek ki DVD-re filmjei.
  • Ender Wiggin #14
    Én örülök Dacascos visszatérésének. Szinte minden filmjét szerettem, amiben ő volt a főszereplő, nem csak a gonosz ellenfél.
  • ostoros #13
    Értem én, csak az index meg politikán kívüli híreknél annyi erőfeszítést sem tesz, hogy a wikipediát megnézze. Alibi újságírás ez, minden oldalon.
  • Zombee #12
    Balesetek néha vannak. De nézz csak meg egy ellenzékkel kapcsolatos cikket, legalja írástudatlan blog színvonalú és stílusú gyalázkodó. Ekkora kaliberű oldalnál szégyen, ami ott folyik.
  • ostoros #11
    Hááát... volt egy hír, leégett a szomszéd városban egy régi műemlék jellegű épület.
    Az origó és a helyi internetes lap hozott le részletesebb cikket, az indexé nulla volt. A többi sem volt jobb.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.05.24. 15:59:11
  • Zombee #10
    Egy dolgot nem értek, miért jó Marc Dacascos-t újra A-listás színészek között látni? Mikor látta őt bárki is korábban A-listás színészek között? Jó, szerepel a Marlon Brando/Val Kilmer féle Dr. Moreau szigete stáblistáján, meg volt filmje Charlie és Martin Sheen-nel (amikor épp ők leszálló ágban voltak), de azért no... Igazi Zs kategóriás sztár, amivel nincs is semmi gond amúgy.
  • Zombee #9
    Egyébként nekem jobban bejött, mint a 2. rész. De lehet csak máshogy álltam hozzá. Az elsőnek ugye volt konkrét sztorija, ezt az alvilági világot nem érintették jobban a kelleténél. Aztán a másodikban rámentek erre, valahogy nem jött át, sztori mintha nem is lett volna. A 3. részben tanultak ebből, és a lényeg a nonstop akció és a kellően magas body count, a körítés inkább vicces. Semmi több nem akar lenni, csak egy szórakoztató vérfürdő.
  • Zombee #8
    Nana! Olvastál mostanában origo.hu-n bármit? A filmes, tudományos rovatai bulvárosan elmennek, de a belföldi messzire kerülendő, ami színvonal ott van, ahhoz képest az SG.hu filmes hírei Pulitzer-díjas remekművek. Pedig ezek is kritikán aluliak.