Szekeres Viktor

Magyar film tarolta le a hazai mozis bevételi listákat

A Kincsem lett a hétvége legnézettebb filmje itthon.

Nagyszerű érzés látni, ahogy egy magyar film uralja a hazai mozis bevételi és nézettségi listákat - ráadásul egy újabb, kifejezetten jól sikerült magyar film. Természetesen a csütörtökön bemutatott Kincsemről volt szó, melyet vasárnap estig 72 089-en láttak itthon, ami az első hely mellett 97,2 millió forintot is hozott a konyhára, melyen a multiplexek, valamint a forgalmazó, a Fórum Hungary osztozik.

Ez a minden szempontból nagyszerű kezdés azt is jelenti, hogy a film jó eséllyel össze fogja gereblyézni magának a 200 ezer nézőt, ami mindenképp kiemelkedőnek számít, bár a rendező, Herendi Gábor számára akár megszokottnak is mondható, hiszen ő már korábban háromszor is elérte ezt a nézőszámot. Ilyen erős startot egyébként több, mint tíz éve nem produkált magyar film.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • petrov144 #4
    Nem az állami támogatással van gond, hanem ebben az esetben annak mértékével. Minden magyar állampolgár a csecsemőtől a idősekig fejenként 300 Ft-ot dobott bele ebbe a filmbe.

    A színház, az irodalom művészi értéket képvisel. Egy ilyen film nem. Ez egy szórakoztató alkotás, ugyanolyan közönségfilm, mint a Valami Amerika vagy az Üvegtigris, amik huszadannyiba kerültek.

    Egy közönségfilm, amit azért dotált meg az állam, mert kilobbizták és onnan fogva vastagon foghatott a ceruza, és a magyar számlázási szokásokat ismerve fogott is, mindez az adófizetők pénzén.

    Én értem, hogy jól járt a jelmezestől a világosítóig mindenki, mert volt munkája. De ezzel az erővel visszatérhetünk a szocializmushoz, csináljunk egymillió kalapácsot, lesz munka, a gazdaságosság másodlagos.

    Normál esetben a közönségfilmek igenis azzal a céllal készülnek, hogy megtérüljön a befektetés. A producer összekalapozza a befektetőket, akik nagyon ráncolnák a homlokukat, ha a költségvetés 10%-át hozná a mozikban az alkotás. (Úgy hogy a vártnál jóval többen nézik meg és szép siker ez a nézőszám)

  • zetortraktor #3
    "Szóval valakik jól jártak megint"

    Ja, ez meg... WTF. Ezt most úgy írod, mintha rossz dolog lenne, ha valaki jól jár. Savanyúság? Rosszindulat? Készült egy jó film (mert jó, ez ténynek is mondható). Egy sikeres film, ami még lehet, hogy hoz is gyártó konyhájára, ha elér 200 ezer néző fölé (alatta nem nagyon). Hát, basszus, ha már valaki befektet és produkál, akkor nem érdemel meg egy kis pénzt? A lehetőség előtted is nyitva áll. Mások előtt is.
  • zetortraktor #2
    Szerintem te valamit súlyosan félreértesz. Már hogyne lenne nyereséges a film?! Nyernek a mozik, és jó eséllyel nyernek a gyártók. Minél több a bevétel, annál többet. A támogatás az támogatás, hogy elkészülhessen a film. Nem az a cél, hogy "visszajöjjön" a pénz, hiszen azt nem az állam kapná, hanem különféle cégek.

    Nem hiszem, hogy annyira bonyolult lenne felfogni a támogatások működését. A kultúra minden területét támogatja az állam. A színházat, a képzőművészetet, a szépirodalmat (hát az szerinted hol termel annyit, hogy behozza a pénzt?), a költészetet, az építészetet, a tévé sem azért kap pénzt, mert befolyik annyi a reklámbevételből.

    Van egy keret, aminek segítségével magyar filmek készülhetnek. Most eltekintve attól a durvulástól, hogy évtizedes hallgatás után két év alatt két Oscar-díjat nyertek a magyar filmek (mert elég lenne ennyit mondani a hazai filmes támogatási rendszerről), nem az a lényege a támogatásoknak, hogy a támogatott film díjat nyerjen. Inkább az, hogy megnézzék - vagy, hogy eljusson a közönséghez a film, a nézőknek legyen lehetőségük megnézni. És persze az sem árt, ha a film jól sikerül.
  • petrov144 #1
    Ilyen a magyar filmsiker... nincs az a brutál nézősereg, amivel nyereséges lehet egy három milliárd Ft-ból (10,5 millió dollár!) forgatott film.

    (ha itthon 200 ezer néző össze is jön, az is csak 300 milliós bevétel, amin még osztozni kell, ez kevesebb mint az egy tizede a költségeknek)

    Mi volt a cél?
    Bevétele dvd-vel, esetleg iskolások moziztatásával se lesz soha a költségek közelében sem.
    Külföldön nem piacképes, mert annyira a "miénk".
    Művészi értéket nem nagyon képvisel, hogy állami támogatásra annyira rászolgált volna. Ez nem fog se Arany Málnát se Oscart kapni. Egy kommersz kosztumös látványfilm lett, nem korhű, nem történelemhű.

    Szóval valakik jól jártak megint, a gazdaságosság meg, ami a filmezés mozgatója a világban (a művészfilmek kivételével), itt nem működik.