Szekeres Viktor

Tévésorozat készülhet A gyűrűk urából

Brutális költségvetés mellett készülhet el a The Lord of The Rings tévés változata, melynek anyagi vonzatai láttán az HBO is besokallt, és kiszállt a licitből.

J.R.R. Tolkien hagyatékának kezelői nemrég elkezdtek házalni az író legnagyobb és legismertebb művének, A gyűrűk urának (The Lord of The Rings) tévére készített változatának jogaival. Nyilván minden csatorna álma az lenne, hogy legyárthasson egy LOTR-tévésorozatot, azonban csak a jogok biztosításáért a Tolkien-hagyaték 200-250 millió dollárt kér, és még erre jönne rá magának a szériának a költségvetése.


Sajtóértesülések szerint az Amazon, az HBO és a Netflix lett megkörnyékezve a lehetőséggel, ami azért is ijesztő, mert olyanra még nem nagyon volt példa, hogy egy platform előzetesen ekkora összeget fizessen olyasmiért, amihez sem író, sem pedig színészek nincsenek szerződtetve. A két digitális szolgáltatás egyébként fontolóra is vette az ajánlatot a Deadline infói szerint, az HBO viszont konkrétan őrültségnek nevezte a konstrukciót és inkább visszakozott.

Maga a projekttel való házalás már csak azért is tűnik meglepőnek, mert mint azt mindenki tudja, Tolkien monstre regényéből nem is olyan régen már készült filmváltozat is, ami amellett, hogy hatalmas anyagi sikernek bizonyult, még kritikailag is elismert volt, Oscar-díjakat nyert. Ráadásul az a hír járja, hogy a kínált tévés jogok nem adnak hozzáférést a könyvek összes karakteréhez, és viszonylag korlátozottak.

Persze ettől még simán lehet, hogy el fognak kelni: az Amazon azért tűnik esélyesnek a vételre, hisz nyílt titok, hogy a nagyfőnök, Jeff Bezos már rég vágyik arra, hogy legyen egy zászlóshajónak minősíthető szériája, egy igazán nagy durranása. Míg a Netflix azért csaphat le a projektre, hogy ne az Amazon kaparintsa meg azt. Az anyagi kerete értelemszerűen mindkét szolgáltatónak megvan hozzá, a Netflix például csak az előfizetésekből havi több, mint egymilliárd dollárt keres, és 2018-ban 7-8 milliárd dollárt fog költeni saját tartalmakra, de emögött az Amazon sincs sokkal lemaradva. (Érdekesség, hogy A gyűrűk ura-jogokért pont annyit kéne Bezosnak fizetnie, mint amennyit a Washinton Post napilapért adott.)

A tervek szerint egyébként a leendő A gyűrűk ura-tévésorozat a Warner Bros. TV-vel együttműködve készülhetne el, mely stúdió éppen júliusban egyezett meg a Tolkien-hagyatékkal egy hosszas, éveken át tartó pereskedést követően. Ez a megegyezés nekik 80 millió dollárjukba került.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuldR #5
    Amennyire tudom Tolkien kimondottan megtiltotta, hogy a Szilmarilokat megfilmesítsék.
  • asgh #4
    Egyetértek, Morgoth bukásától kezdve el lehetne indítani egy Szauron sorozatot, ami a gyűrűháborúval érhetne véget.
  • nlght #3
    Én imádom a fantasyt. A LOTR-n kívül van sok másik világ amiből rengeteg jó sorozatot/filmet lehetne csinálni.
    Azt nem értem, hogy miért nem vásárolta még meg a Forgotten Realms, Fallen of the Malazan Empire, Wheel of Time jogokat. Rengeteg kibajó, epic story van ezekben és millió számban eladott könyvek, óriási rajongói bázis. Egyszerűen nem értem a kiadókat/stúdiókat, a trónok harca elbújhatna sok könyv mögött ezekből az univerzumokból.
  • qqricoo #2
    "A Gyűrűháború"-t nem kéne, de ha szembejönne egy sorozat Szauron címmel ... :) kezdve pl. a Beleriandi háborúkkal... mint első évad, aztán ráfordulnánk a A Másodkorra pl. innen

    "1000 Szauron elkezdi építeni a Barad-dűrt, mert nyugtalanítja a númenoriak ereje."
    Utoljára szerkesztette: qqricoo, 2017.11.04. 12:38:53
  • scagnetti #1
    Nem sok értelmét látom ennek a megvalósulásnak, tekintve, hogy a filmek a mai napig megállják a helyüket. Persze sorozatban még jobban ki lehet bontani a karaktereket, de ezt a filmek bővített változatában némiképpen megoldották.
    A Szilmarilok könyvet inkább el lehetne képzelni sorozatban, de az meg annyira terjedelmes és nehéz a tartalmát tekintve, hogy nagyon nehéz még sorozatot is csinálni belőle. Forgatókönyv ügyileg ott aztán igazi bravúrra van szükség, hogy azt rendesen kibontsák.