Hunter

Négy csillag világít meg egy bolygót

Csillagászok egy minden eddiginél különlegesebb bolygót találtak, melynek egét négy különböző nap ragyogja be.

A távoli világ egy csillagpáros körül kering, a csillagrendszer körül ugyanakkor egy másik csillagpár is kering. A felfedezés a Planethunters.org weboldal alkalmazásával született meg brit és amerikai intézetek közreműködésével. A tényleges észleléseket a Keck Obszervatóriummal végezték el.

A "mindössze" 5000 fényévnyire fekvő bolygó a Planet Hunters oldal után a PH1 jelölést kapta. Elméletileg egy, a Neptunusznál valamivel nagyobb gázóriásról van szó, ami méretét tekintve a Föld hatszorosa. "Nem kell túl messzire menni, hogy egy ilyen rendszer létezése ellen fogadjon az ember" - nyilatkozott dr. Chris Lintott, az Oxford Egyetem asztrofizikusa a BBC-nek. "A négy csillag vonzása egy rendkívül bonyolult környezetet teremt, ennek ellenére a bolygó egy látszólag stabil pályát foglal el. Ez elég zavarba ejtő, és pontosan ez az egyik dolog, ami ennyire izgalmassá teszi ezt a felfedezést. Ez egyáltalán nem az, amire számítottunk"

A bináris rendszerek, vagyis a csillagpárokból álló rendszerek egyáltalán nem szokatlanok. Azonban csupán néhány bináris rendszerben keringő exobolygóról tudunk, olyat pedig ezidáig még senki sem látott, ahol egy újabb csillagpár is belép a képbe. Hogyan maradhat stabil egy pálya, amikor négy csillag gravitációja gyakorol hatást rá? "Hat stabil pályával rendelkező kettős csillag körül keringő bolygóról tudunk, amik mind felettébb közel vannak ezekhez a csillagokhoz" - válaszolt dr. Lintott. "Ezért úgy vélem, ez arról árulkodik, hogy a bolygók kialakulhatnak a protoplanetáris korongok belső részein, ahol képesek stabilan megvetni a lábukat"


A PH1-et két amerikai, a San Francisco-ban élő Kian Jek és az arizonai Cottonwoodban lakó Robert Gagliano fedezte fel. Egy halvány fényfluktuációt vettek észre, amit a csillagok előtt áthaladó bolygó idézett elő, felfedezésüket nem sokkal később a hivatásos csillagászok is megerősítették a Hawaii-on található Keck Obszervatórium távcsöveivel.

A 2010-ben alapított Planethunters.org célja az emberi mintafelismerési képesség kihasználása a bolygóáthaladások azonosítására a NASA Kepler űrtávcsövének adathalmazában. Az oldal látogatói a Kepler által vizsgált csillagok véletlenszerűen kiválasztott adataihoz férnek hozzá, ahol bejelölhetik a látható áthaladások, tranzitok elhelyezkedéseit. "A számítógépesített próbálkozások teljes egészében figyelmen kívül hagyták ezt a rendszert, ami arra utal, hogy valószínűleg több tranzit is kisiklott már az ujjaink közül. Rengeteg új adatot halmoztunk fel a Planethunters.org-on, hogy segítsünk az embereknek újabb exobolygókat találni" - mondta dr. Lintott. "Az ilyen rendszerek keresése túl komplikált feladat volt egy számítógépnek. Az emberi mintafelismerés azonban egészen jól megbirkózik a feladattal"

2010 decembere óta több mint 170.000 felhasználó vett részt a projektben

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #34
    "Jómagam (és a korlátolt képzelőerőm) azon a véleményen vagyok, hogy olyan rendszerekben lehetséges ilyesmi, amiben két-két nagyjából egyforma csillag kering egy-egy közös tömegközéppont körül, amelytől a párok nem túl messze helyezkednek el, de egymástól a két pár elég messze van ahhoz, hogy az egyik körül keringő bolygó pályáját a másik kettő ne zavarja túlságosan"

    Ezzel meg az a bibi, hogy akkor a bolygónak kell messze lennie, amit meg nem tudnánk érzékelni. Inkább az lehet, hogy az egyik nagy csillag körül kering az a bolygó, és a másik három nagyon messze, több jupiternyi távolságra, és kisebbek is. Amolyan odakavarodott három csillag egy meglévő rendszerbe. Csak így lehetséges így fejben elképzelni. Mert, ha két csillag egymás körül kering, annak a tömegközéppontja körül nem tudok stabil pályát elképzelni. Ha a két csillag egymás körüli keringésének nem arányos a bolygó keringési ideje, akkor nem ciklikus a bolygóra ható erő, és vagy távolodna vagy közeledne a csillagokhoz.
  • Vol Jin #33
    Én is azon morfondíroztam, hogy milyen pályaadatokkal rendelkezik a rendszer.
  • Veronik Verona #32
    Szeretném, ha nem egymást ócsároló és más témabomlasztó hozzászólások születnének. Nagyon szeretem olvasni a tudományos híreket és sokat lehet tanulni olykor az értelmes, idevágó komplementerekből, de ez egy ideje nem látszik. Közelebb kellene húzódni a mostani cikkhez is.

    Kérdéseim lennének, ha nem baj. Nehezen tudom sajnos elképzelni hogyan működik pontosan egy ilyen rendszer. A két kettős rendszer kering egy közös tömegközéppont körül és a két kettős rendszernek is van egy közös tömegközéppontja? A bolygó hogy keringhet 4 csillag körül, hogy tudnám elképzelni? Bocsánat a laikus kérdésekért, nem vagyok csillagász, se fizikus, de nagyon érdekel a csillagászat.
  • johnfly #31
    Jómagam (és a korlátolt képzelőerőm) azon a véleményen vagyok, hogy olyan rendszerekben lehetséges ilyesmi, amiben két-két nagyjából egyforma csillag kering egy-egy közös tömegközéppont körül, amelytől a párok nem túl messze helyezkednek el, de egymástól a két pár elég messze van ahhoz, hogy az egyik körül keringő bolygó pályáját a másik kettő ne zavarja túlságosan.

    Ez az általad felvázolt esetnél annyival jobb, hogy csak kétszer kell egy nap felkelni, de az viszont rosszabb, hogy éjjel két telihold fényerejével világító csillagpár van az égen fél éven keresztül. Ezt spékeljük meg azzal, hogy nem is a szóban forgó bolygón élünk, mivel az gázóriás, hanem annak egy holdján, ami valószínűleg nem egyedül van. Na ott legyen a talpán csillagász, aki megmondja mi-mi körül kering!
  • halgatyó #30
    Ja, igen. Vagy a csillagok vannak nagyon messze egymástól és a bolygó nagyon közel az egyikhez.
    Bár ez esetben a cikk címe által sugallt hangulat -- hogy 4 nap kel fel az égen -- nem érvényesül.

    (Nem is baj... képzeljük el, hogy mindennap 4 szer kellene felkelni reggel... BBrrrrr)
  • halgatyó #29
    A cikk igen elgondolkodtató, több okból is.
    4 csillag eleve elég nehezen alkot hosszú időn át stabol rendszert, hacsak nincsenek jelentős távolság arányok (mondjuk 2 egész közel kering, a 3. jóval távolabb, a 4. meg még jóval.. de javítson ki valaki, ha tévednék)
    Most tegyünk a rendszerhez egy bolygót. Hová kell tenni, hogy ne pattogjon összevissza? Szerintem még távolabbra.
    Ekkor azonban nem lesz érzékelhető. HA jól tudom, ma még csak a csillaghoz közel keringő bolygókat tudják érzékelni.
    Sajnos, a cikkből nem kapunk választ ezekre a kérdésekre, pedig a felfedezők valószínűleg átgondolták már.
  • halgatyó #28
    Sikerült a fasz kommentekkel jól felb**notok egymást nomeg elrontani a cikk utáni töprengést. Ha egy ember oda nem való dolgokat ír, az f**sz. Ha a többiek órákon keresztül nyammognak rajta, akkor azok még nagyobb f**ok. Elképesztő.
  • GoCa #27
    Azért kezdtem olvasni az sg fórumát, mert sokszor jó észrevételek és okos kérdések vetődnek föl.
    És azért nem szoktam mostanában olvasni mert túl sok a magát okosnak találó, de még véletlenül sem az adott témában véleményező IQ betyár.
    ( Csak hogy értsd: mire az 5. Neked szóló kommentelő feléd irányuló kritikáját megértetted- amely az erős fb iszonyod ide történő nyáladzása ellen szól- képes voltál azt írni, hogy már érted és OFF, majd az off után folytattad azt a "te intelligensebb vagy mindenkinél, mert te már akkor fb-oztal mikor meg senki mas es te mar tudod h milyen gaz az oldal, pedig ezt meg senki mas nem tudja" rinyát, amivel sikerült még nevettségesebbé tenned magad, gratulálok...)
    A többieknek pedig hajrá, így tovább értelmesen :)
  • Vol Jin #26
    Ha tudják, hogy pályán keringenek, és nem csak arra sodorta őket a lendület, és egy kozmikus billiárdkarambol pillanatfelvételét kapták el, akkor pályaadatokat is tudnak. Gondoltam én, de lehet, hogy tévedek, és ez is egy komoly lehetőség, nem csak úgy mondom. Mert a korábbi exobolygók esetében elég korrekt keringési időket, távolságokat, tömegadatokat közöltek.
  • Vol Jin #25
    "Na látom az ész az innen is hiányzik! Menj a Bookra lájkolgatni az való neked.
    nme is tudom minek olvasol ilyen íreket.
    Ha meg szerinted valami olyat irtam ami nem igaz akkor sajnállak a szegényes lelkivilágod miatt."

    Szerintem az a kérdés, hogy te minek olvasol ilyen híreket...