Szekeres Viktor

Jó évünk volt, nyolc 2014-es mozifilm került minden idők legjobbjai közé

Azt vita nélkül állíthatjuk, hogy a 2014-es év bővelkedett nagyszerű filmekben, vagy két tucat zseniális alkotást láthattunk. De vajon születtek-e időt álló klasszikusok?

Hány filmet láttál az idei top8-ból?
  • Egyet sem.
  • Egyet.
  • Kettőt.
  • Hármat.
  • 4-5-öt.
  • 6-7-et.
  • Mindet.
A 2014-es év remek mozis év volt, nemsokára részletekbe menően is kivesézzük, hiszen megérdemli a minimum két tucat zseniális alkotás, illetve a legalább ennyi nagyszerűen sikerült mozifilm az említést - és akkor még nem is beszéltünk azokról, amiket még nem mutattak be itthon. Azonban először ejtsünk arról szót, hogy a széles közönség mely filmeket ítélte idén legemlékezetesebbnek, hiszen hiába van ott az év legjobbjai között egy Whiplash, egy Sráckor vagy egy Leviatán, szélesebb körökben ezek nem lesznek sosem annyira elterjedtek, köszönhetően annak, hogy egy átlag mozinéző évi 5-20 filmet lát moziban, míg egy filmfanatikus vagy kritikus akár 100-at, 150-et is, így pedig jóval nagyobb merítési lehetőséggel rendelkezik.


A tömeg véleményét egyrészt a nézők értékelései alapján lehet megítélni, másrészt a filmes bevételek alakulását figyelembe véve, melyek nem csak az adott film iránti érdeklődés fokát mutatják, hanem egyfajta tetszési indexet is. Hiszen a marketing csak és kizárólag nem elég egy nagyobb siker eléréséhez, ahhoz kell a szájhagyomány is, a film ajánlása mely tartós toplistás szereplést idézhet elő. (Ezt lehet a bevételek csökkenésének megfigyelésével vizsgálni.)

Az év értékelését hagyományaink szerint a közönség véleményének elemzésével kezdenénk. A nézők tavalyi filmkínálatról alkotott véleményét legkönnyebben a legnagyobb netes filmadatbázis, az IMDb osztályzatai alapján lehet belőni. Tudjuk, hogy ez csak közelítő adat és, hogy csak egy bizonyos réteg ízlését tükrözi, de a számítógép előtt gubbasztóknak talán ez a kör számít leginkább. (Azt persze senki ne várja, hogy a saját ízlése minden alkalommal találkozzon a tömeg vagy az elit ízlésével - ami persze nem jelenti azt, hogy az IMDb-s osztályzat "nem helyes".)


Az IMDb egyik legtöbbet mondó menüpontja a top 250-es lista, mely értelemszerűen minden idők legjobbnak tartott (legmagasabb osztályzatait kapó) filmjeiből listázza a krémet a regisztrált felhasználók osztályzatai alapján, némi súlyozás kíséretében. Éppen ezért igen tanulságos megnézni, hogy egy adott év filmes terméséből, mely alkotások kerülnek fel ide. Ezt a vizsgálódást ráadásul érdemes év elején megejteni, hiszen az új filmek érkeztével egymásra-másra fognak a lista végén állók kiszorulni a legjobb 250-ből, mint ahogy a 2013-as év végén toplistás alkotások közül sincs már mind a legjobbak között. (Természetesen a legtöbb film esetében az idő múlásával csökken az érdemjegy, ugyanis ahogy egyre többen nézik meg a hájp hatására, úgy nő a csalódottak száma is. Tisztelet a kivételnek.)

Tavalyról hat film került be az általános vélemény alapján minden idők legjobbjai közé az IMDb-n. Jelen állás szerint a tömeg a 2014-es év csúcsának a Csillagok között című Christopher Nolan-scifit tartja, a film 16. helyezett. A Richard Linklater által készített Sráckor a 97. helyet foglalja el, David Fincher krimije, a Holtodiglan 116., az idei Marvel-siker, A galaxis őrzői 160., Wes Anderson A Grand Budapest Hotel című gyöngyszeme 183., míg az X-Men: Az eljövendő múlt napjai 204. helyen áll. Az említett filmek mellett az elkövetkező hetekben a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) (8.7/10), a Whiplash (8.8/10) és a Kódjátszma (8.3/10) kerülhet be a legjobb 250 közé, amint eléri az ehhez szükséges szavazatszámot. (FRISSÍTÉS: A cikk megírását követően két film top250-es is lett. A Birdman minden idők 67. legjobb filmjeként került fel a listára, a Kódjátszma pedig 237. helyezettként.)


Érdekesség, hogy tavalyelőtt és tavaly hét-hét aktuális premier volt képes minden idők 250 legjobb filmje közé kerülni az adott év végére, azonban ezek közül csak 4-4 tudott megkapaszkodni a legjobbak között hosszabb távon. A 2012-es kínálatból A sötét lovag: Felemelkedés (2013 elején 35., 2014 elején 47., 2015 elején 56.), a Django elszabadul (2013 elején még nem kapott elég szavazatot, 2014 elején 52., 2015 elején 55.), A vadászat (2014 elején 132., 2015 elején 125. - vagyis előrelépett!) és A bosszúállók (2013 elején 128., 2014 elején 176., 2015 elején 196.).

A 2013-as kínálatból pedig a Wall Street farkasa (2014 elején 48., 2015 elején 132.), a 12 év rabszolgaság (2014 elején 84., 2015 elején 176.), a Hajsza a győzelemért (2014 elején 130., 2015 elején 156.) és a Fogságban (2014 elején 240., 2015 elején 247.) A tavalyi legjobbak közül a Gravitáció, A nő és A hobbit: Szamug pusztasága már nem tagja az elitnek, az év során kicsúsztak a 250-ből. (Kuriózumként megemlítenénk, hogy egy indiai film, az 5 és fél órás, 2012-es Gangs of Wasseypur viszont bekerült a legjobb 250-be, ugyanis elérte a 25 ezer szavazatot.)


A kérdés már csak az, hogy az idei hatosból jövőre mely filmek maradnak meg a legjobbak között?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #14
    Mi a rákért nem lehet listaszerűen felsorolni azt a nyomorult 10 filmet?
  • Axlkenobi #13
    Aki csak 1-est meg 10-est tud adni, annak csak gratulálni tudok.

    De annak is, aki játssza a rendkívül intellektuális kultúrsznobot. Aki akar, nyugodtan adhat a Bosszúállóknak is 10 pontot, hadd döntse már el valaki, hogy melyik filmet mennyire szereti, anélkül, hogy minősítené-e érte egy másik ember. Nekem például A Bosszúállók és A Galaxis Őrzői is teljesen jellegtelen, abszolút középszerű se íze-se bűze tucatlátványfilmek, ennek ellenére abszolút semmi bajom azzal, ha valaki 10-est ad rá.

    Nálam idén egy 10/10-es film volt, az Interstellar és egy 9/10-es, a Holtodiglan.
  • WoodrowWilson #12
    De gyűlölöm ezt a hozzáállást. Szerencsére az IMDb stáb sem szereti, ezért az ilyen notórius 1/10 szavazók szavazata kevesebbet ér.
  • Banderas1990 #11
    Nekem kifejezetten tetszett a Nolan-féle Batman. Egyébként sem vagyok nagy szuperhős rajongó, szóval nálam már csak ennyiből is előnyért vált a "realisztikusabb" ábrázolás mód. Ez egyszerűen egy más megközelítés, egy kis kikacsintás és érdemes így is kezelni. Teljesen eltér a többi Batman feldolgozástól (őszintén szólva 1-2 ilyen filmnél vakartam a fejem néhány helyen, hogy mennyire nem veszi komolyan magát). Természetesen nem mindenkinek tetszik, de ettől még szerintem el lehet ismerni, hogy érdekes elgondolás volt. Ez megmarad a hozzám hasonló embereknek, míg a nagyobb képregényrajongóknak megmarad az összes többi (bár, ahogy emlékszem a Clooney-féle változat náluk is kivágta a biztosítékot).
    Ledger alakítása pedig szerintem emlékezetes volt, az általa eljátszott karakter tökéletesen illett a "realisztikusabb" ábrázoláshoz. Ott ébredtem rá igazán, hogy tényleg van tehetsége a színészethez. Kár, hogy többet már nem bizonyíthat.
    Ettől függetlenül Jack Nicholson marad nálam is az első számú Joker, részben talán azért, mert őt láttam először abban a szerepben, valamint a beteg vigyora és könnyed, mégis őrült stílusa beleégett az agyamba :)
    Utoljára szerkesztette: Banderas1990, 2015.01.14. 19:34:59
  • kalapos01 #10
    Kár, hogy ha nem nézed, akkor erről fogalmad sincs.

    Tökéletesen érthető a hozzáállás, hogy nem nézed, de általánosítani nem lehet, annyiféle film kap díjat. Jó eséllyel olyanok is, amiket istenítenél. Sőt, szerintem bőven akad "díjazott" film a kedvenceid között is. Ez a hozzáállás azoké, akik félnek a csalódástól, inkább nem néznek meg sok vackot, hogy rátaláljanak isten filmekre. Vannak a kevésbé kockázatkerülők, akik minden mások által dicsért filmet megnéznek és nem félnek a csalódástól, hiszen a jutalom a pár gyöngyszem, amit találnak.
  • Broafka #9
    végre egy ember, aki kb hasonló véleményen van :D (amúgy nekem még az inception is tetszett), de amit a Batmannel művelt... Most mindenki essen hanyatt Heath Ledger csámcsogós ("realisztikus") Jokerétől... Hát bocsánat, de mi a fenének kell egy denevérruhába bújt képregényhősnek realisztikusnak lennie (holott, szerintem amúgy se lett az, de mind1), nekem Joker az olyan, mint az animációs mesében (Mark Hamil utánozhatatlan röhögésével) és az eredeti Batman sorozat Jack Nicholsonos jokerével...

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    De ez az interstellar... az első 1 órában nem történik semmi, csak szenvedés. Elméletileg a jövőben játszódik, akkor mi a fene az az 1960-70-es (vagy hányas) robot, szerintem az már akkor is kicsit... érdekes volt (a TARS), habár a közepére már "menő" (inkább nevetséges), de még mindig ő viszi a hátán a filmet. És akkor eltelik nem is tudom 80 év, és az új szuper repülőgép úgy van megépítve, hogy TARS-nak pont van egy kialakított helye :D
    A főszereplő fia amúgy... minek van a filmben? semmi köze a storyhoz, az apát rohadtul nem érdekli, hogy a fiával mi van a film végén (mondjuk idősebb volt a csajnál, biztos tudta, hogy meghalt, de amúgy is), a film szempontjából semmi értelme nem volt, hogy ott volt. Mint a főszereplőnek a Kapcsolat című filmben :D és még sorolhatnánk...
  • Molnibalage #8
    Az IS szerintem is botrányosan szar volt, a hype miatt meg főleg. Összevissza ment a vetítés meg a duma, hogy milyen reális meg valóságon alapuló, közben akkora állatságok voltak benne, hogy az fájt. A bátyus sci-fi rajongó, de még szeritne is botrányosan szar volt. 5-en néztük meg és mindenki inkább azt mondta, hogy "ez meg mi a tököm volt". Nálam meg Nolan inkább hátrány, mint előny, A Prestige-en kívül egyik filmje sem tetszett...
  • tamolnar #7
    Nagyon kemény ember vagy akkor.
  • grebber #6
    A galaxis őrzőit és az X-Ment láttam a többi nem érdekel. Általában amik valami nagyobb díjat kapnak azok hulladékok (nekem)
  • Broafka #5
    szerintem a szuperhősös filmek a maguk nemében jók. ez olyan, hogy aki szereti szereti, aki nem az nem. Engem szórakoztatnak. 10-et ugyan nem adnék rájuk, de az az igazság, hogy nehéz eldönteni, egy jó drámában a Remény rabjai 10! egy jó akciófilmben a Terminátor 2 10! Alien 1,2, ezek mind nagyszerű filmek, csak eltérő kategóriájúak.

    a Grand Budapest Hotel nagyon jó film, kicsit nehézkesen indul be, de mi, barátnőmmel nagyon jól szórakoztunk rajta (amúgy semmi köze nincs Budapesthez, vagy éppen Magyarországhoz). Az interstellárról én esküszöm, hogy majdnem kijöttem, csak az IMAX tömeg, meg a pénz amit rászántam fogott vissza. Ez a vidéki suttyó ripacs Matthew McConaughey (akit állítólag kicsit normálisabbá tesz a magyar szinkron) a 30 perces drámák, és az a rengeteg nevetséges logikai bukfenc... áhh, nah mind1. Ez is egy Christopher Nolan miatt túlhájpolt film volt.
    Guardians of the Galaxy az úgy... elmegy, szórakoztató, de elég közepes. Kb 6-7-t adnék rá. A többit annyira nem láttam