Berta Sándor

Okostévéken keresztül kémkednek a médiacégek

A Darmstadti Műszaki Egyetem informatikusai kimutatták, hogy a televízióadók kielemzik az internethozzáféréssel rendelkező készüléktulajdonosok szokásait. A nézők minderről semmit sem tudnak.

A Center for Advanced Security Research Darmstadt (CASED) munkatársai biztonsági szempontokból vizsgálták meg az okostévéket, illetve a műsorszórókat. Számos közszolgálati és kereskedelmi televízióadó kínál különböző interaktív kiegészítő funkciókat az előfizetőinek. Mindezt többek között a Hybrid Broadcast Broadband TV (HbbTV) teszi lehetővé, amely például információkat közöl az éppen elérhető műsorokról vagy egy sorozat következő részéről. A vizsgálat eredményei különösen annak tükrében érdekesek, hogy Európában még az évtizedben a netképes tévék több mint egyharmada lesz HbbTV-kompatibilis.

"A nézők nem tudhatják, hogy a készülékük már a csatorna kiválasztásakor kommunikál a tévéadó szerverével. Sok adótól percenként többször is érkeznek tartalmak, de a fogyasztói adatok anélkül továbbítódnak, hogy a néző a HbbTV funkciót aktiválta volna" - nyilatkozta Marco Ghiglieri informatikus. Az így megszerzett információk adatvédelmi szempontból aggályosnak minősíthetők, különösen azért, mert a televíziós társaságok ezeket az adatokat harmadik félnek, például a Google Analytics rendszerének is átadják. Ezek a partnerek pedig ezután részletes felhasználói elemzést végeznek. Az így nyert információk segítségével a televízióadók felmérhetik a regionális tévézési szokásokat és hozzájárulhatnak a személyre szabott reklámok elterjedéséhez.

"A felhasználói elemzések alapvetően nem rosszak, ha az emberek tájékoztatják a céljukról és az ellenőrzés a hozzájárulásukkal történik" - tette hozzá a szakember. Jelenleg a felhasználóknak csupán az a választási lehetőségük van, hogy teljesen lekapcsolják a televízión elérhető szolgáltatásokat, de akkor elveszítik az új funkciókat. "A szolgáltatóknak és a gyártóknak meg kell tanulniuk, hogy a biztonságot és a magánszférát már a tervezési szakaszban figyelembe kell venni. Az utólagos változtatások gyakran sokba kerülnek és megingathatják az ügyfelek bizalmát" - emelte ki Michael Waidner, a CASED igazgatója.

A kutatók tárgyalásokat kezdeményeztek a televízióadókkal és azt szorgalmazzák, hogy a gyártókkal közösen lehetőleg minél gyorsabban egyezzenek meg egy konkrét adatvédelmi szabványról. Az adatátviteleknek a jövőben kizárólag a HbbTV-funkció készüléktulajdonos általi aktiválása után szabad megtörténniük, emellett az adatokat úgy kell továbbítani, hogy azokat a támadók ne foghassák el és ne elemezhessék ki. Amennyiben nem sikerül szabványosítani az adatátvitelt úgy a jövőben sem zárható ki, hogy a különböző funkciókon keresztül a kritikus információkat tévedésből vagy tudatosan továbbítani lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #17
    Orvell 1984: telekép jut erről az eszembe.
  • MuldR #16
    Okostv ugyan. Butatv+pc+ustream es maris jonnek a koreai csatornak. Ezt monitorozzak nyugodtan :)
  • ugh #15
    Annak idejen az elso tv-ktol azert feltek sokan mert azt hittek latjak oket a tv elott ulve a tuloldalon.
    Es igen..... :D
  • zola2000 #14
    Az okos tv azért sem jó, mert tvt az ember tíz évre vesz, és annyi idő alatt a benne lévő okos rész százszor is elavul, főleg hogy egy plusz hibalehetőség, a komoly arm cpu. Nekem is egy androidos mk 802 mini pc (és egy wii) figyel a tvmen.
  • Szefmester #13
    Erre a benyögésre eszembe jut az amikor egy sznob munkatársam beszólt nekem hogy csak azért nem kell nekem ez vagy az mert csóró vagyok és irigykedem. Nos.. ő is a felesége pénzéből vette azokat, másrészt amikor az adott slágerszart dicsérte a mérnökség vezetőjének az csak szolidan körberöhögte majd kifejtette hogy az szar. Hát khm... utána már csak vigyorogva meg kellett kérdeznem tőle hogy akkor most a mérnök úr is csóró és hülye mert nem azt veszi?

    Amúgy nem tartanám kizártnak hogy a mai set-top boxok is tudnak ilyen adatokat küldeni a szokásainkról. Akkor meg nem tök mindegy?
    Okostévé helyett meg inkább veszek egy "sima" tévét, majd alácuppantok egy HTPC/X360/PS3 gépet, és netezek arról, filmet nézek arról, zenét hallgatok arról, játszom arról.. (nofene máris többet tud annyiért a két cucc mint csak a tévé?).
  • Ender Wiggin #12
    ja, igazad van. mert olyan drágán adják...
  • rajdi #11
    A reklámokat így is megkapja az ember. Naponta több tucatnyi rekláminger ér, ha akarom ha nem. Ezzel legalább testhezálló reklám talál meg, aminek én örülök. A hüvelygomba kenőcs reklámot nézzék a hüvelyesek! A parázás meg már rég késő, ha valaki most is látja mit mutat a telefonod kamerája, miért a tv-t kell lehurrogni? Vajon a mobilokon miért nincs kameralencse-védő?? A TV a legkisebb gond...
  • zola2000 #10
    Úgy ám, kit érdekel az a sok baromság, amikről aztán mindeki beszél?

    Ilyen alapon, ha én vennék okos tvt, akkor hamarosan meg eltűnnének az amcsi filmek a tvlről, és csak japán animék meg koreai dorama sorozatokat és keleti filmeket adnának, később meg a rádiókat is a jpop uralná ^^

    (úgyértem arról hogy pl te és én nem nézzük a retekklubbot még sajna sokan nézik)
  • shaba23 #9
    A hozzád hasonló okos ember meg túl csóró, hogy vegyen egyet.
  • Szefmester #8
    Hasonlóan vagyok... :)