SG.hu

Acer Aspire P3 - táblagépnél több, ultrabooknál kevesebb

Közelebbről is megnéztük a tajvani cég egy hónapja bejelentett Windows 8-as, levehető billentyűzetes ultrabookját, mely ígéretes próbálkozás a mai útkereső, kísérletező korszakban.

Az utóbbi egy-két évben megszámlálhatatlan megoldás született a táblagépek és a hagyományos notebookok összeházasítására, hogy mindkettő legjobb részeit megtartsák, még elfogadható kompromisszumok mellett. Utóbbi mondatból a kompromisszum a lényeg, ugyanis a piac továbbra is kiforratlan fázisban van, nincs meg a Szent Grál, amilyenné a jövő eszközének válnia kell. Minden megjelent megoldás hibádzik valahol, sokszor nem is feltétlenül a dizájnnal van a baj, hanem egyszerűen a mai műszaki fejlettségi szint korlátozza be a lehetőségeket. Kicsit ezt éreztem az Acer Aspire P3-nál is, mely sokkal inkább táblagép, mint ultrabook.

A tábla PC dizájnja nagyon hasonlít a Microsoft Surface-re, azaz vastag, széles éllel. Szinte csak fém borítja, műanyagnak egy vékony hátoldali csíktól eltekintve nyoma sincs. Vonalai a sarkok finom lekerekítését kivéve teljesen egyenesek, hátlapja is sima, ami nyilván a billentyűzettel csatlakoztathatóság miatt alakult így. Valószínűleg emiatt változott a funkciógombok megszokott sorrendje is, mivel a felső élen csak szellőzőnyílások vannak, itt fújja ki két ventilátor a levegőt. A Windows gomb szokás szerint az előlap alján kapott helyet, a fülhallgató csatlakozása és a hangerőszabályzó a jobb oldalára került. A bekapcsológomb is itt kapott helyett - más modelleknél bal felül van -, de ez az elrendezés sajnos nálam nem annyira vált be: mivel az ilyen eszközöket nem íróasztal mellett, hanem kényelmesen hátradőlve, ágyban vagy kanapén szoktam használni, a két szélén fogom, és sokszor kapcsoltam ki a jobb kezemmel véletlenül olvasás közben.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A bal oldalán köthetjük rá a tápra, microHDMI-n át egy külső kijelzőre és dughatunk bele USB eszközt. Ez az egyetlen USB3 nyílás szerintem kevés, tekintve hogy elsősorban nem a többi táblával, hanem a teljes értékű, munkára is használható termékekkel versenyzik. Ugyan ennek kifogásolása nem trendi, de számomra akkor is problémát okozott, mert ha rádugunk egy egeret, akkor már másnak (pl. pendrive, külső merevlemez) nem marad hely. Mivel a felsorolás ennyi volt, szintén feltűnhet a memóriakártya-aljzat hiánya. Kiemelném, hogy mindez egy táblánál elfogadható, de egy munkára is szánt eszköznél szerintem már nem.

Kijelzőjének mérete 11,6 coll, ezen az 1366 x 768 pixel teljesen elfogadható felbontás. Mivel IPS technológiájú, így természetesen betekintési szögei szélesek, színei gazdagok, egyedül élességben marad el a Full HD felbontású riválisoktól (pl. családon belül az Acer W700 említhető). Érzékenysége megfelelő, de a Windows 8 asztalon dolgozva a kis ikonméret miatt muszáj egeret használnunk, mert sokszor mellé fogunk bökni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Belül nem gyengécske Atom, hanem 1,5 GHz-es Core i5 dolgozik 2 GB memóriával megtámogatva (van Core i3-mas és 4 GB-os verzió is). Ez már nem hűthető passzívan, érezhetően melegszik, hamar meg fogjuk hallani a ventilátor felzúgását. Az operációs rendszer élményindexe ugyan csak 4,6 pontot mutat, de ne tévesszen meg minket, mert a grafikus teljesítmény rontja le ennyire, a processzor maga 6,3-ra lenne elég. Az Intel HD 4000 integrált chip filmnézésre elég, de komolyabb játékon inkább ne gondolkozzunk. Szerencsére más gyártókkal ellentétben az Acer gondolt arra, hogy a Windows 8 rengeteg helyet foglal: a tesztpéldányba 120 GB-os SSD-t raktak (60-nal is kapható, ami szerintem kevés), ennyi már bőven elegendő munkára is.

A mellékelt billentyűzet vékony, egyéb funkció nélküli. Az összekapcsolás érdekes, mert valójában nincs mechanikus csatlakozó, a két eszköz Bluetoothon át kommunikál egymással. Ehhez semmilyen gombot nem kell megnyomnunk, semmit nem kell állítanunk, automatikusan történik a párosítás. A billentyűzeten egyetlen töltőnyílás van és két apró két LED, de ezek ha rajta van a tábla nem látszanak. Érdemes megemlíteni, hogy ha például rákötjük a táblát egy monitorra a microHDMI kábellel, a billentyűzetet használhatjuk külön is, nem kell rajta lennie a kijelzőnek. Hogy mégis ultrabooknak nézzen ki a dolog egy fekete műbőr tartót fabrikáltak. Ennek felső részén van egy vékonyka, nagyon passzentos foglalat, ebbe kell beleillesztenünk a táblarészt. Ha gyakorlottak vagyunk, a berakása sima ügy, de mivel nagyon szoros, kivételkor bizony a körmünkre is szükségünk lehet, hogy alá tudjunk nyúlni.

A billentyűzet gombjai nagyok, nyomási mélysége ugyan minimális, de minőségére nem lehet panasz. Touchpad nincs rajta, szükségtelen is lenne. Felállítva egy a billentyűzeten erre kialakított résbe csúszik bele, ez gondoskodik arról, hogy ne mozduljon el. Enyhén hátra van döntve, így az alul lévő két hangszóró pont felénk sugároz. A szög sajnos nem állítható, és szokatlan az is, hogy nagyon közel van a kijelző a billentyűzethez. Összehajtva egy vastagabb könyvre hasonlít, kiválóan hordozható, 790 + 600 (billentyűzet) grammos tömege baráti.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Mivel elsősorban táblagép, így természetesen van rajta kamera, előlapján 720p, hátoldalon 5 megapixeles. Sok időt fordíthattak a hangzásra, előlapján egy matricán, oldalán pedig külön feliraton reklámozzák a Dolby szabványt. Valóban szép hangja van, nagy hangerőn sem torzít, videózásnál tökéletesen elégedettek lehetünk vele. Az erős processzor miatt üzemideje nem egy rekorder, az 5280 mAh akkumulátora gyári adat szerint is csak hat órát bírja, a gyakorlatban ennél is rövidebb időre számítsunk.

Az Acer az Aspire P3-mat ultrabooknak nevezi, de ez valójában egy billentyűzettel kiegészített Windows 8-as tábla, és ebben a kategóriában nem jól teljesít. Táblának túl nehéz, túl vastag, túlságosan melegszik, üzemideje rövid. Ez nem a tajvani vállalat hibája, egyszerűen a Core i5-ös processzor nem erre való. Ha viszont ultrabookként vesszük szemügyre - ahogy azt a vállalat anyaga róla állítja -, és azokkal versenyeztetjük, akkor hordozhatósága ugyan példás, de egyéb jellemzők tekintetében már a komolyabb gépek alatt marad. Pozícióját leginkább az ár lövi be, mely magasabb a tábláknál, de kevesebb a valódi ultrabookoknál. Kb. 200 ezer forintól felfelé kapható, processzortól, memóriától függően - ennyiről indul a Core i3-mas, 60 gigás verzió.

Új eszközök vásárlása előtt célszerű eldöntenünk mire van szükségünk, különben csalódni fogunk. Leginkább webezni, olvasni fogunk rajta? Vegyünk egy táblagépet. Mobil irodaként szeretnénk használni? Ultrabook a megoldás. Az Acer Aspire P3 jól összerakott, minőségi eszköz, de egyik feladatkörre sem alkalmas igazán. A paletta színesedett ugyan a megjelenésével, és a vásárlók több dolog közül választhatnak, mindazonáltal megvétele előtt érdemes megnézni más gyártók hasonló termékeit is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #5
    Dugj mellé egy 387es cooprocit és mindjárt elveri veri .uzi a f@szát!
  • duke #4
    "Acer Aspire P3 - táblagépnél "
    Hat egy Pentium III az manapsag mar nagyon gyenge. Meg jo hogy nem 386 -os.
  • YMan #3
    Acert-Packard Bellt soha többet nem veszek. A magyar szervíz egy vicc.
  • kvp #2
    Ez kb. ugyanazt tudja mint egy surface pro, csak sokkal benabb ergonomiai kialakitas mellett es mindehhez arban sem igazan versenykepes.
  • cateran #1
    "Kb. 200 ezer forintól felfelé kapható, processzortól, memóriától függően - ennyiről indul a Core i3-mas, 60 gigás verzió."
    Ez csak valami vicc lehet.....