Ötvös Tibor

Cseppet sem félelmetes ez Az apáca

A Démonok között 2. legizgalmasabb új szereplője volt Valak, az apáca alakot öltött démon, aki végül saját filmet kapott. Sajnos azonban az önálló bevetése nem érhet fel a Conjuring univerzum többi tagjához.

Hogy tetszett Az apáca?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Miközben a Universal vért izzadva próbálja meg kiépíteni saját horror-univerzumát, addig a New Line Cinema a Démonok között franchise-zal szép csendben meg is tette ezt. A nyitódarabnak számító első szelleműzés után jött a második, majd Annabelle is megkapta két filmjét. Mivel a Warren-házaspár rengeteg tárgyal rendelkezik, így várható volt, hogy tovább bővül majd a sor és ez így is lett. A Démonok között 2. új gonosztevője, Valak, az apáca-démon kellően érdekesnek tűnt ahhoz, hogy saját filmet kapjon és minden jel erre is utalt. Azonban a készítők nem tudtak összerakni egy értelmes történetet és helyette a sablon-ijesztegetések vették át a terepet.

1952-ben, egy román kolostorban egy nővér öngyilkosságot követ el, és a körülmények kivizsgálásával a Vatikán egy ilyen ügyekben már tapasztalt papot és egy fiatal apácát bíz meg. A helyszínre érkezve azonban "hamar" kiderül, hogy valami nagyon nem stimmel a hellyel és persze fel-felbukkan Valak, az apáca alakot öltött démon is. A hamar azért került idézőjelbe, mert bár egy előzményfilmmel van dolgunk, azaz jóval a Démonok között előtt járunk, de a gonosztevőt nagyjából mindenki ismeri és éppen ezért nevetséges, hogy nagyjából 70 percig kell várnunk arra, hogy ez a két szereplőnek is leessen.

Alapból a Warren-házaspár jóval érdekesebb és izgalmasabb duónak bizonyult, mint Az apáca a két hőse, akik sajnos nagyon lassú felfogású emberek. És ha a Vatikán valóban bennük látta az eset megoldásának kulcsát... A pap, aki már jártas ilyen esetekben, csupán pár felvillanó emlékképben kap egy újabb dimenziót, ugyanakkor Irene nővér már éppen kezdene érdekes lenni egy emlék kapcsán - majd az egész vonal úgy tűnik el, mintha soha nem esett volna szó róla. Érthetetlen, hacsak nem arról van szó, hogy jelentősen megvágták a filmet, hogy a rémisztgetések uralják a másfél órát.



Amik ráadásul nagyon sablonosak. Aki látott már horrort, az feltehetően egy kivételtől eltekintve egyszer sem riad meg, hiszen pontosan tudja, miért is mutatnak egy sötét sarkot olyan sokáig vagy miért halkul el a zene. Sablon-sablon hátán, pedig Valak története jóval több lehetőséget rejtett magában. A démon tettei is elég érthetetlenül követik egymást: egyik pillanatban simán felemeli a szereplőket a levegőbe, majd utána csak éppen rájuk ijeszt. Nem koherens, nem érthető, nem logikus - persze egy démoni filmben ilyeneket keresni elég botor dolog, de a Démonok között mindkét része képes volt megoldani ezt a helyzetet.

Az apáca meglepően érdektelen és közepes lett, mely sajnos nem képes felvenni a versenyt a franchise többi tagjával. Igen, még a szintén nem túl felemelő Annabelle-t is sikerült alulmúlni. Pedig nagyon jó kis eredettörténetet lehetett volna kreálni egy valóban rémesnek tűnő démon köré, ám ezúttal ez nem jött össze. Az apáca egyetlen valódi pozitívuma, hogy az új mozis rendszer, a ScreenX, mellyel néha azért valóban sikerül meglepni a nézőket.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Az apáca (The Nun)
amerikai horror, misztikus thriller, 96 perc, 2018
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Corin Hardy
Producer: Peter Safran, James Wan, Cristian Bostanescu, Todd Williams
Operatőr: Maxime Alexandre
Vágó: Michel Aller, Ken Blackwell
Forgatókönyvíró: Gary Dauberman

Bonnie Aarons (Valak)
Taissa Farmiga (Irene nővér)
Charlotte Hope (Victoria nővér)
Demián Bichir (Burke atya)
Bordán Lili (Marta)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lacza_25 #5
    Nem rossz, nekem tetszett. Kár, hogy egy Romániában játszódó filmben minden apáca kivan mázolva, mintha házibuliba készülne. Az autentikus román nevekről nem is beszélve. Ruth, Viktória, Jessica.
  • Zoliz #4
    Egyetértek nem rossz film ahogyan a libbantak állitják, de láttunk már jobbat.
  • DrSoong #3
    A történet alapjai valószínűleg eléggé romokban vannak ahogyan írtad. A film amúgy nem annyira rossz, nekem tetszett. ;)
  • fonak #2
    "1952-ben, egy román kolostorban egy nővér öngyilkosságot követ el, és a körülmények kivizsgálásával a Vatikán egy ilyen ügyekben már tapasztalt papot és egy fiatal apácát bíz meg. "

    1. 1952-ben Romániában kommunista uralom volt, a szerzetesrendeket nyilván feloszlatták (kivéve talán 1-2 tanító rendet), ahogy Magyarországon is.
    2. Románia ortodox ország, a Vatikán nem fog az ortodoxokhoz vizsgálókat küldeni... Na persze, Erdélyben magyarok is élnek, de itt az 1. pont lép életbe.

    Persze a hülye amcsiknak ez nyilván újdonságnak hatna, nekik mindegy.
  • grebber #1
    Tarol a mozikban zsír!