Gyurkity Péter

Csúcskategóriás telefonon dolgozik az Ubuntu

Az Ubuntu a korábban beharangozott egyszerűbb megoldása mellett egy zászlóshajó szerepbe szánt okostelefont is piacra dobna, amennyiben összejön az igényelt összeg.

A népszerű Linux disztribúció fejlesztője az Indiegogo portálon hirdette meg ajánlatát, amelynek keretében 32 millió dollár összegyűjtését célozzák meg. Azt remélik, hogy a felhasználók jó részének érdeklődését sikerül felkelteniük az érdekes megoldással, amely közelebb hozná egymáshoz az asztali és a hordozható fejlesztések kategóriáját.

Az Ubuntu Edge ennek megfelelően vonzó hardveres jellemzőkkel futna be. A készülék egy 4,5 hüvelykes, 1280 x 720 pixel felbontást támogató kijelzőt kapna, egy négymagos processzor, 4 GB RAM, illetve egy 128 GB-os belső tároló kíséretében. A hátoldalon egy 8 megapixeles, az előlapon pedig egy 2 megapixeles kamera kapna helyet, a további funkciók listáján pedig LTE-elérés, dual-band Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC, illetve MHL támogatás is megtalálható. A telefon az Android platform mellett a sokak által már megszokott Ubuntu operációs rendszert is gond nélkül futtatná, ezzel pedig ötvözné a jelenleg még eltérő eszközök előnyeit.


A cég elsősorban az általuk megkeresett nevesebb gyártók tartózkodó magatartásával indokolta a közösségi kezdeményezés meghirdetését, ezen gyártók ugyanis egyelőre nem hajlandók vállalni azt a kockázatot, amelyet egy ilyen készülék piacra dobása jelent. Egyelőre jól haladnak, hiszen alig 40 óra alatt összejött mintegy 3,5 millió dollár, az első csatlakozók számára meghirdetett 600 dolláros ajánlatot pedig gyorsan elkapkodták - ezt követően további szinteket vezettek be, így az újonnan besoroló támogatók 625, 675, illetve 725 dolláros áron is előrendelhetik a telefont, amely a tervek szerint a megjelenéskor 830 dollárt kóstálna majd.

Az Ubuntu egy egyszerűbb megoldáson is dolgozik, ennek részleteit azonban egyelőre nem árulták el - annyit tudunk, hogy partnereik között megtalálható a Verizon, a Deutsche Telecom, az EE, az SK Telecom, illetve a China Unicom.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • errorista #31
    ,,230 dollar a +90 giga es ubuntu.....jah..."

    nem, 230 dollár a 90 GB háttértár, a +3 GB RAM, az erősebb processzor, a zafír üveg előlap, a dupla LTE, a szilícium-anód akkumulátor (az minek?), és az alacsony gyártási ráta (40 000 darab EDGE vs 50 millió darab iPhone) miatt kevésbé szétoszló fejlesztési és gyártási költségek. Am van 1400-ért 2-t opció, ha találsz valakit aki rendel veled.

    #29: ,,Aha, épp ott a bökkenő, hogy Ubuntu jelenleg legutáltabb op rendszer Linux guruk között, az Unity miatt. :D"

    nem.
  • Omega #30
    Én értem a koncepciót, de egy laptop dokkolónak én is jobban örülnék. Az asztali gép túl helyhez kötött. Ha megoldanák nagyot dobnának vele, mert teljesítményben hozná ugyanazt, mint egy ultrabook, ugyanakkor olcsóbb lenne és tovább bírná szuflával. Ez a következő project, amire gyűjteni kell.
  • RecoPhile #29
    #6

    Aha, épp ott a bökkenő, hogy Ubuntu jelenleg legutáltabb op rendszer Linux guruk között, az Unity miatt. :D

    #18

    Jézusom, ha kicsit gondolkodnál, akkor okosabb lennél.

    Dokkolóval mióta lőttek a mobilitásnak? Könyörgöm a dokkoló még egy könyvnél sem nagyobb. Nahogy már egy durván kis notesz nagyságú dokkoló okozzon már bárkinek gondot. Egy táskába bele is rakod. Amúgy meg mobil és a dokkoló alig foglal nagyobb helyet, mint egy tablet. :D

    #21

    Semmivel szerencsétlenebb, mint W8. ;) Sőt szerintem még minding használhatóbb ez a koncepció, mint MS féle. Ahogy Linkout mondja ez is egy újabb jó megoldás mobilitás és a workstation között.
    Természetesen ez sem fogja kiváltani PowerPC-ket amiken filmet vágnak, renderelnek, esetleg programoznak. De általános felhasználásra tökéletes, ugyan úgy mint tartalom fogyasztásra. ;)

    Ferrer ülj le inkább. :)
  • Zoli007 #28
    Hacsak nem x86 proci lesz benne, nem fognak biza futni azok a progik.
  • Ferrer #27
    Hát ne haragudjatok, de ez egy baromság, ilyen nem lesz sose : Miért váltana fel egy mobil megoldást egy kevésbé mobil?
  • tartarus #26
    ha majd egyszer olcsóbb lesz, nekem is kell :)
  • GregSB #25
    Uram isten mennyi agykapacitásban szegény ember van itt. Dokkolót hordani magaddal, OMG. Ti dolgoztok egyáltalán?

    Dokkoló munkahelyencsücsül. Vagy a kávézóban, vagy olyan helyen ahol van értelme. Én most is dokkolóval + monitorral dolgozom, hordom magammal a nehéz laptopot mindenhova hátizsákban.

    Alig várom hogy eljöjjön az idő hogy ne azt a nagy szart kelljen magammal cipelnem, hanem csak egy telefon méretű valamit dokkoljak be munkahelyen és úgy dolgozzak. 5-10 év múlva már a telefon is nagynak fog számítani, a karórádat / szemüvegedet / karkötődet fogod bedokkolni.
  • gothmog #24
    te miről beszélsz? biztos hogy ezt nekem akartad írni?
  • gothmog #23
    Úgy érted, a canonical? És azt miből gondolod, hogy a szinkronizáláson nem dolgoznak? Egy koncepciót mutattak be, amiből jövő ilyenkorra lesz termék, de itt már mindenki tudja hogy ez így nem lesz működőképes.
    Egyébként ez az ár szerintem is meredek, de a felszereltség indokolja. A google nexus one-ja is ennyibe fájt, amikor piacra dobták. Aztán az android is mekkora bukás lett...
  • Linkout #22
    Vicc fantázia... A munkahelyen kávézóban egy szimpla monitor, bill, egér lesz kihelyezve 5 forintért és bring your own device elven beledugod a saját kütyüdet.

    El nem hiszem, hogy valakinek annyi képzelőere sincs, hogy azt hiszi majd bárki is cipeli a docking stationt. :D Az úgy vicc is lenne