Szekeres Viktor

Első tapasztalatok a magyar Netflixről

Az év elején egy új, globális, internetes tévécsatorna született - hangzott el a CES-en. A fogyasztó társadalom még sosem volt ilyen boldog.

El?fizetnél a Netflixre?
  • Igen, mindenképp.
  • Csak megfelelő kínálat esetén.
  • Minek? A torrent ingyen van.
2015. elején a Netflix nagyfőnöke, Ted Sarandos, azt nyilatkozta, hogy a 2016-os év végére szeretnének jelen lenni a világ legtöbb országában. Nos, még ennyit sem kell várni a terjeszkedésre, hiszen azok után, hogy tavaly a stream szolgáltató felütötte a fejét pár új piacon, január hatodikán a CES-en bejelentették, hogy egyszerre 130 országban indították el szolgáltatásukat, mondhatni majdnem minden régióban, amelyik "számít". Kivételt mindössze azok a piacok képeznek, melyek esetében az amerikai kormány tiltja az amerikai cégek szerepvállalást, vagyis Észak-Korea, Szíria, illetve a Krími-köztársaság. (Az említettek mellett még Kínában sem indult el a szolgáltatás, de itt a szándék megvan, csak további tárgyalások révén kívánják megtalálni a közös nevezőt a helyiekkel.)


És, hogy mi is az a Netflix? Nos, az 1997-ben indított szolgáltatást nagyon sokáig, s talán még most is, afféle videótékaként definiálták, mely segítségével filmeket lehetett kölcsönözni. A cég postán küldözgette ki az ügyfelei által rendelt filmeket - eleinte ezek darabjáért fizettek, később havi díjat szedtek. Az előfizetéses rendszer segítségével a Netflix 2007-ben küldte ki az egymilliárdodik DVD-jét, 2009-re már 100 ezres katalógussal és 10 millió előfizetővel rendelkezett - majd pedig jó érzékkel váltott profilt, aminek köszönhetően napjaink egyik legmeghatározóbb média-tartalomszolgáltatójává vált.

Az egyik nagy váltás természetesen az online disztribúcióra való áttérés, a netes streamelés megvalósítása volt 2007-ben, mellyel le is tarolta a cég az online piacot, és még inkább gyarapodásnak indult. A másik mérföldkő pedig az volt, amikor az addig is elég komoly katalógussal rendelkező site úgy döntött, hogy elkezd saját tartalmakat gyártani, amiket máshol nem lehet elérni. Ennek első gyümölcse volt 2013. elején a Kártyavár (House of Cards) című sorozat Kevin Spacey főszereplésével, melynek sikerét több tucat széria követte, s mára már a saját filmek gyártása is elkezdődött a Netflixnél. Sorozatokból a cél, hogy minden hétre jusson egy premier, filmek esetében pedig 24 alkotás gyártása, illetve előkészítése folyik jelenleg.

Azonban a saját gyártású tartalmak továbbra is csak a töredékét képzik a Netflix kínálatának, mely különböző stúdiókkal, tartalomgyártókkal köt meghatározott időre szóló szerződéseket, melyek révén a megvásárolt, kvázi licencelt termékeket (filmeket, sorozatokat) elérhetővé teszik előfizetőik számára. Ennek rendszere nagyjából hasonlatos az HBO által használtéra, viszont nem csak filmekre, hanem tévésorozatokra is vonatkozik. Utóbbiak esetében akadnak olyan szériák, melyek tévés sugárzásukat követően folyamatosan a Netflix-felhasználók rendelkezésére állnak, mások azonban csak egy meghatározott ideig elérhetőek. De persze minden, a kínálatból kikerülő film és sorozatévad helyére érkeznek folyamatosan az újabbak, így aki csak Netflixet fogyaszt, az valószínűleg az élete végéig el lesz látva friss tartalmakkal.

(Természetesen itthon nem újdonság a streames tartalomfogyasztás, elég csak a Telekom videótékájára, a UPC videótárára gondolni, vagy akár az HBO GO-ra. Ráadásul mindegyik szolgáltató más és más katalógussal bír.)


Üröm azonban az örömben, hogy hiába indult el itthon a szolgáltatás, hiába nem kell már proxykkal trükközni ahhoz, hogy filmeket vagy sorozatokat nézhessünk, egyelőre magyar specifikációkkal még nem rendelkezik a tartalom. Az ígéretek szerint a kínálat folyamatosan "magyarosodni" fog, vagyis egyre több mindenhez elérhetővé válik a magyar felirat, azt azonban nem lehet tudni, hogy a magyar hanggal mi a helyzet, hogy tervez-e a Netflix saját szinkronokat gyártani, illetve vásárolni más csatornáktól.

Aki ki akarja próbálni a szolgáltatást, az már regisztrálhat a honlapon - az első hónapért nem kell fizetni, és a próbaidőszakban az ember azt néz meg, amit csak akar abból, ami elérhető. Maga a szolgáltatás egyébként havi 8, 10, illetve 12 euróért vehető igénybe a későbbiekben. A magasabb árkategóriák egyrészt HD, és UltraHD minőség elérését teszik lehetővé, másrészt pedig a több eszközön történő párhuzamos tartalomfogyasztást. (A különféle platformokhoz szükséges alkalmazások a napokban folyamatosan válnak elérhetővé az adott eszközökön.)

Persze a többség számára a legfontosabb a kínálat. Nos, egy biztos, a Netflix saját sorozatai (Daredevil, Bloodline, Orange Is The New Black) kevés kivétellel (ld. az itthon máshol már elérhető House of Cards), illetve filmjei (a Beasts of No Nation Cary Fukunagától, illetve a Ridiculous 6 Adam Sandlerrel) bárki számára megtekinthetők a szolgáltató egyéb produkcióival (realityk, standup különkiadások, dokumentumfilmek) egyetemben. És ugyanígy rengeteg, más stúdió által gyártott film is megnézhető a Sikolytól az Eredetig, illetve olyan sorozatok is, mint az Arrow, a The Blacklist, a Penny Dreadful vagy a How To Get Away with Murder. Azonban a kínálat mindenképpen csak indulókínálat, töredéke az amerikainak, ami nem meglepő, hiszen minden piacra érvényesek bizonyos korlátozások, melyeket idővel fel fognak oldani, és nagyobb ütemben bővíthetik az elérhető tartalmak körét.


A Netflix legkomolyabb vívmányait azonban talán nem is a cég gyarapodásában és tényezővé válásában kell keresni, hanem abban, hogy a filozófiájuk alapjaiban változtatta meg a sorozatnézési szokásokat. Ugyanis a Netflix nem heti rendszerességgel teszi elérhetővé sorozatainak egyes epizódjait, ahogyan azt a tévében megszokhattuk, hanem egyszerre. Ez azt jelenti, hogy egy Netflixes sorozatot ugyanúgy kezelnek, mint egy vásárolt szériát, a premier egyben a finálé napja is, aki akarja, az pár óra alatt letolhatja az adott szériát, hogy aztán egy évet várjon a folytatásra, nem vagyunk lekorlátozva heti 40 perces adagokra.

Láttál már Netflixes sorozatot?
  • Igen, többet is.
  • Maximum egy-kettőt.
  • Nem.
A fogyasztási szokások megváltozásának köszönhetően az emberek hozzáállása is módosult a sorozatokhoz, manapság már másképpen beszélik ki azokat, beindult egyfajta spoilerpara, amire már ugyancsak külön szolgáltatások épülnek - az sem véletlen, hogy a tömbösített sorozatnézést jelző "binging", "binge watching" kifejezések beépültek a popkultúrába, sőt, az év szavának is megválasztották. És mostantól mi is megtapasztalhatjuk, hogy milyen a Netflix-életérzés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CRMessen #57
    Eladom a tévét. Úgyse' nézem, és a virágváza sem áll meg a tetején. Pár év havidíjja kijön az árából :D
    Utoljára szerkesztette: CRMessen, 2016.01.11. 08:33:38
  • ugh #56
    Lazan elkuldheted oket a picsaba mivel ulo munka eseten jar az orankenti tiz perc pihenes (az eü torveny felulir mindent). Es mivel mozgasszervi problemai lehetnek barkinek az sem indok hogy a cigi karos.
    Igy siman fel is jelenthetok a kello hlyeken.
    Az, hogy ezt mivel toltod (kimesz recskazni a budiba, at a masik irodaba megbaszni a titkarnot, vagy futni tiz percet, ahhoz senkinek semmi koze).
  • Chris05 #55
    Nagyon OFF:

    Az e-cigi kb 95%-al kevésbé káros, mint a cigaretta. Nincs kártány és szén-monoxid (Előbbibe hal bele egyébként a dohányos) valamint nincs a szó hétköznapi értelmében vett égés (Csak párolgás/vaporizálás). A Nikotin nem karciogén (Nem rákkeltő). A 0-ás e-cigi gyakorlatilag zéró veszélyt rejt magában (Attól függetlenül, hogy rákattanhat az ízesített illatokra az azt használó, ezért az valóban kapu lehet a nikotin felé).

    Egyébként igazad van, buta dolog, de most is 3 millió magyar dohányzik (30%). Biztos vagyok benne, hogy a párod, anyukád, apukád, tesód, szomszédod vagy barátod közül legalább 1, ha nem több dohányos.

    Ha már függő vagyok, akkor káros anyagként inkább csak a nikotint viszem be (Ami kb. annyira káros egyébként mint a koffein). Növeli a szív- és érrendszeri betegségek lehetőségét, mivel érszűkítő hatású és még nagyon addiktív is, de kifejezetten jó hatása van a központi idegrendszerre (Mint a már említett koffeinnek is).

    Az e-cigi úgy működik, mint a diszkókban a füstgép. Azt gondolod, hogy az a "füst" (ami egyébként vízpára) káros? A politikusok és dohányban érdekeltek érdeke, hogy ne állj át egy sokkal kevésbé káros alternatívára. Ha mindenki e-cigizik, nem lesznek leszoktató programok, amikben több milliárd forint bevétel van, nem lesznek a dohányzás ártalmaival kapcsolatos egészségügyi bevételek (Mert attól függetlenül, hogy deficites, még így is abból is milliárdok jönnek be). A dohányos meghal 60 év után nem sokkal, tehát nem kell nyugdíjat fizetni neki. Nekik nem az a céljuk, hogy egészséges alternatívával sokáig élj (És még ne is fizess jövedéki adót). Ez már egy kicsit messzire megy így, nem is folytatom, helyette ajánlom ezt a videót az e-cigiről:

    https://www.youtube.com/watch?v=qIaN4VCsLBw

    Van magyar felirat is. Nézd meg, ha érdekel a téma.
    Utoljára szerkesztette: Chris05, 2016.01.10. 18:49:17
  • jkedzs #54
    ráadásul a böngésző alkalmatlan mindenfajta hosszabb videó (mp4, webm) nézésére, mivel nem tudják a vsync-et, ezért nagyobb kijelzőkön idegesítően széthányódik a kép.

    bár lehet, hogy a legtöbb ember van annyira igénytelen, hogy nem tűnik fel neki, hogy a pénzéért szar minőséget kap.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Screen_tearing
  • SirBubu #53
    amúgy netflixezni kulturáltabb médialejátszókon keresztül is lehet, vagy csak bömgészőn keresztül?

    már úgy értem, hogy kultúrember (mint jómagam) a YT-ot se bömgészőn keresztül nézi
  • ostoros #52
    Sajnos egyet kell értenem. Amíg a magyar nyelvhez nem alkalmazkodnak, addig az azt jelenti, hogy leszarják ezt a piacot. Ha pedig leszarják, bevételt se nagyon várjanak...
  • Major #51
    Az hagyján hogy nagyon kevesen "beszélnek" idegen nyelvet, és ezeknek még kevesebb része, akik meg is értik 1:1-ben, de itt nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy egyes Telekom, Invitel területeken ha 3-4 Mbites internet van, akkor sokat mondok, és ezen aligha fog bárki is streamelgetni HD vagy jobb minőségben magának.
  • ostoros #50
    Van felezési ideje. Ezt hívják úgy hogy biológiai felezési idő.
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Felez%C3%A9si_id%C5%91
    Tény, hogy gyakran használják a biológiai felezési időt is radioaktív anyagokkal kapcsolatban, de ugyanúgy használják toxikus és gyógyhatású anyagok kiürülésére/lebomlására.
  • Tinman #49
    A nikotin nem radioaktív, nincs felezési ideje... és ártalmas, az e-cigi is. Fogalmam sincs miért jó a vízen, levegőn, kaján, szexen kívül még egy szar amitől függeni lehet.
  • Tinman #48
    Igen, de ahogy a végén írtad, KEMÉNY fizikai munkát végeztek. Már pedig az edzett szervezet nagyon ellenálló tud lenni holmi füsttel szemben. A zsíros kenyér + hagyma pedig még jót is tett velük.

    A másik pedig az, hogy adott esetben a cigi kiváltHAT xy betegségre hajlamot. Tehát, ha te genetikailag gyengébb tüdővel vagy megáldva, de egész életedben jó levegőt szívsz, akkor szép kort megérhetsz, de ha cigizel, meg rájön erre a rettenet városi levegő, akkor hiába sportolsz, az esélyeid nem túl rózsásak. A cigi egy komoly rizikó faktor, minél előbb el kell felejteni... ráadásul mocskosul drága.