Szekeres Viktor

Japán filmes ízlése továbbra is nehezen érthető

A japán néplélek továbbra is kifürkészhetetlen, s ez bizony a mozizási szokásokban is tetten érhető, hiszen olykor olyan amerikai filmek kaszálnak, amikről nem is gondoltuk volna, máskor pedig meglepő bukásokról olvashatunk.

Japán mindig is kiszámíthatatlan volt, már ami az amerikai filmek ottani mozis bevételeit illeti. Ugyanis a szigetország piacára egyáltalán nem állt az, hogy ami Amerikában sikert arat az Japánban is pozitív fogadtatásra lel, sőt, ennek ellenkezője sem volt mindig igaz. Az év egyik legnagyobb mozifilmes bukásának A magányos lovas bizonyult, Amerikában 89, a világ többi részén pedig 156 millió dollár bevételt hozott. Legnagyobb sikerét pedig Japánban aratta, ahol majdnem 21 millió dollár bevételt termelt, miközben az idei legnagyobb sikerek, mint a Z világháború vagy a Halálos iramban 6 valamivel 20 millió dollár alatt maradtak. (Sőt, a Vasember 3 sem hozott sokkal több bevételt, 25,2 millióig jutott el.)

Ami azonban talán még érdekesebb, hogy milyen jól szerepelt Japánban az új Pixar-film, a Szörny egyetem, mely már a 90 millió dolláros bevételi határt is átlépte, annak ellenére, hogy 2 hónapon át Hayao Miyazaki animációs filmje uralta a bevételi listákat. A korábbi Pixar-filmek közül a Toy Story 3 például 127 milliós bevételig jutott Japánban, azonban például a Merida, a bátor (11,1 millió dollár) és a Verdák 2 (38,1 millió dollár) csalódást keltően teljesített.

És hogy valami friss eredménnyel is szolgáljunk: a Japánban is forgatott, japán színészekkel telepakolt Farkas két hét alatt mindössze 5,3 millió dollár bevételt hozott náluk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • heist #5
    Pacific Rim tuti siker volt...
  • zetortraktor #4
    Olvastad a kommentemet?
  • cateran #3
    Ertem en, hogy nehez felfogni, hogy a cikk -es a kommentem- japanrol szol, ahhoz kapcsolodik, de azert probald megeroltetni magad vagy kerd a szomszed, esetleg apu-anyu segitseget, ha nem megy egyedul....
  • zetortraktor #2
    Értsük úgy, hogy furának tartod magad? :)
  • cateran #1
    Z vilaghaboru - zombis es meg szar is....minimum feltucat animerol tudok, ami mind sztoriban, mind latvanyban lealazza...Iron man 3 - szuperhosos akcio....legalabb millio anime oda-vissza veri, foleg sztoriban, de sima azsiai akciofilmek is...A Farkas meg...meh...minden szempontbol epic fail (mint X-men, mint akciofilm, mint szuperhosos film, mint akarmi...) Egyaltalan mar az a fura, hogy valaki megnezte ezeket.