MTI

Megállhat az okostelefonok méretnövekedése

Megfordult a trend az okostelefonok piacán: míg korábban a minél nagyobb kijelzős készülékek számítottak sikkesnek, mint az iPhone 5-ös vagy az Android "phabletjei" (teletáblái), addig újabban az olcsóbb minik hozzák lázba a vásárlókat - írta a CNN Money.

A Samsung és a Blackberry nemrégiben piacra dobta okostelefonjainak kicsinyített változatát és példájukat hamarosan követni fogja az Apple és HTC is. A Samsung Galaxy S4-es kijelzőjének átmérője 4,3 hüvelyk (10,9 centiméter), ami fél hüvelykkel (1,27 centiméterrel) kisebb, mint a korábbi változat. A változás egyik oka, hogy lelassult a növekedés az amerikai és a nyugat-európai okostelefon-piacon, ahol most a nagyméretű, legkorszerűbb modellek a számítanak slágernek. A jövőben a fejlődés hajtómotorjai a feltörekvő piacok lesznek, ám ezekben a régiókban a fogyasztók "költségtudatosabbak".

A készülék ára nagymértékben függ a képernyő nagyságától, ezért a kisebb olcsóbb telefonokat gyártó kínai Huawei, ZTE és Lenovo óriási sikereket ért el a feltörekvő országokban. Kínában például az iPhone nem is került fel a leginkább keresett készülékek top 5-ös listájára. Elemzők szerint a legmagasabb minőséget gyártó cégek "felébredtek" és még az idén piacra dobják a mini okostelefonjaikat. Ám a méret csökkentése mellett az árképzés más területein is fel kell venniük a versenyt. Míg a kínai telefonok ára alatta marad a 350 dollár (a körülbelül 80 ezer forintnak), addig a Samsung Galaxy S4 Minit 530 dollárnak (mintegy 122 ezer forintnak) megfelelő árszínvonalon forgalmazzák az elsőként megcélzott brit piacon. Ez olcsóbb ugyan, mint a 600 dolláros (csaknem 140 ezer forintos) Galaxy S4-es, de nem sokkal.

Szakértők ugyanakkor felhívták a figyelmet: noha élesedik a gyártók közötti harc, nem biztos, hogy a piac felső régióit megcélzó cégek, így az Apple teljes mértékbe követni fogja az új trendet. A vásárlók igényei ugyanis eltérőek és aki például filmeket akar nézni a készülékén, azt nem fogják kielégíteni a mini kijelzős okostelefonok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CairoJack #5
    Ez a cikk ténylege egy katyvasz, ennek ellenére kifejezetten ideje lenne már, ha kisebb méretben is MINŐSÉGET tennének le a nagy gyártók. És a kisebb méret alatt nem 4,2-4,3 colt értek, hanem 4 col alatti készüléket. 3,5-4 col között.
    Már egy éve mondogatom, hogy nekem sosem lesz 4 colnál nagyobb telóm, de a 4 col is csak akkor játszik, ha valami istenadta kicsi házba tudják bepréselni. Tképpen ha most vennék telefon, csak egy Iphone 4S vagy egy Razr I jöhetne szóba, semmi más. Szerencse, hogy mostanában nem vagyok rákényszerülve, és remélem ez még sokáig így marad.

    Más. Az Apple mintha fáziskésésben lenne. Mikor divat volt a nagy telókat kidobni, ők maradtak 4 colon, de az Iphone 5S már 4,2 col lesz. Pont most, mikor a minik kezdenek erősödni? Ez így vicces kicsit.
    Bár az is vicces, hogy 1-2 éve még váltig tagadták, hogy valaha is lesz olcsóbb Iphone, idén meg jön a gagyi verzió, ha minden igaz iPhone 5C néven. Mostanában valahogy nem érzik a trendeket. Ami nem is lenne baj, ha még mindig ők diktálnák, de tényleg úgy fest, hogy kezd kifulladni a lendületük.

    No mindegy, nem is érdekel ez engem, ami a lényeg, hogy nekem a BKÉletbe nem kell 4 colnál nagyobb okosteló, ugyanakkor vacakra sem vagyok hajlandó áttérni. Megvárom, míg kijön valami minőségi cucc 4 col alatt, és azt fogom venni. Addig meg elvagyok a mostani cuccommal.
  • cylonflatus #4
    Mutatós egy nagy kijelző az biztos, de hogy praktikus? Egy-két modellhez már laptop táska kell...
  • tartarus #3
    Az Apple már régóta mondja, hogy csóróknak nem csinálnak telefont.
    + már valószínűleg a módosabb réteg már megvette, lecserélte buta telefonukat prémium, okos telóra ennyi idő alatt...
    Már csak az átlagember hiányzik, aki nem fog kiadni 100 ezret 1 telefonért :)
    én meg inkább megvárom, míg kihozhatom 0 ft-ért :D
  • Papichulo #2
    Ez egy rettenetesen pontatlan es katyvasz cikk... szegyen.
  • Zombee #1
    1. Az iPhone5 pont hogy nem szállt be a növekedési versenybe, mivel csak 4 colos, ennél már a Samsung 2 évvel ezelőtti csúcsmodellje is nagyobb volt - ez persze nem baj, 4 col az a méret, amit zsebre is lehet tenni, és már jól használható.

    2. A második bekezdésben: "A Samsung Galaxy S4-es kijelzőjének átmérője 4,3 hüvelyk (10,9 centiméter), ami fél hüvelykkel (1,27 centiméterrel) kisebb, mint a korábbi változat." Sehogyan sem jó, mert az S4 5 colos, ami 0,3 hüvelykkel nagyobb a korábbi változatnál, ha viszont kimaradt a Mini, akkor pedig az S4 Mini ugyanennyivel, 0,3 hüvelykkel nagyobb elődjénél, az S3 Mininél, ami kereken 4 hüvelykes.