Hunter

Közeleg az egyirányú Mars-utazás jelentkezési határideje

Az eltökélt Marsra vágyók, akik esetleg még nem jelentkeztek a Mars One küldetésre, jobb ha rákapcsolnak, augusztus 31-én ugyanis lejár a jelentkezési határidő.

Bár a kizárólag csak egy oda utat magába foglaló kolonizációs törekvés kilátásai sokak számára nem túl kecsegtetők, több mint 165.000 ember jelezte részvételi szándékát az emberi űrutazásra, amit a non-profit Mars One Alapítvány dédelget, hamarosan azonban lejár a határidő.

Augusztus 31. után a Mars One vezetői elkezdik szűrni a jelentkezők táborát, melynek egyetlen feltétele mindeddig csupán az volt, hogy az egyén 18 évesnél idősebb legyen. A rostálás célja, hogy megtalálják azokat, akik legjobban képesek alkalmazkodni a Mars eléréséhez szükséges 9 hónapos űrutazáshoz és az érkezésükig létrehozott élettérhez. "Sokan úgy gondolják, hogy a Mars One csak pilótákat és mérnököket keres" - nyilatkozott a projekt vezető orvos szakértője, Norbert Kraft. "Ne zárják ki magukat ilyen könnyen. Ha Mars-úttörők szeretnének lenni a küldetéssel járó kockázatok és kihívások ellenére, akkor máris alkalmasabbak, mint a bolygón élő emberek többsége. Fontos az egészség és az elkötelezettség"

A küldetésre a világ bármely pontjáról lehet jelentkezni, ennek megfelelően a projekt eddig több mint 140 országból fogadott regisztrációkat. A legtöbb jelentkező, szám szerint 37.852 az Egyesült Államokból származik, ami 23 százalékot jelent, őket Kína, Brazília, India, Oroszország, az Egyesült Királyság, Mexikó, Kanada, Spanyolország és a Fülöp-szigetek követi, utóbbi 3.516 jelentkezőt számlál. "A Mars One jelentkezők kulturális sokszínűsége a projekt nemzetközi mivoltát tükrözi vissza, az emberiség Mars-küldetésévé emelve azt" - mondta a Mars One ügyvezetője és társalapítója, Bas Lansdorp.

A Mars One első legénysége a tervek szerint 2023-ban startolna el. Az alapítvány a hatalmas műveleti költségeket részben a projektet a kiválasztástól kezdődően, a küldetés tervezésén át, egészen a kiképzésekig nyomon követő valóság-show televíziós reklámbevételeiből szeretné finanszírozni. Egy új dokumentumfilm, a One Way Astronaut (egyirányú űrhajós) már el is készült a jelentkezési folyamat első szakaszáról.


A 19 héten át tartó első forduló áprilisban indult azzal a nem titkolt szándékkal, hogy félmillió jelentkezőt gyűjtsenek össze. A regionális válogatáson a Mars One tervei szerint 50-100 jelöltet választanának ki a 300 földrajzi régió mindegyikéből, akik tovább jutnak a második fordulóba. Újabb két kiválasztási fordulót követően 2015 végére 28-40 potenciális gyarmatosító állnak a Mars One szolgálatába, akiknek a kiképzését ezt követően kezdenék el. Hét évnyi kiképzést követően a közvélemény választhatná ki a "döntősök" közül a Marsra indulók első csoportját. Jelentkezni jövő vasárnapig lehet a http://www.mars-one.com webcímen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #6
    Remélhetőleg hazánkból is sokan jelentkeznek majd abból a kétféle kisebbségből, akiknek az érzékenységét minden sérti. Mi ittmaradók pedig kegyelettel fogunk rájuk emlékezni minden egyes nap
    Ugyanakkor KÖVETELEM, hogy a multikulti jegyében "kulturális sokszínűség" jegyében meghatározott százalékban "másokat" is vigyenek a csapatban magukkal, úgy mint: melegeket, transzneműeket, pedofilokat, drogosokat, zoofileket, nekrofilokat, stb, stb... hiszen csak így tükrözheti a prodzsekt az emberiség "sokszínűségét"
    Ha meg nem e szerint válogatnak, akkor az ombucman, meg a helszinki emberijogi kúrvaanyja lépjen közbe és ítélje el a kirekesztés, a rasszizmus és a homofóbia minden formáját.
  • Pares #40
    Szívemből szóltál!
  • pasi29uk #18
    Fényevőket keresnek nem kell sok kaját vinni :) Egyébként kakit esznek pisit isznak dejó nekik
    Vasárnaponként algaszósz - ami teljes értékű de egy jó csirke pörköltért haza kell járniuk egy darabig.

    Amúgy a muszlimok honnan fogják tudni merre van Mekka?
  • gombabácsi #5
    ürmeghodiccsa!!!
  • kukacos #65
    Hát igen, így jár az, aki a világképét B-kat gagyifilmekből építi fel. Majd egyszer ha felnézel a popcornból, gondolkodj el, mit vállalnál be inkább: néhány tízezer felbőszült indián bármelyik nap agyonverhet téged meg a családod, vagy hogy szkafanderben kell ugrálnod odakint? Biztos rambónak születtél, szóval gondolom az elsőt, mi maradék 99% meg a másodikat.

    Vagy szerinted a távoli helyekre utazó első telepeseknél - volt ilyenből pár millió eset, kezdve a polinéz szigetvilág benépesítésétől a vikingekig - is volt az a pasi is mindig, aki megőrül, és beengedi a csápos idegeneket vagy túlhevíti az atomreaktort? Vagy menstruáló nők rendeztek baltás vérengzést? Majd egyszer nézz meg egy nőt közelről, már ha meg mered majd szólítani. Én évek óta élek feleséggel, és kicsit nehezen tudom elképzelni, hogy a torkomnak ugrik egy marsjáróban a nehéz napokon.
  • fszrtkvltzttni #61
    Hagyjuk már ezt az egymás torkának ugrást.
    Igen, ha az utcán este véletlenszerűen összeszedsz 10 balfaszt, és összezárod őket, akkor egymás torkának esnek. Ha kiválogatod őket, ráadásul éveken keresztül egymással vizsgálod őket, akkor nem. Ennyi! Nem kisiskolásokról van szó, és nem egy elkúrt Hollywoodi művészeti "alkotásról", ahova kell a dráma. Vagy szerinted hogy a faszba van az, hogy eddig egy űrprogram se torkollott vérfürdőbe? Talán úgy, hogy a hülye, agresszív, intoleráns Tajgetosz-pozitív barmokat ki lehet szűrni. Szűrhetnék őket a földön is.
  • Was #41
    Túlnépesedés van, valahol el kell kezdeni...
    Az első pár küldetés (de lehet, hogy célzottan a többi is) lehet hogy a /dev/null -ba lesz irányítva.
    Az biztos, hogy a delfinek ugye megelőznek minket.
  • Deus Ex #37
    S végül kiderül, erre a Marsra gondoltak..
  • EnxTheOne #28
    szóval 10 év alatt épitenek egy faja űrhajót meg mars bázist?
    Kajával nem lesz gond, épitenek a föld alá egy több emeletes épületetet és hidroponiával termesztenek kaját :D csak kell majd furni egyjo nagy kutat, meg bányászniuk iskell majd :D
  • gombabácsi #23
    sokkal drágább lenne a marsra lőni őket
    jóval egyszerűbb lenne szibériába vagy a déli sarkra...

    erről jut eszembe: az emberiség a tundrát, sarkvidékeket, sivatagokat se tudja benépesíteni vagy "terraformálni", az ilyen marsutazásos-ürmeghodiccsa dolgok jó nagy önámítások

    persze a materialista-ateista "fejlett világ" népe kénytelen ilyenekben hinni, mert amúgy ügye miben...