Berta Sándor

A mobiloknál nyílik a böngészőháború újabb frontja

Az okostelefonok és a táblagépek elterjedésével egyre fontosabbá válnak a mobil böngészők. Nem véletlen, hogy már ezen a piacon is elkezdődött a harc.

Megismétlődhet az 1990-es évek végén lezajlott böngészőháború. Az akkori szereplők közül a Netscape nincs jelen, de a Microsoft igen, s természetesen a Firefox, Chrome, Opera trióról sem szabad megfeledkezni, miként a Safariról sem. A helyzet az említett már program megjelenése mellett még annyiban más, hogy a mobil eszközök egyre fontosabb szerepet játszanak az üzleti életben, így ez a piac kiemelten fontos a fejlesztők szempontjából.

Eddig az okostelefonokon és a tábla PC-ken a különböző optimalizált alkalmazások kerültek előtérbe, azonban a böngészők és HTML5-képességeik megjelenésével a helyzet a közeljövőben alapvetően megváltozhat. A webes alkalmazások nem csak elterjedhetnek, hanem egyre fontosabbá is válhatnak, mindez új lendületet adhat a fejlesztési tevékenységnek és egyre innovatívabb megoldások születhetnek. A Google és a Microsoft teljes mértékben támogatja a HTML5-öt, míg a Mozilla új mobil operációs rendszere, a Firefox OS szintén a HTML5-re épül.

Egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy mely böngésző vagy böngészők lehetnek a legnépszerűbbek a mobil eszközökön, nagyon sok függ attól, hogy az adott cégnek milyen partnereket sikerül maga mellé gyűjtenie. A Firefox OS támogatói és hardverpartnerei között megtalálható a Deutsche Telekom, a Telefónica, az Adobe, a Smart Telecom, a Sprint, a Telecom Italia, a Telenor, illetve a Qualcomm és a ZTE. Mindez egyúttal rámutat arra is, hogy közel sem a böngésző lesz a legfontosabb elem, hanem az, hogy milyen tartalmakhoz és szolgáltatásokhoz kínál hozzáférést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!