SG.hu

Windows 8 az Állatkertben

A Microsoft minden eszközt megragad új operációs rendszere ismertségének és népszerűségének növelése érdekében. A budapesti Állatkertnek átadott szoftvereikkel több százezer kisgyerek találkozhat.

A Fővárosi Állat- és Növénykert Varázshegyében tartott sajtótájékoztatót dr. Persányi Miklós, az intézmény főigazgatója nyitotta meg, aki örömmel közölte, hogy a mostani támogatással a Microsoft azonnal az eddigi legnagyobb támogatóvá lépett elő. Ismertette, hogy a Varázsheggyel egy százéves álom teljesülhet be, hiszen már az 1910-es megnyitáskor a tervekben szerepelt olyan élőlények megjelenítése, amelyek élő formában bemutatása valamiért nem lehetséges.


"Mindaz ami a tudás, az értékek, a minőség felé viszi a fiatal generációt annak helye van a Varázshegyben. Mi nem egy zoológiai múzeumot szeretnénk csinálni, hanem egy olyan helyet, ahol mindenféle dolgot meg lehet nézni, fel lehet fedezni, meg lehet tapogatni, és nem utolsósorban megtalálni azt a nyelvet, amivel ebben az új évezredben a fiatal generációt el lehet érni. Ez leginkább úgy lehetséges, ha olyan eszközöket használunk, amihez az otthoni környezetükben egyébként is hozzászoktak, olyan technikákat amelyeket az informatika és a modern szoftverfejlesztés nyújtani tud. Hiába rakunk fel a falra érdekes tablókat - hogy őszinte legyek ritkán láttam gyereket ilyet olvasni, ezek inkább a szülők számára készülnek - a gyerekek inkább a számítógépek képernyőit szeretik bújni." - mondta Persányi Miklós.

Elmondása szerint az eleven lények, azok preparátumai és a modern informatikai technológiák együttesen olyan különleges attrakciót nyújthatnak, amelyekkel óvódáknak, iskoláknak is képesek újszerű megoldásokat mutatni, hogyan lehet az életből, a természetből információkat szerezni, hogyan lehet megszerettetni ezeket a jelenségeket és hogyan lehet azokat megvédeni. "Ha sikerül a modern oktatási, szemléletformálási módszerekkel a felnövekvő generációk érdeklődését felhívni, érdekelté tenni őket ebben akkor valami jót hoztunk létre és alkottunk."


Sagyibó Viktor, a Microsoft kormányzati üzletág igazgatója elmondta, hogy nem elsősorban a zoológia vezette őket ide, hanem azok a gyerekek, akik mindig nagyon fontosak voltak a vállalatnak, és ezen kívül is sok támogatást, programot hirdetnek számukra. Egyértelmű volt, hogy az Állatkertet fogják megkeresni, mert úgy érzik, hogy nagyon kevés helyen hasznosulhatott volna ilyen jól az a 30 millió forint, amivel támogatták a helyet. Reményeik szerint rengeteg gyerek, diák fogja megismerni a technológiájukon keresztül az állatvilágot.

A támogatási csomag elég komplex, szoftvereket és fejlesztést is tartalmaz. Eddig az Állatkert rendszerén egy helyen egy ember tudott örökbe fogadni állatot, és ezáltal forráshoz juttatni az intézményt, de az új SharePoint rendszerrel és az új hardverháttérrel a világ bármely táján, bármennyi ember tud állatot örökbefogadni. Ez még Windows telefonról is lehetséges, és amennyiben valamilyen hír, esemény történik az adott állattal akkor az adományozó erről automatikusan értesülni fog.


Farkas Viktor rendszermérnök a támogatás Office365 licenceket érintő részét emelte ki, melyre azért tértek át, mivel mivel nagy kiterjedésű helyről lévén szó a felhő alapú működés megkönnyíti a munkájukat. Ez minden olyan dolgot nagyságrendileg egyszerűsít, ami napi szinten információközlést igényel, hiszen használata lehetséges notebookról, tabletről vagy akár telefonról. A webes háttérrel működő alkalmazás révén a munkatársak elsősorban az állatkerttel tudnak foglalkozni és nem az informatikával, ráadásul a munkatársak egy barátságos felületen dolgozhatnak, nem pedig nyers adattömeggel szembesülnek. Közölte, hogy minden problémát egy helyen tudnak intézni, legyen az karbantartás, az örökbefogadási folyamatok ellenőrzése, a magtárak állapota vagy éppen a rendezvényszervezés.

A látogatók számára kiemelendő újdonságok a minden Varázshegybe belépő által látható érintőkijelzős eszközökön futó játékok, teszt- és oktatóprogramok. Ilyen a "Fogadj örökbe!" alkalmazás, amivel az érdeklődők a budapesti Állatkert örökbefogadható állatainak listáját böngészhetik egy képekkel ellátott, látványos felületen. Az Állatkert munkatársai valamennyi lakóról írtak néhány sort, valamint egy-két bekezdésben az adott fajról szóló legfontosabb tudnivalók is elolvashatók. Az állatokról rendszeresen frissülő hírek kerülnek fel, és természetesen örökbe is lehet fogadni őket.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Van még teknős-totó és tudáspróba, előbbi a teknősökkel kapcsolatban tartalmaz információkat és képeket, utóbbival érdekes részletek tárulnak fel a Fővárosi Állatkert lakóinak életéről. Egy olyan alkalmazás, az egyes állat- és növényfajok közötti kapcsolatokat fedi fel, egy másik a levélvágó hangyák életét mutatja be, de a csontváz puzzle a felnőttek számára is érdekes lehet, ebben a játékosoknak egy csontvázat kell összerakniuk három eltérő nehézségi szinten. Az új szoftverek csak Windows 8-on futnak.

Elhangzott, hogy az állatkerti örökbefogadás lehetőségéről szóló szoftvert eddig 200-an töltötték le, és terveikben szerepel még számos további program fejlesztése. A Varázshegyben a május 20-i bemutató óta kb. 440 000 jártak, ebből mintegy 325 természetismereti, biológiai, oktatási csoport volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • abdul alahmed #9
    és mit gondolsz a vállalati hulladék miért azon fut? Naugye. Mert volt amikor nem volt választás, de az m$ tesz is róla hogy ne legyen továbbra sem.

    Ingyen szoftvert meg nem ad, azokért az ingyenes egyetemis szoftverekért keményen fizet az állam, amiből persze az áláíró illetékes elvtársak visszapnak százalékot.
  • GaborT28 #8
    Végülis azért vinném a családot állatkertbe, hogy részt vehessenek egy Microsoft "konferencián"....okos. A gyerek is biztosan szívesebben nézegeti az állatokat a képernyőn, mint teljes valójukban...
  • Gerygrey #7
    Mi a cégnél nem azért használunk Windows-t mert a zsiráfok is ezt ajánlják, hanem mert a vállalati szoftver máson nem fut :)

    A PR-nak akkor van értelme, ha van miből választani, de jelenleg sajnos nincs.
  • Cat #6
    nagyon okosan csinálja a Microsoft, évtizedekre előre építkezik. Azzal, hogy a gyerekeket, illetve az oktatást támogatja, és ingyenszoftvereket ad egyrészt jó PRhoz jut, másrészt az a gyerek aki így szocializálódik később felnőttként az ő megoldását fogja a munkájához is alkalmazni, mert azt ismeri tökéletesen.
  • ppista #5
    El a kezekkel a gyerekektől!
  • NEXUS6 #4
    Én úgy hallottam, hogy aztán pedig a kórházak idegosztályát, a pszichiátriát, valamint a proktólógíákat keresik fel.
    ;D
  • fergusonpapa #3
    Szegény gyerekek, hamar megtudják mi az a bug és kék halál.
  • gombabácsi #2
    oprendszer dílerek...
  • Narxis #1
    Oda való.