Szekeres Viktor

Egy hétvégén ennyi nagyon rossz filmet még nem mutattak be a mozik

Brutális kritikákat kaptak az eheti újoncok.

A kritikusoknak nem volt jó hetük Amerikában, hiszen pocsék filmeket kellett megnézniük, vagy legalábbis a legtöbb eheti premiert szörnyen lehúzták - és szokás szerint jogosan. Kettő filmről mi is véleményt mondhatunk, hiszen túl vagyunk a magyar premierjükön, míg a másik kettőnek az előzetesét lehet megnézni lejjebb.


Kezdjük először a pozitívval: az Only The Brave című tűzoltó film, ami 2 577 moziban kerül odakint bemutatásra és várhatóan 7-8 milliós bevételre számíthat, a kritikákat gyűjtő RottenTomatoes oldalon 89%-kal áll, 85 pozitív véleményre mindössze 10 negatív jutott.


A Hóember (The Snowman) című skandináv krimi (ami egyébként amerikai produkció volt) rengeteg sebből vérzett, mint láthattuk, később a rendező is elismerte, hogy a szkript 10-15%-át nem tudták leforgatni. A 11 pozitív kritika és 108 negatív, valamint a 9%-os RT-mutató önmagáért beszél. Nem véletlen, hogy csak 1 812 mozit kapott, így a bevétele sem lesz több 6-8 millió dollárnál.


Sajnos a papírformát hozta az Űrvihar (Geostorm) is, Roland Emmerich producerjének, Dean Devlinnek a rendezése nem váltotta meg a világot, elég nagy bukás lesz, és sokan már az előzetesek alapján leírták a katasztrófafilmet. Úgy tűnik, jogosan, hiszen 13%-on áll a Rottenen 4 pozitív és 27 negatív kritikával. A filmet 3 246 moziban kezdik el játszani, és a film örülhet, ha 10 millió dollár bevételt hoz a hétvégén.


Tyler Perry vicces horrorfilmjének, a Tyler Perry's Boo 2! A Madea Halloweennek már az első része is botrányos volt, természetesen a folytatás is az lett. A sikert persze borítékolhatja (25 milliós nyitóhétvége várható) Hollywood legjobban kereső filmes mogulja, de ettől még 1 pozitív és 11 negatív kritika áll a film címe mellett, valamint 8%-os mutató.


És az utolsó nagyobb heti premier a Same Kind of Different as Me 1 362 moziban lesz látható. A bestseller alapján készített alkotást még nem sok kritikus véleményezte, egyelőre csak három negatív kritika olvasható róla, ami nem túl biztató. Mint ahogy a várható 3 milliós bevétel sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gernor #6
    Tegyük fel van egy film, ami szar mindenki szerint, kivéve egy embert a Földön. Akkor most ki fogjuk végezni azt az egy embert vagy sem?
  • KoLaMan #5
    Nem mennék bele komolyabb vitákba, csak jelezni szeretném: nem mindenki úgy gondolkodik, ahogy Te, és talán nem is a többség.
    Én például azt gondolom nálad van valami félreértés.
    "Az, hogy egy filmről sokkal több a negatív kritika, mint a pozitív, csak azt fogja elmondani, hogy a többség jó eséllyel nem fogja szeretni."
    Ez például szerintem egy nagy marhaság. Alapvetően a kritikusok ízlésvilága eleve teljesen más (környezet, tanulmányok, értékelési szempontok, elvárások, stb. miatt), mint egy átlag emberé, valamint távolról sem vagyok meggyőződve valamennyiük teljes pártatlanságáról. De mindegy is, a RT mutatói "csak azt mondják el", hogy a kritikusoknak tetszett-e vagy sem - aminek csekély köze van az adott film végső fogadtatásához (szerintem a film minőségéhez sem sok, de ez magánvélemény).
    " Aki amiatt puffog, hogy csupa szart lát, annak szar az ízlése."
    Meg ne haragudj, de ez csak Téged minősít.
    Egyébként magánszorgalomból ismerősöket kérdezgettem, hogy mi alapján néznek meg filmeket (tudom, statisztikailag csekély mintám volt, de ha van valami domináns tényező, annak ekkor is meg kellene mutatkoznia). Volt minden: moziműsor ismertetők, reklámok, műfaj, szereplők - de még véletlenül sem említette senki a kritikusok előzetes véleményét.
  • Ender Wiggin #4
    Bocsesz, de már a trailerből tudható volt, hogy szar lesz a Hóember (mikor leírtam az első tréler után, ki is moderálták, ki tudja miért). Sőt, már abból is, hogy a könyvsorozat közepéből vettek egy részt, tehát az addigra felépített karakterek a nézőknek semmit sem fognak mondani. És a merev arcú faszbender sem odavaló. A Jack Reacher is pont hasonló okok miatt döcögött. Akárhogy magyarázod, az előzetes alapján 90%-ban megítélhető egy film. De lehet, hogy magasabb arányban. A kritika abból a szempontból felesleges, hogy nincs mindenható ízlés, tehát pro és kontra mindenről lehet véleményt írni. Kinek mi. Inkább csak az írások irodalmi értéke számít (ha jól van megírva, de ebből elég kevés van). Megjegyzem a negatív kritika minden film esetében tanulságosabb, mint a pozitív.

    "Aki amiatt puffog, hogy csupa szart lát, annak szar az ízlése."

    Ez kb. a legnagyobb butaság, amit itt az SG-n olvastam. Büszke lehetsz magadra!
    Utoljára szerkesztette: Ender Wiggin, 2017.10.21. 18:43:18
  • zetortraktor #3
    Viccen kívül, a többségnél itt a nagy félreértés:

    " mindenki döntse el magának"

    Ez a sucker-mentalitás. Az embrace the suck. A kritikáknak az a lényege, hogy az ember minél kevesebb szar filmet lásson. Az pedig az ember intelligenciájának függvénye, hogy le tudja-e szűrni a következtetést, hogy egy film neki be fog-e jönni. Egy pozitív kritika alapján is lehet tudni, hogy neki nem tetszene a film, egy negatívból is következhet, hogy neki tetszhet. De a lényeg az, hogy ne kelljen a szar filmeket megnézni, és utána eldönteni, hogy "jé, ez tényleg szar volt."

    Aki bízik magában, az a reklámok alapján ítél. Aki bízik másokban, az a kritikák alapján. Tippre, ha valaki megnéz 20 olyan filmet, amit szinte mindenki dicsér, és 20 olyat, amit inkább lehúznak, akkor az első csoportból fog több jó filmet találni. Ha valaki kritikák nélkül is általában jó filmeket néz meg, akkor annak nincs szüksége rájuk. Aki amiatt puffog, hogy csupa szart lát, annak szar az ízlése.
  • zetortraktor #2
    "Ezért felesleges kritikákat olvasni, "

    Vagyis a filmek gyártói által elkészített reklámokból ítéljen az ember. LOL? Vagy ha nekem nem tetszett a film, akkor meg következtessek arra, hogy ezért kell kritikákat olvasni? Mi ez a marhaság?

    Ember, te komolyan nem érted a kritikák lényegét? A kritikák nem azt fogják elmondani, hogy neked tetszeni fog-e a film. Honnan a frászból tudja bárki is, hogy milyen az ízlésed? Lehet szar az ízlésed. Lehet kurva jó. Imádhatod a krimiket. Szeretheted Fassbendert. Satöbbi. Van egy csomó tényező, ami befolyásolhatja, hogy mi lesz a véleményed. Az, hogy egy filmről sokkal több a negatív kritika, mint a pozitív, csak azt fogja elmondani, hogy a többség jó eséllyel nem fogja szeretni. Semmi többet.
  • gagali #1
    A Hóembert már láttam moziban, és nekem nagyon tetszett, még a fejemet sem bírtam megmozdítani, olyan feszültséggel bámultam a vásznat, hogy mi lesz. Ezért felesleges kritikákat olvasni, mindenki döntse el magának, hogy szeret-e egy bizonyos dolgot, vagy nem.