Berta Sándor

Kártevőkkel a szerzői jogsértések ellen?

Az amerikai szórakoztatóipar újabb érdekes javaslattal állt elő: azt akarja elérni a kormánynál, hogy a termékekbe akár kártevőket is integrálhasson a szerzői jogsértések felderítésére.

Az Amerikai Egyesült Államok kabinetjéhez eljuttatott IP Commission Report című jelentésben többek között az szerepel, hogy a Commission on the Theft of American Intellectual Property nevű szórakoztatóipari szervezet rootkiteket, trójai programokat és más vírusokat használna az adattárolókon azért, hogy a zenei albumok, a filmek és a PC-s játékok kapcsán elkövetett jogsértéseket felderítse. A dokumentumban emellett javaslatként szerepel a vízjelek alkalmazása az eredeti fájlok azonosítására, továbbá az is, hogy a szerzői jog által védett fájlokat megnyitó számítógépek működését blokkolni kell. Aki szeretné feloldani ezt a korlátozást az kénytelen lenne az illetékes hatóságokhoz fordulni, hogy megkaphassa az ehhez szükséges jelszót.

Lehetővé tennék a filmstúdiók, zenei kiadók és más vállalatok számára, hogy a hozzájuk tartozó információkat bármely hálózatban akár a távolból is törölhessék. A szervezet még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy engedélyezni kellene a kalózmásolatokat készítő vagy terjesztő hálózatok és szerverek fizikai megsemmisítését. Továbbá megakadályoznák a bizonyítékként szolgáló kalózkópiák törlését a szerverekről. A dokumentum készítő amiatt panaszkodnak, hogy ezek a lehetőségek jelenleg nem legálisak. Szerintük miután a támadó jellegű hackerek ellen napjainkban nem vezethető aktív harc, ezért komoly károk várhatók a világhálón és az amerikai gazdaságban.

Az utolsó felvetés pedig az, hogy legálisan kémszoftverekkel, rootkitekkel és saját fejlesztésű (!) trójai programokkal látnák el az adathordozókat, vagyis a műsoros CD- és DVD-lemezeket azért, hogy a kalózmásolatokat készítő személyek nyomára lehessen bukkanni. Konkrét intézkedésként felmerült az is, hogy az így megfertőzött számítógép webkamerája segítségével elkészítsék az illető fotóját, hogy később meg lehessen állapítani a személyazonosságát. A testület tagjai egykori kormánytagok, magas rangú katonatisztek és vezetők (például Dennis Blair, a nemzeti hírszerzés volt vezetője), Jon Huntsman egykori kínai nagykövet és utahi kormányzó, valamint Craig Barrett, az Intel volt vezérigazgatója.

A javasolt megoldások nem számítanak újdonságnak. A Sony zenei CD-in már 2005-ben felbukkant egy rootkit. A kiadott javítás ugyan eltávolította a különleges "másolásvédelem" rejtőzködő képességét, így a felhasználók letörölhették a Sony alkalmazását. Ez azonban azzal járt együtt, hogy rendszerük ezután nem tudta lejátszani az érintett zenei CD-ket. Ezután 2007-ben is felmerült, hogy ismét rootkitet használ a japán konszern.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gergely1991 #17
    Remek most a magyaroktól loptak ötletet,emlékezetek a "mélyrepülésre"....
  • caius marius #16
    Szerintem az édesanyjuk valagába kellett volna kártevőket rakni...
  • CairoJack #15
    "A szervezet még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy engedélyezni kellene a kalózmásolatokat készítő vagy terjesztő hálózatok és szerverek fizikai megsemmisítését."

    Nekem is a predátortámadás jutott az eszembe elsőre. Jó gerincesen, ahogy az amcsik csinálják: 10.000 kilóméteres távolságból.


    "az így megfertőzött számítógép webkamerája segítségével elkészítsék az illető fotóját, hogy később meg lehessen állapítani a személyazonosságát. "
    Ezért nem veszek olyan hardvert, amin kamera van. Nexus 7-en meg leragasztottam a kamerát.

    Amúgy, akik az ilyesmit kitalálják, nem gondolnak bele, hogy egyeszer még az ő unokájuk is letölthet egy filmet illegálisan?

    Bszdjnak meg!



  • Cobra. #14
    A vicc az, hogy megint a fizető vásárlókat akarják szivatni, nem az ingyenesen letöltőket. Aki komolyabban foglalkozik a crackeléssel, annak úgysem akadály a beépített rootkit, a másolatból meg ugye eleve kihagyják (vagy a bunkóbbak a sajátjukat rakják bele, de ugye az is kiderül rövid idő után).
  • h143570 #13
    De fognak ennek orulni a virusirto gyarto cegek. Vegre lesz ertelme a virtualizacios es sandboxos technologiak drasztikus tovabb fejlesztesenek.

    Kivnacsi vagyok, hogy mikor fogajk vegre fel, hogy ha a marginalizalni akarjak a kalozkodast akkor olyan szolgaltatasokat kellene nyujtani es olyan aron, hogy ne erje meg a kalozkodas. Egy elvbol nem vasarlo kis kozosseget leszamitva.
  • Laza #12
    Azért annyira butuskák nem lehetnek, hogy azt hiszik majd azok akik feltörik meg terjesztik ezeket a cuccokat, azok egy internetre kötött, webkamerás géppel fogják ezt megtenni.

    Aztán majd azok a vírusirtók és kémprogram pucolók lesznek a legmenőbbek, amik ezeket is eltakarítják mindenhonnan ... mert ugye az elpucolásuk nem lehet illegális :)
  • NEXUS6 #11
    Monnyuk nekem már 2X is tette tönkre az aktuális windóz telepítéséemet valami régebbi játék másolásvédelme, pedig nem is volt illegális a felhasználás. Még a Win7 elött írták, és olyan szinten szétbaxta a rendszert, hogy nem tudta magát helyreállítani, nem tudott bebootolni.
    Aztán a legális DVD-im egy része nem hajlandó elindulni, mert ott szintén a másolásvédelem és a médiapléyer összeakad. Röhej.

    Szal szerintem ezt a baromságot olyan szinten kéne tiltani, hogy ihaly.
    Amelyik média anyagot meg warezolni akarják, azt másolásvédelem ide vagy oda varezolni is fogják. Örüljenek neki. Csak próbálják megkeresni a Gigantikus Pirányacáparobotok támadása az űrből c. zs kategóriás klasszikust magyar szinkronnal, akár a boltokban, akár a warez/torrent oldalakon. Na azokat nem másolják és érdekes módon ezzel együtt a kiadójának haszna se nagyon van belőle valszeg.
  • joghurt3 #10
    Háppersze! A csokilopások ellen meg küzdjünk mérgezett csokikkal, az autólopások ellen pedig gázkamrás védelemmel!
  • Molnibalage #9
    Nekem az az érzésem, hogy a jogászaok nagy része technikai analfabéta és ezért is nem akarják vagy tudják a jogot a mai igényekhez igazítani. Kb. olyan, mintha dinoszauruszoknak magyaráznám a speciális relativitás elméletet...
  • teddybear #8
    Volt már itt Mo-n is egy olyan "művészúr", aki a nyilvánosság előtt javasolta, hogy olyan programrészlettel védjék a DVD-ket, amely másolás esetén nyírja ki a lejátszót, vagy a számítógépet.
    Amikor közölték vele, hogy ez a mai jogszabályok szerint bűncselekmény, és egy szabálysértést nem lehet súlyosabb bűn elkövetésével megtorolni, nem értette az egészet...