Szekeres Viktor

Óz, a hatalmas - Ilyen nincs és mégis van

Ha nem látjuk, akkor nem hisszük el, hogy ilyen is létezhet. A jegyeladások alapján pedig már majdnem százezren voltak szemtanúi.

Hogy tetszett az Óz, a hatalmas?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Az Óz, a hatalmas döbbenetes. Döbbenetes, hogy működik és sikeres. Pedig még azt is nehéz belőni, hogy mely korosztálynak köszönhető a (főleg amerikai) tarolás, hiszen bizonyos aspektusai miatt a kisebb gyerekeknek olykor soknak bizonyulhat a film, az idősebbek számára pedig, más aspektusoknak köszönhetően reménytelenül infantilisnak.


És az Óz, a hatalmas nem mesejellege miatt nagyon rossz film, nem is a giccs, valamint a színkavalkád teszi azzá. Hiszen láthattuk pár éve az Alice Csodaországban című Tim Burton-mozit, ami nyilván nem volt túl elismerésre méltó film, azonban működött, bőven akadtak jó pillanatai. Az Óz, a hatalmas viszont elérte azt, hogy még a nálunk a héten bemutatásra kerülő Az óriásölőt is alulmúlja minőségben. (Persze nem vagyunk igazságosak, hiszen Az óriásölő nem rossz film, sok geek imádni fogja, mindössze célt tévesztett, aminek köszönhetően a többség már az előzetesek alapján leírta.)


Egyszerűen Sam Raimi filmje, az Óz, a hatalmas annyira elképzelések nélkül, annyira lelketlen és mesterkélt, hogy arra jelzőket is nehéz találni. A története egy cirkuszban kezdődik, 15 percet tölthetünk el fekete-fehérben, míg egy tornádó következtében egy bűvésszel elszabadult hőlégballonnak köszönhetően kitárul és kiszínesedik a világ, azaz megjelenik szemünk előtt Óz birodalma. Nem túl jó embernek számító hősünk tehát új világba csöppen, ahol egy prófécia beteljesítőjének vélik, s három boszorkány csatározásának kellős közepében találja magát.


Nem is érdemes sok szót vesztegetni a filmre. Rettenetesen fájó, hogy egy ilyen gazdag alapanyagot ennyire stílustalanul sikerült vászonra vinni. Persze vannak nagyon szép snittek benne, köszönhetően a processzorok erejének és pár tehetséges grafikusnak, azonban ebben a minden porcikájában mű világban is szörnyen gyengék az animációs és 3D-s grafikák. A mozis 3D-s élményt pedig főképp ilyenekkel próbálják elősegíteni, de ezek annyira triviálisak, hogy inkább zavarják a nézőt, mintsem az élményét fokozzák. (Fura módon Raimi nem jött rá, hogy a 3D nem akkor jó, ha sok van belőle, nem elég, ha minden tizedik másodpercben az ember arcába szurkálnak vagy dobnak dolgokat. Ötletes ábrázolásra van szükség.)


Az Óz, a hatalmas nagyon, nagyon, nagyon mese. Persze giccses és gejl is, de aki ilyesmin fennakad, az jobb ha nem jár moziban, hiszen mint a példa is mutatja, ez kell a nézőnek - ráadásul akad "jó" giccs is. A film baja a műviség, a természetellenesség, a színészi játék, az, hogy semmi szív nincs benne, hogy a meleg színei ellenére egy jéghideg monstrum. Hiába végeztek jó munkát a látványtervezők, ennyi nem elég.

Sam Raimi, Sam Raimi, hová süllyedtél...? Pókember-trilógia ide vagy oda, hol van az, aki az Evil Dead-filmeket, A sötétség seregét, a Szimpla ügyet vagy a Rossz álmokat rendezte? Hovatovább (az egyáltalán nem rossz) Pokolba taszítvát is visszasírjuk tőle, s csak reménykedhetünk abban, hogy két stúdiófilm között továbbra is lesz lehetősége kisebb projektekkel előrukkolni. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy az Óz, a hatalmas második részét már nem ő fogja rendezni. Igaz, ugyan még nincs bejelentve, de elég biztosnak tekinthető a folytatás.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Óz, a hatalmas (Oz The Great and Powerful)
színes, magyarul beszélő, amerikai mesefilm, 127 perc, 2013
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

rendező: Sam Raimi
forgatókönyvíró: Mitchell Kapner, David Lindsay-Abaire
zeneszerző: Danny Elfman
operatőr: Peter Deming
producer: Joe Roth

szereplők:
James Franco (Óz)
Michelle Williams (Glinda)
Rachel Weisz (Evanora)
Mila Kunis (Theodora)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sandor4 #16
    Remélem valaki választ tud adni a kérdésemre:
    A film elején lévő fekete-fehér rész szereplői és történései egyértelműen megfeleltethetőek az azt követő "varázsvilág" szereplőinek és történéseinek. Csak azt nem értem, hogy miért. Ez valami "lepereg a szemem előtt az életem, csak kicsit másképp" jellegű dolog? Vagy mi volt ezzel a célja a készítőknek? Vagy csak én vagyok olyan hülye, hogy ezt nem értem, pedig tök nyilvánvaló? :P
  • Loverman #15
    nézze
  • MuchACHO79 #14
    Sokszor nem igazán értem ezt a korhatár besorolás dolgot. Mondjuk tele volt 4-6 éves gyerekekkel a mozi mikor a TED-et adták. Szóval 9 éves a fiam. Nézze vagy ne nézze?
  • samuzsolt #13
    úgy az egyharmadánál elbólintottam a moziban, 20 perc után kb ugyan ott tudtam követni a történetet. elég gyengus szerintem, és még látványra se nagy szám
  • morden2 #12
    Hehe, hát nem egy G I Joe beharangozó cikk, gondolom itt a forgalmazó nem perkált semmit az SG-nek :D ( amúgy teszek egy próbált , Szekeres Viktorral homlok egyenest más az ízlésünk, szóval még akár jó is lehet :D )
  • kalapos01 #11
    Mivel írtad lejjebb, hogy Ebertnek hiszel, segíts feloldani az ellentmondást.

    "Subjectivity is the only possible approach to reviewing. What is a review but an opinion? Those who call for you to be objective are revealing that they have not given the matter a moment's serious thought. Most times, those calling for objectivity are essentially saying they wish you had written a review that reflected their subjective opinion." -- Roger Ebert, Chicago Sun-Times
  • Loverman #10
    A kirikusnak az a dolga hogy objektív legyen. Ez a csávó meg a többi netes huszár pedig NEM kritikus csak egy random ember aki ír egy cikket egy filmről, totálisan nem mérvadó. Ennyi erővel én is írhatnák festményekről, de a szakemberek tudni fogják róla hogy a véleményem kalap szart nem ér. Csakúgy mint a fenti esetben. Írjon híreket SzV, ahhoz van affinitása, ehhez nincs. Ha csak nem scanneli be a kritikusi végzettségét.
  • hungi #9
    látványfilmnél kamerás verziót megnézni olyan, mint Michell Wild-dal 80 éves korában dugni ;)
  • Zombee #8
    Kamerás? Gratulálok, az igénytelenség netovábbja. Ha valamit nem moziban nézek meg, kivárom a DVD-t, BDripet, mert kamerásan nézni fos hanggal, maszatos sötét képpel igénytelen, és nem is élvezetes. Egy olyan filmnél meg értelmetlen is, ahol a látvánnyal akarják eladni a semmit. Hogy az Óz ilyen-e, nem tudom, valószínűleg soha nem fogom megnézni, az ilyen filmektől én félek.
  • Johnny78 #6
    még én sem láttam, de amit lehúznak sokkal inkább kíváncsivá tesz, mint amit az egekig magasztalnak, vagyis meg fogom nézni. szvsz az utolsó 007 és a dől_a_moné is egyenesen fos volt :D dehát mindenki másképp kívánja...