Szekeres Viktor

Feltámasztották az elmúlt évek magasan legjobb scifi-sorozatát

Folytatódhat a The Expanse.

Pár napja még csak arról számolhattunk be, hogy az Amazon tárgyal a The Expanse című széria feltámasztásáról, de tegnap éjszaka megtörtént a hivatalos bejelentés, a sorozat folytatódni fog a Prime digitális platformon a negyedik évaddal. Hogy utána mi történik vele, az persze kérdés, de mindez azt is jelenti, hogy itthon is világpremier lesz a scifi, vagyis mi is hozzájárulhatunk megtekintéseinkkel ahhoz, hogy legyen ötödik évad is.

Itthon sajnos még egy csatorna sem mutatta be, de egy ideig még a Netflix előfizetői számára elérhető az első két évad, így aki valóban egy átgondolt, komoly, nem feltétlenül tiniket megcélzó és magas minőségű, tudományos fantasztikus történetre vágyik, annak érdemes esélyt adnia a The Expanse-nek. A széria egyénként James S.A. Corey hasonló című, kultikus regénysorozata alapján készül, az itthon is kapható könyvciklus első része Leviatán ébredése címmel jelent meg nálunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #14
    Pedig javasolni tudom, mert a B5 utolsó évadában olyan részek is vannak ... különösen az egyik (utolsó 5-ben), az szinte filozofikus.
    Vannak azok a bizonyos örök érvényű kérdések, amelyekre Arisztotelész óta keresik a nagy gondolkodók a választ ... erre itt ez a sorozat, és játszi könnyedséggel a néző képébe nyomja a nagy "megoldást". (ok lebutítva, hogy egyszerű amcsi néző is felfogjon belőle valamit :D )
    A többivel csak egyetérteni tudok.
    Én erősen érzem az Expanse-on a B5 hatását. És ez nagyon jó. Szerintem lassan beszerzem a könyvet amiből készült, el kell olvasni.

    Bevallom a Firefly nem tudom miért lett kult sorozat. Han Solo-t képzelték talán bele Nathan Fillion-be? Nem tudom.
    Végignéztem, végigszenvedtem, de rajongó, az nem lettem. A techno része übergagyi, az univerzum kidolgozatlan, a cselekmény-jellemábrázolás irreális, az egész egy katyvasz.
    Azt viszont aláírom, hogy a színészek nem semmik voltak benne (sokan bizonyítottak is utána más sorozatokban). Nem rajtuk múlott, hogy nem lett belőle nagy soroztat.

    És itt térnék ismét vissza az írók minőségére.
    Mert egy B5 féle monumentális művet megírni, ráadásul időutazással, első felvezető részből előre utalva a 3. évadra, meg vissza (ez az egyszerűbb) több szálon át ... na ehhez igazi zseni kell.

    Gyengébb írók ugye komplett sorozatot építenek egy apró buta ötletre is, mint a FlashForward volt ugyebár.
    B5 viszonylatban, az kb egy apró mellékszálnak, vagy egy hűbmeg pillanatnak felelt meg.
  • Ellaberin #13
    A FireFly azért futott be, mert egyedi volt. A westernt ötvözték a scifivel, illetve, hogy nem akart komolykodni, világot megváltani. Egy lazább sorozat mozi.
    Nagyobb érdeme inkább az, hogy debütált néhány - azóta viszonylag nagy karriert befutott - sorozat színész. :D
  • molnibalage83 #12
    Én nem láttam soha a Firefly-t és a B5-nek az 5. évadát nem tudtam végigszenvedni eddig. Az első 4 több, mint jó volt. A korszakában zseniális. Nem csak sci-fi, de a sorozatkészítésre mai napig tartó hatása van.
  • mrzed001 #11
    A korszak igen tág fogalom, pláne, hogy a Firefly-Serenety idő környékén voltak B5 filmek is (Thirdspace, Call to arms, Legend of the rangers, The lost tales).

    Illetve korszak, mint az első nagyobb volumenű, már nem bugyuta epizodikus sorozatok "hajnala".
  • Ellaberin #10
    Én nem tenném egy korszakba őket (bár a korszak ugye lehet tág fogalom):

    Babylon 5 Wiki : "A bevezető film The Gathering címmel 1993. február 22-én került adásba, a sorozat vetítése pedig 1994. január 26-ától 1998. november 25-éig tartott (110 epizód)."

    FireFly Wiki: "A Joss Whedon (Buffy, Angel) és Tim Minear producerek által a FOX csatorna számára készült sorozatot az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában mutatták be, 2002. szeptember 20-ától. A Fox – amely nem az eredeti sorrendben és különböző időpontokban adta az egyes részeket – tizenegy rész után felfüggesztette a sugárzást. A 2003-ban kiadott (mind a tizennégy részt tartalmazó) DVD jó eladási adatainak köszönhetően Whedon a Universal Studiosnál elérte, hogy egy egész estés filmmel folytathassa a történetet (Serenity, 2005)."
  • Ellaberin #9
    Bármerre is olvasom mindenki ódákat zeng róla. Akkor valahol bennem lehet a hiba, mert még csak szigorúan vett SciFi-nek se tartom. Lehet a könyvek jók, nem olvastam őket, de ez a filmes megvalósítás eléggé tucat árú.
    Az meg már a könyökömön jön ki, hogy mindenbe politika kell, meg intrika....egy jó SciFi-be olyan ötletek kellenek, amik nem zúdulnak minden baráTÖK-közt epizódnál a nyakadba. Attól meg már régen nem SciFi valami, mert az űrben, más bolygón, stb játszódik.
  • mrzed001 #8
    Az a vicc, hogy a Firefly korszak a Babylon 5 korszakban volt.
    És azért valljuk be, a Firefly egész évada is egy enyhe lepkefingként mérhető a Babylon 5 felvezető filmjéhez képest is. (hát még a folytatás)

    Az Expanse pont a realitásával tűnik ki (mármint miből, hisz lényegében űrhajós scifi kategória mint olyan megszűnt létezni ! ) ... szóval az eddigi űrhajós scifikből.

    A B5 alkotta meg az egyetlen eddigi reális űrvadászt. Meg csapatszállító-anyahajtó, meg naszád ami volt benne.
    Az Expanse pedig egy ezek ősének tekinthető naszádot favorizál, lényegében kizárólagosan. Ami nem baj, de azért remélem bővül még.

    És ami mindkét sorozatot naggyá tette, ahogy a merev realitás mellé odateszik a misztikumot is. (no meg a politika, amit bár nagy emberek vezetnek, de a cselekvő kis emberek alakítanak)

    Szóval én nem a pici Firefly, hanem a kolosszális Babylon 5 szintjére lőném be ezt a sorozatot.
    Nagy megkönnyebbülés, hogy folytatják.
  • Vanek úr #7
    A Firefly teljesen más volt. Ott inkább a vadnyugatos sci-fis hangulat volt az előtérben; míg a The Expanse esetében az első évad egy nyomozós sci-fi; a másodiktól viszont már inkább egy hatalom, intrika és cselszövésről szóló sci-fi sorozat lett (nem véletlen, hogy a trónok harcához hasonlítják elsősorban, de nálam kicsit Battlestar Galactica beütése is van).
  • molnibalage83 #6
    A Firefly még egy egészen más korszak gyermeke volt...
  • Ender Wiggin #5
    Kér, hogy anno a Firefly idejében nem volt egy ilyen millárdos rajongó és a színészeknek kellett azt számolgatni, hogy még 200 millió hiányzik a folytatáshoz elengedhetetlen jogok megvásárlásához... (pedig Firefly > Expanse).