Hunter

Perelik a robotsebészt

A robot-sebészet kevesebb vérveszteséget, kisebb műtéti hegeket és gyorsabb felépülést eredményez, de mi történik, ha komplikációk lépnek fel?

A robot egy tűszúrásnál alig jobban vérző sebet ejt a kritikus területen, majd hosszú csöveken keresztül mikroszkopikus kések és csipeszek metszik ki a rosszindulatú daganatokat. 2007-ben a belgiumi Aalst sebészeinek azonban idő előtt be kellett fejezniük a műtétet, amikor sebészeti robotjuk karja letört egy prosztata rákban szenvedő beteg operációja közben. A da Vinci robot műszere annyira eldeformálódott, hogy nem tudták eltávolítani az eredeti bemetszésen keresztül. Az urológusoknak meg kellett nagyobbítani a sebet, hogy kivegyék a műszert.


Ma világszerte több mint 2500 da Vinci robot dolgozik a kórházakban, közel másfélmillió műtétben segédkezve. A betegek többsége kisebb hegekkel távozhat az intézményekből, és a robotot gyártó kaliforniai Intuitive Surgical állítása szerint a műtét utáni fájdalom, valamint a felépülési idő is csökken, emellett azonban azt is tudni kell, hogy a robottal olyan beavatkozások is elvégezhetők, amikre az emberi kéz talán soha nem is lenne képes.

Az utóbbi időben azonban megnövekedett a félresikerült beavatkozásokról érkező jelentések száma, ami arra késztette az Egyesült Államok FDA, hogy felmérést készítsen a rendszerrel kapcsolatban a sebészek körében. A Bloomberg Bussinessweek beszámolója szerint az elmúlt bő egy évben 10 megbízhatósági pert indítottak a da Vinci gyártója ellen. A keresetekben máj és epe átlyukasztásra panaszkodnak a szívműtétek, rektális sérülésekre prosztata operációk, és egy vaginális sérvre méheltávolítás után. Emellett több esetben jeleztek égési sérüléseket a kezelendő területen kívül az elektrokauterizációs beavatkozásoknál. AZ FDA azt szeretné kideríteni, hogy a panaszok növekedése egy valós problémát jelez, vagy csupán egyéb tényezők összejátszásából fakad?


"A károsodások vagy elhalálozások száma a da Vinci beavatkozások esetében nem nőttek az elmúlt években" - nyilatkozott Lauren Burch, az Intuitive Surgery szóvivője, aki nem kívánta kommentálni a pereket. "A klinikai bizonyítékok azt mutatják, hogy a da Vinci sok gyakori eljárásnál biztonságosabb, mint a nyitott sebészeti alternatívák"

A robot a lehető legkisebb invazív beavatkozást és rendkívüli pontosságot tesz lehetővé, ami folyamatos emberi felügyelet mellett zajlik. A sebész egy konzolról irányítja a robot négy karján elhelyezkedő műszereket, miközben sztereoszkópikus háromdimenziós képet kap a műtéti területről, mindezt tízszeres nagyításban. "A konzol kiváló, példátlan 3D képet ad, szemben a laparoszkópos rendszere kétdimenziós képernyőjével. Emellett fantasztikus kontroll műszerekkel is rendelkezik, amik kiszűrik a kéz remegését, míg a hosszú laparoszkópiás eszközök csak növelik a remegést" - mondta a New Scientist által megszólaltatott urológus, Ben Challacombe, aki rendszeresen használja a rendszert és úgy véli, a pereskedések sokkal inkább a nem rendeltetésszerű sebészi alkalmazásokból adódnak, sem mint a robot hibájából.


Hasonló nézetet vall James Breeden, az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Szövetségének elnöke. "A tanulmányok azt mutatják, hogy a sebészeti technológiáknak van egy tanulási görbéje, mely során megnövekedik a komplikációk aránya" - mondta, hozzátéve, hogy vannak olyan sebészek, akik mindössze kétnapnyi képzés után ülnek a da Vinci elé.

Hazánkban a magyar Honvédség Honvédkórházában mutatkozott be a da Vinci rendszer, ahol három napon át operálhattak vele, az 1,7 millió dolláros robot azonban rendeltetésszerűen még egyetlen hazai kórházban sem működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bvalek #11
    Több egészségügyi dolgozó van a rokonságomban, szóval ezek másodkézböl származó információk, de jó lenne tisztán látni:

    Hálapénzt az fogad el, akinek adnak. Aki olyan féreg hogy a markát tartja, az általában egy kis erélyes kiállástól visszariad (idös remegö nénikböl élnek, akikben még benne vannak a régi reflexek, de már belölük sem sokáig). Meg ma már a kórházak is szigorúan veszik, úgyhogy nem mernek balhézni. Egyébként meg a fiatal orvosok nagy része már elvböl sem fogad el hálapénzt, egyre többen vannak akiknek ez becsületbeli ügy. Mondom, ez az ismerösi kör tapasztalata, nem tudom hogy az ország más kórházaiban mi van.

    Az egészségügy tipikusan egy olyan szakterület, ahova az emberek elhivatottságból szoktak menni, kevés olyan megbizható ember van ma Magyarországon mint az orvosok, mentösök, ápolók, szóval tessék megbecsülni öket. Ha kicsit rossz kedvük van, fáradtak, és ezért nem olyan udvariasak mint egy porszívóügynök, az talán azért lehet, mert mire te sorrakerülsz, addigra aznap már egy tucat ember életét megmentették, és "kicsit" elfáradtak már. Arról nem beszélve, hogy ök is emberek, családdal, gondokkal, amikkel nem tudnak haladni mert rengeteget ügyelnek, amit ki sem fizetnek nekik rendesen.

    Ami pedig a mühibapereket illeti, olyan ostobaságok miatt szokták szivatni a kórházakat hogy ihaj... persze a bíróság rendre visszadobja ezeket a kereseteket, mert nem hülyék, de közben meg a szerencsétlen sebészeket meg mütö-ápolókat bíróságra rángatják. A legszebb az, amikor bevisznek egy összefagyott alkoholmérgezéses hajléktalant és valami történik vele. Na akkor a családja akinek 30 évig nem hiányzott hirtelen megjelenik, és a lelkiismeretfurdalástól vezérelve rögtön perelnek is. Azokat, akik elötte tucatszor megmentették az életét annak, akit ök addig le se szartak.

    Magyarországon világszinvonalú az egészségügy, a körülmények ellenére. Nézzétek meg az élveszületési statisztikákat, a rákos betegek túlélési arányait, annak ellenére hogy a magyar lakosság szarik a saját egészségére, az orvosok sokkal többet mentenek meg mint nálunk gazdagabb, jobban felszerelt országokban. A számok magukért beszélnek.

    Szóval hanyagoljuk ezeket az ostoba összeesküvéselméleteket az orvosokról, mert hányingerem van tölük... aki meg itt a száját jártatja, ha majd baja lesz, ö is vinnyogva fogja hívni az ügyeletet, és akkor majd az a "bunkó orvos" fogja megmenteni az ö életét is, pedig meg sem érdemli...
  • teddybear #19
    Attól függ. Ha azért tört ki, mert elhanyagoltam a karbantartást, akkor az én hibám. Ha a gyárban tervezték, vagy gyártották hibásan, akkor az övék, és nekik kell kártérítést fizetni a sérülteknek.
  • drfaust #16
    A nővérem 25 évet dolgozót le az egyik megyei kórház belgyógyászatán. A 25 éves munkáért kapott egy oklevelet amit a kórházban nyomattak ki. Szerette a munkáját. Az évek alatt kialakult a gyógyszerekcémája, sokszor voltak rajta kék-zöld foltok mert némelyik beteg megverte, mindezt alig 100000 forintért három műszakban. Most Németbe dolgozik 600000 forintos alapbérért egy magán klinikán. Summa summarum, egy nagy sz.r a magyar egészségügy.

  • nlght #24
    a honvédkórházról csak annyit, hogy anyám kb. 7 éve leesett a lépcsőn és 180 fokban eltört a könyöke, az egri kórházban 3 röntgen után sem vették észre, hogy több helyen is eltört, ezért rossz kezelést kapott és rosszul fort össze, mozgatni sem tudta a könyökét, ugye nem nyugodtunk bele, hátha pesten normálisabbak az orvosok, irány a honvéd kórház... a főorvos addig szóba sem állt velünk, amíg nem kapott 50 rongyot(!), ezért az összegért (ami akkor sokat ért, ha megnézed a gyászos inflációt) azt a tanácsot adta, hogy anyám fogjon egy 5 literes kannát, töltse meg vízzel és azt lóbálja egész nap, mert akkor kinyúlnak az inak és a szervezet majd elvégzi a többit, mindezt röntgen és vizsgálatok nélkül mondta 50 ezerért... ezen annyira felháborodtunk, hogy szereztünk a sportkórházban egy protekciót (ismerős ismerősének az ismerőse), amikor elmeséltük a storyt, akkor nem hitték el(!), azt mondták hogy egy teljesen alap rutinműtéttel szét kell szedni a karját és majd jól össze fog forrni, nem tudták elképzelni, hogy a másik 2 kórházban miért nem voltak erre képesek, szóval anyám ott töltött 3 hónapot és 100%-os lett a karja, ugyanannyira tudja terhelni, mint a másik karját...
  • kvp #23
    A cikkhez annyit, hogy ha a sebesz kezeben torik el a szike, akkor ha rendeltetesszeruen hasznalta, akkor a szike gyartojat perli a korhaz. Ha meg nem, akkor az orvos a hibas, mert eltorte.

    A magyar egeszsegugy egesz jol mukodik ahhoz kepest, hogy csodben van mar 20+ eve. Az atlagos orvosokkal semmi gond, a nagyobb baj az, hogy a nagy terheles miatt nincs eleg ido egy-egy betegre, ami miatt no a hibak szama. Ezek foleg eszre nem vett tevedesek vagy idohiany es/vagy penzhiany miatt kihagyott ellenorzesek. Tipikusan ilyenbe szoktak belehalni utanna a betegek.

    Komoly bajt en igazabol eddig csak a honvednel lattam. Onnan ugyanis elkuldik a keruletileg odatartozo betegeket, meg a surgossegrol is, ha nem katona, tuzolto vagy rendor (igazovanyt kernek a hordagyon levo betegtol is). Az ismeroseim/rokonaim kozzul haltak mar meg amiatt, mert tovabbkuldtek oket. Nekem szerencsem volt, a mentosok mar sejtettek, hogy gond lesz, ezert megvartak, igy nem egy kesobb erkezo betegszallitoval hanem a mentovel vittek tovabb eszakpestrol a delpesti ugyeletes korhazba, igy vegul megusztam. (az ottani ugyeletes sebesz szerint szerencsem volt) Egyebkent szvsz a honveddel tortent meg az is, amikor par eve elutottek valakit a bejarat elott es nem segitettek neki, mert nem az o dolguk, viszont amire a mento kiert a vilag vegerol, addigra meghalt. Remelhetoleg itthon nem ez a jellemzo. Hasonloan elutasito stilust eddig csak angol korhazaknal lattam, ott meg a baleseti surgossegi ellatasnal is varolista van.

    ps: Sebeszrobot: A cikkben szereplo meg egesz jo, egy konkurens gyarto megoldasa kozelebb jar a 10%-os hibaaranyhoz, bar ott jellemzoen nem halnak meg a betegek, csak az orvosnak kell befejeznie a mutetet, amit idealis esetben a beteg eszre sem vesz.
  • Narxis #14
    Jól van tata. Megmondtad a frankót most már beveheted a gyógyszered. :)
  • NEXUS6 #5
    Magyarországon kell szerintem is alkalmazni, itthon nem divat a műhibaper. De nem azért mert nálunk olyan jó az egészségügy, hanem mert a dógozónak nincs pénze ügyvédre (sem).
    ;(
  • NEXUS6 #4
    De a kezelője viszont elfogad!
    ;)
  • flashpointer #1
    Nálunk is bevezethetnék, legalább ez nem fogad el kenőpénzt hogy ne szar munkát végezzen
  • Marfy #22
    Nem csak az egészségügy.