Berta Sándor

Elkerülnék a bukást az okostévé-gyártók

A berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállítás (IFA) fő témái lehetnek az okos- és az ultranagy felbontású televíziók. A gyártók a 3D-s megjelenítésre képes készülékek értékesítésekor már negatív tapasztalatokat szereztek, szeretnék elkerülni azt, hogy ez megismétlődjön.

A gfu szervezet elkészítette a felmérését, amelyből kiderült, hogy az emberek nem használják ki az emberek az okostévék funkcióit és a termékeknek csupán egy része van az internethez csatlakoztatva. A gyártók szeretnék, hogy az okos- és az ultranagy felbontású televíziók elterjedjenek, ezért kampányt indítanak azért, hogy felhívják a figyelmet a kategóriába tartozó eszközök előnyeire és funkcióira. A kampány részét képezi a tanácsadás és a kereskedők bevonása a programba. A cél az, hogy 2013 az okostévék éve legyen. Az idei IFA mottója is "Okosan a jövőbe".

"A szükséges technika már rendelkezésre áll és megfizethető. Problémát már csak a használt hálózatokhoz kötődő közös szabványok kidolgozása, a megbízhatóság gyakori hiánya és az eszközök stabil működésének biztosítása jelent. Az okos világba vezető út így hosszú lesz" - jelentette ki Rüdiger Kays, a Dortmundi Műszaki Egyetem munkatársa.

A hálózatba kötött berendezések száma nő, de Marcel Gonska, a WLC GmbH képviselője szerint figyelniük kell néhány dologra, ha nem akarják, hogy ugyanúgy járjanak, mint a 3D-s televíziók esetében. Mindenekelőtt megfelelő tartalmakat kell gyártani az okos- és az ultranagy felbontású tévékhez, szükség van közös szabványokra is és az embereket is fel kell világosítani az előnyökről. A televíziógyártóknak szorosan együtt kell működniük a műsorszolgáltatókkal is, mert ezen a területen sokkal hosszabb ideig tart az átállás. "Végeredményben a HD tartalmak is 25 évet vártak az áttörésre. Az ilyesmi eltart egy ideig" - jegyezte meg Gonska.

Az olcsó kínai gyártók 4K tévéi már az idén megjelenhetnek. A készülékeket Ultra HD jelöléssel látják el és dobják piacra a vállalatok. Az gyorsan kiderült, hogy ezek a modellek nem az átlagembereknek készültek. A Samsung júniusban Budapesten is bemutatott tévéje például tízmillió forintba kerül. Nem csak a magas ár jelenti a problémát, hanem az is, hogy egyelőre nincsenek elérhető tartalmak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #14
    Ha magyarázni kell az embereknek, hogy egy szórakoztató eszköz adott funkciója miért jó, akkor az a funkció eleve nem lehet jó.
  • ugh #13
    Kurvara nem er semmit ha 1 heten 1* megnezek egy filmet.

    Azert ahhoz az uhd felbontashoz savszel is kell.
    Talan sugarozni is kene de az meg egy agyontomoritett kockas g@ci lesz.
    A filmek negy resze meg mar egy szokol radio szinvonalat sem erdemli meg.

    Speed2006 #10:
    Igen az embereknek nincs igenye erre.
    Az a jo ha egy filmben mi 100 perc 30 perc robbanas 40 perc tuzharc, lehetoleg akcio kamereval felveve, a maradek meg baszas es verekedes.
    Es az a jo ha valami felrobban vagy szetlovik de lehetoleg legalabb gyulladjon fel.
    Es az 5+ az ha szetlovik leesik valahonnan es aztan robban fel.
    Idiota baromsagok szinten idiota, egenytelen, ostoba, embereknek...
  • Airbus A380 #12
    tízmillió 1 tévéért
  • Armagedown #11
    Kezdetnek az is megtenné ha a pvr képes tvk nem kódolnák le a felvett anyagot %
  • speed2006 #10
    Azért én használom másra is. :)
    Ami meg a felbontást illeti, igazad van, részben. Elöbb talán tartalmat kéne hozzá gyártani. Ez volt a gond a 3D-vel is. Jó részt ismeret terjesztő filmek készűltek, (bár abból azért van elég sok és jó minőségű) ami nem igazán mozgatja meg sok ember fantáziáját. Az UHD, szerintem éppen az ilyeneknek lenne jó. Jobb mint egy akciófilmhez.
  • Tripax #9
    Ezt ma a VESA szabvánnyal és egy mini pc v. RasberryP- vel simán megoldható.
  • Pharaoh #8
    A Youtube-n kívűl nem igazán van másnak értelme egy okos TV-n. Minden másra sokkal jobb egy tablet. A UHD-nek meg 60" vagy a felett van értelme.
  • Hawaii #7
    Inkább olyan tv-t csináljanak, aminek a hátuljában szabványos Mini-ITX, vagy Thin Mini-ITX (illetve néhány 2,5"-es merevlemez) férőhely van kialakítva, amibe aztán mindenki az igényeinek megfelelő alaplapot pakolhatna, vagy üresen hagyná, ha nincs rá szüksége. Akár úgy, hogy alapból a tv vékony, ám mellékelnek hozzá egy kidomborodó hátlapot, amiben már elférnek az említett alkatrészek. Természetesen a tápellátás is fel lenne készítve a fogadásukra. USB és BT kivezetés is lehetne a TV megfelelő szélére.
  • benőmenő #6
    Az a baj, hogy 1 év használat után az appok jórésze lóf@sz,és haszontalan. Egyedül a youtube app ér valamit és az sem olyan régóta használható és még mindig messze van egy telós app szintjétől. Meg néha az időjárást azon nézem és kifújt.
    Csak tudnám miért erőltetnék rám, amikor ott figyel mellette a pc és egy tab is, miközben ugyan ezen funkciók még a telefonokon is nagyságrendekkel használhatóbbak.
  • kanduhr #5
    A legtöbb okos tévé kezeli a billentyűzetet és az egeret is, illetve jó néhány modellen kézmodulattal (pl Samsung), vagy Magic Remote-tal (távirányító egér pl LG) is lehet netezni. Vagy az új Samsungokhoz két féle távirányítót adnak, amiből az egyik touch-os.