Szekeres Viktor

Kiderül, mi okozta Hitler bukását

A DoQ új dokumentumfilmje Hitler bukásának okait vizsgálja.

A hazai, dokumentumfilmekkel és -sorozatokkal foglalkozó csatorna, a DoQ, előszeretettel foglalkozik a II. világháborúval és az aközben történt kiemelt jelentőséggel bíró eseményekkel. Biztosan sokakban felmerült, hogy annak ellenére, hogy a harcok első néhány évében a náci birodalom előrenyomulása megállíthatatlannak tűnt, hiszen 1941-re Európa jó részét bekebelezte Hitler hadserege, miféle folyamat indult be, amely végül a Harmadik Birodalom összeomlásához vezetett? Hogy mi állt ennek a hátterében, melyek voltak azok a csaták és döntések, amelyek megfordították a háború menetét? Az ezekekhez hasonló kérdésekre ad választ a Hitler bukása című dokumentumfilm, amely november 19-én debütál a DoQ-n.

A csatorna a közleményében egyébként párat ki is emel a bukást előidéző momentumokból:

Hitler nem hallgatott a katonai vezetőkre

A háború első éveire jellemző náci diadalmenet megrészegítette Hitlert. Az évek múlásával egyre inkább tartotta magát egyfajta „stratégiai zseninek”, és egyre kevésbé hallgatott a harcászatban jártas tábornokaira és tanácsadóira – sőt, könyörtelenül eltávolított bárkit, aki ellent mert mondani neki, vagy nem teljesítette elvakult és egyre értelmetlenebb utasításait.

Alábecsülte az orosz telet

1941 júniusában Hitler megtámadta a Szovjetuniót: az előrenyomulás télen is tartott, a Führer viszont nem kezelte kellő komolysággal azt, hogy milyen időjárási körülményekkel kell majd megküzdenie a seregeinek. Az extrém hidegben és a hóviharokban legyengültek és megbetegedtek a nem megfelelő öltözetben masírozó katonák, az utánpótlás és az orvosi segítség pedig sokszor váratott magára. Ennek az lett a következménye, hogy a szovjetek kemény ellentámadással állították meg a nácikat, akik visszavonulásra kényszerültek.

Megtiltotta visszavonulást

Hitler az 1941 és 1942 közötti télen elszenvedett oroszországi vereségei után a dühtől fűtve azt a parancsot adta a seregeinek, hogy soha, semmilyen körülmények között nem vonulhatnak vissza, és az utolsó emberig ki kell tartaniuk. A büszkeség és gőg hatására hozott utasítás rendkívül károsnak bizonyult, hiszen így a Führer sokszor a legjobb egységeit küldte a biztos halálba – többek között a 6. hadsereg is az „utolsó emberig” parancs miatt veszett oda Sztálingrádban.

Hadat üzent az Egyesült Államoknak

Négy nappal a japánok Pearl Harbor elleni támadása után, 1941. december 11-én Hitler hadat üzent Amerikának, ám hamar kiderült számára, hogy szörnyű döntést hozott: az orosz télhez hasonlóan ezúttal az USA haderejét becsülte alul, akik ezután brit szövetségeseikkel a nácik elpusztítására helyezték a hangsúlyt. A meggondolatlan hadüzenet mögött egy rasszista elmélet állt: úgy vélte, hogy egy „keverék” származású, afroamerikai zenékért rajongó, élvezet- és pénzhajhász társadalom nem jelenthet veszélyt a fegyelmezett németekre…

Rosszul használt modern technológiák

Ahelyett, hogy a Panzerkampfwagen IV. típusú, remekül felépített és jól bevált harckocsikat tömegesen gyártatta volna, a Führer a fegyverarzenálra presztízskérdésként tekintett, így folyamatosan, egyre hatalmasabb tankokban gondolkozott. Ennek következtében ugyan számos, modernebbnél modernebb modellel büszkélkedhetett a hadsereg, de a sok típus különféle pótalkatrészeket igényelt, amelyeket nem tudtak kellő hatékonysággal pótolni és előállítani, ráadásul a költségük is az egekbe szökött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Montanosz #13
    épp nem rég derült ki hogy március vége felé volt egy proba atom robbantásuk, szal heteken mult csak hogy élesben nem vetették be
  • gybfefe #12
    Egyetlen esélyük lett volna, ha összehangolják a japánokkal egy Oroszország elleni offenzíva tervét és mellette ügyesen politizálnak, hogy az USA ne avatkozzon közbe. A franciákat lefőzték, "csodásan" működött volna a bábállam :) Mire megeresztették volna az atomot ellenük, egy olajozottan működő hadi gépezeten, egy jól védett fél európán kellett volna átjutniuk minden irányból és bárhova menekülhettek volna, nem hinném például, hogy egy párizsi főhadiszállásra minden ellenérv nélkül dobhattak volna amcsik atomot.
    A lényeg hogy mi magyarok mindenféleképpen megszívtuk volna, csak úgy Nagy-Magyarországként, így meg kicsiként szívtuk meg :)
  • Vata111 #11
    Csupa eddig sosem hallott újdonság, gratulálok!
  • Jawarider #10
    Nem kellett volna elmenni keletre, ennyi.

    Amúgy Teller Ede mondta, hogy valószínű Németország is kapott volna atomot.
  • Whysper #9
    Azt sem felejtsük ,hogy a sok sok teóriákat figyelembe véve azért a --A német atombomba titkai -- és a nehézvíz szállítmány kudarca is közre játszott a bukásban.
  • dzsagon #8
    lényeg az hogy elbukott az istenbarma
  • oritomi #7
    nyilván nem most derült ki de most csináltak hozzá doku filmet és mivel nem akarta a cikkben leírni 1 mondatban hogy jövő héten megnézheted,írt róla bővebben.Jól tette...
  • Paddy #6
    Kivételesen az első három ponttal - mint okozat - egyetértek.

    Amivel nem:

    -Bár mit csináltak volna az USA mindenképpen belépett volna Németország ellen a háborúba.
  • Ender Wiggin #5
    Az a fenti mondat szempontjából lényegtelen. És a nácik nem állítottak csapatokat a hátországba, hogy agyonlőjék a visszavonulókat...
  • Prof William #4
    Ezt most komolyan úgy írta le az SG mintha az ez "most derült volna ki"? Aki már életében vett kezébe történelemkönyvet az tudja ezt.