MTI

Szabadalmi vizsgálat indult a ZTE ellen

Protekcionista törekvéséket sejt az Egyesült Államok által a kínai ZTE ellen indított szabadalmi vizsgálat mögött a kínai kereskedelmi minisztérium.

A kínai kereskedelmi minisztérium (MofCom) attól tart, hogy az Egyesült Államok csak kereskedelmi protekcionista érdekeket szolgáló szándékkal indított szabadalom-sérelmi vizsgálatot a ZTE elektronikai vállalat ellen, és egyúttal annak a reményének adott hangot, hogy korrekt, nem részrehajló eljárást fog lefolytatni - írja a Global Times angol nyelvű kínai gazdasági hetilap online kiadása.

A hongkongi The Standard napilap online kiadása a Global Times mellett a hivatalos kínai Hszinhua (Xinhua) hírügynökséget is idézve arról számolt be, hogy az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (US International Trade Commission, USITC) a múlt héten csütörtökön öt elektronikai vállalat, a sencseni ZTE, a tajvani AmTran, a japán Panasonic és Toshiba, valamint az amerikai Vizio ellen indított szabadalom-sérelmi vizsgálatot az amerikai Graphics Properties Holdings (GPH) által az idén május 17-én benyújtott kereset alapján.

A GPH azzal vádolja az érintett vállalatokat, hogy megsértették monitorral és processzorral rendelkező szórakoztató-elektronikai eszközökre, például személyi számítógépekre vagy tévékészülékekre vonatkozó szabadalmait. Az USITC 45 nap alatt zárná le a vizsgálatot, és amennyiben helyt ad a GPH keresetének, a "sérelmet korrigáló", az érintett termékek importját és értékesítését betiltó döntést hozhat. A MofCom közleménye szerint a ZTE aktív közreműködést vállalt a vizsgálat lefolytatásában.

Számtalan szabadalom-sérelmi vizsgálat indult már kínai vállalatok ellen 2002 és 2012 között, ezekből 90 ügyet zártak már le, 82 esetben a kínai fél aktív együttműködésével. A felek megállapodásával 39 ügyet rendeztek, 10 esetben visszavonták a vádat és megszüntették az eljárást, 13 ügyet pedig a kínai fél nyert meg - írja a Global Times.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!