Szekeres Viktor

Looper - A jövő gyilkosa

Hollywood egyik legjobb író-rendezője időutazós scifit készített Bruce Willisszel, amitől a nézők el vannak ájulva. Tényleg klasszikus született?

Hogy tetszett a Looper - A jövő gyilkosa?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Rian Johnson ritkán készít filmet, azok azonban nagyot szólnak. Legalábbis a műfaj kedvelői között, hiszen hiába volt zseniális noir a 2005-ös Beépülve (Brick), nem tudta mindenki értékelni. Mint ahogy a 2008-as Szélhámos fivérek sem lett közönségkedvenc, pedig pár éve mi is megírtuk, hogy miért volt abban az évben kevesebb élvezetesebb film a Bloom-testvérek történeténél. (Aki otthon akar lenni a teljes Johnson-életműben, az a YouTube-on megnézheti a rendező középiskolás próbálkozását, az Evil Demon Golfball From Hellt.)

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A rendező harmadik alkotása, melyet íróként is jegyez, a Looper - A jövő gyilkosa, amit itthon világpremier keretében láthatunk. A film meglehetősen ambiciózus vállalkozás. 2044-ben játszódik, egy olyan korban, amikor még nem létezik az időutazás, azonban 30 évvel később már igen - olyannyira, hogy már be is tiltották. Éppen ezért a maffia arra használja a metódust, hogy kivégezni kívánt embereket küldenek vissza a múltba, ahol ún. looperek várnak rájuk, hogy kivégezhessék őket.

A jövőben ugyanis olyan fejlettek az eszközök, hogy bármilyen holttestet meg lehetne találni, ráadásul olyannyira fél a maffia, hogy a nyomaikat eltüntetendő, időről-időre a looperekkel is végeznek: visszaküldik jövőbeli énjüket kivégzésre, s a looper minderre csak a lövés után döbben rá. Viszont onnantól kezdve kezdődhet a gondmentes élet 30 éven keresztül. Hősünk, Joe, egy ilyen looper. Bérgyilkos, tervezgeti a jövőjét, de egyszer csak ő is megkapja az alteregóját, hogy kivégezze.

Mindez úgy hangzik, mintha az egész történetet ismertettük volna, pedig ez tényleg csak a felütése a sztorinak, innen szépen elkezd fejlődni és olyan pontra ér el, amire nem is gondolna az ember. (Már persze, ha nem fújja kívülről az előzetest, mert különben a film első felének megdöbbentő pillanatai nem lesznek annyira hatásosak, mint lehetnének.) Ráadásul közel sem csak arról szól a film, hogy Joseph Gordon-Levitt üldözi Bruce Willist, hiszen a tét sokkal nagyobb.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Looper - A jövő gyilkosa már az első másodpercekben bemutatkozik, megismerhetjük azt az egyszerre kegyetlen és fényűző világot, melyben a magukat brutális kivégzésekből eltartó looperek élnek. Ez talán a nagy erőssége a filmnek, a 2044-es világnak a felvázolása, melyre minimális ideje van a rendezőnek, mégis sikerül úgy, hogy az embert az első pillanatban magába szippantsa. Arról nem is beszélve, hogy az alacsony költségvetésből (30 millió dollár) még valamennyire be kellett mutatni a 2070-es éveket is.

A film meglehetősen sokat akar markolni annak ellenére, hogy a rendező tudja, képtelen egyszerre mindent magas szinten megvalósítani. Azonban az, hogy tele van apróságokkal, fantáziadús megoldásokkal, rettenetesen élvezhetővé teszi a végeredményt, s eléri, hogy bízzunk Johnsonban, ne kérdőjelezzük meg döntéseit és magyarázatait. Maga az időutazás kérdése, a morális problémák nem feltétlenül újszerűek, s aki előbbin fennakad, az valószínűleg minden időutazós filmnél így tesz.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Looper - A jövő gyilkosa frankó film lett. Nem kerül be a legjobbaknak fenntartott panteonban, de minden szinten élvezetes volt, köszönhetően annak, hogy a rendező nem csapta össze, hanem valóban a néző szolgálatába állította a filmjét, amely magas szinten szórakoztat. És egy kicsit el is borzaszt minket azzal, hogy mégiscsak egy brutális gyilkost ad el nekünk főhősként.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Looper - A jövő gyilkosa (Looper)
színes, feliratos, amerikai sci-fi akciófilm, 118 perc, 2012
16 éven aluliak számára a megtekintése nem ajánlott

rendező: Rian Johnson
forgatókönyvíró: Rian Johnson
zeneszerző: Nathan Johnson
operatőr: Steve Yedlin
producer: Ram Bergman, James D. Stern

szereplők:
Joseph Gordon-Levitt (fiatal Joe)
Bruce Willis (idős Joe)
Emily Blunt (Sara)
Piper Perabo (Suzie)
Paul Dano (Seth)
Garret Dillahunt (Jesse)
Jeff Daniels (Abe)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • trident #14
    Nekünk tetszett, jól kitalált, jól kidolgozott, a karakterek is rendben voltak, a mostani átlaghoz viszonyítva.

    Egy dologba viszont beletört a fogunk.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Van egy jelenet, amiben visszakerül az idősebb alterego fehér zsákkal a fején és le is lett lőve. Ez hogy illik az egészbe???

  • Laza #13
    "Az egész looper "munkakört" nem értem. A filmben az időutaztató gép, teleport funkciót is betöltött mivel willist egy kinai raktárbol((ahoz kepest, hogy tiltott időgép jól elrejtették)) egy kansasi szantofoldre kuldtek, tehát miert nem küldik az aldozatokat a tenger fenekére, vagy a holdra ennyi erővel?"

    Ha minimálisan elgondolkodsz ezen, akkor végül is miért ne lehetne helyet változtatni az időutazással?
    Miről is beszélünk? Az időről ... mit csinál a föld az idő múlásával? Forog ... ezáltal ha az adott dimenzióban adott ponton mondjuk visszamegyek fél napot, akkor miért ne lehetne, hogy az aktuális helyzetem nem változik, viszony ugye a föld 'visszafelé' forog, ezáltal helyet is változtattam ......... mert ott fogok földet érni, hol az a pont fél napja volt a föld felszínén ....

    De maradhatunk annál is, hogy ez csak egy film :D
  • zetortraktor #12
    Muszáj kötekedned? Mi ez a köcsög magatartás? Miért akarsz ennyire beleszülni abba, amiről két másik beszélget.

    Beleírta, hogy nem érti. Írtam én, hogy értem? De a looper témát a film első percébe elmagyarázzák.
  • fonak #11
    Egyszer nézhető a film, de ennyi. Persze van benne elég logikai lyuk, mint minden időutazós sztoriban, de ezek inkább utólag merülnek fel az emberben, a film közben nem zavaróak sztem.
  • Zombee #10
    Te meg olyan kibaszott okos vagy, hogy mindenkinél jobban érted. Igazad van, nincsen szar film, csak hülye néző.
  • zetortraktor #9
    Ja, hogy nem érted. Ezzel kellett volna kezdened. Azért nem volt olyan bonyolult. De le a kalappal, hogy már akkor tudtad, hogy a kissrác milyen durva telepatikus erővel bír, amikor még nem is lehetett tudni, hogy létezik.
  • paj01 #8
    Dögunalom egy film + ahogy minden időutazós filmben ebben is van bőven hiba.Kb a film felétől tudni lehet, hogy mire van kihegyezve, mi a poén és abszolut nem okozott katarzist, hogy vegigneztem az odavezeto utat, sőt. Az egész looper "munkakört" nem értem. A filmben az időutaztató gép, teleport funkciót is betöltött mivel willist egy kinai raktárbol((ahoz kepest, hogy tiltott időgép jól elrejtették)) egy kansasi szantofoldre kuldtek, tehát miert nem küldik az aldozatokat a tenger fenekére, vagy a holdra ennyi erővel? Elég kisstílű a film, olcsó megoldásokkal, vontatott, gyengus az egész, néha akad egy két jobb poén de ennyi. Én sajnáltam rá az 1200forintot.
  • koschwarz #7
    ez oké, de mi van akkor, ha a bérgyilkost elüti egy busz :D, és tényleg nem ér oda...mondjuk így is (igazából nem tudom hogyan) megtudta a "jelenbéli" maffia, hogy a bérgyilkos nem végzett az áldozatával, szóval...

    egyébként szerintem nagyon jó film, végre valami eredeti ebben a fosdömpingben.
  • Darth Sith #6
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    SPOILER: Pont erről szól a film. A lényeg annyi, hogy a jövőben állítólag mindenki annyira nyomkövethető lesz, hogy senkit sem lehet, sehol a föld egész területén elrejteni, mert bárkit bárhol megtalálnak. Nah ez a maffiának nem jó, mivel így nehezen tudják eltüntetni azokat akik zavarják őket, így ezeket visszaküldik a múltba, ahol előre értesítik a kinevezett bérgyilkosokat, hogy mikorra és hova küldik vissza a fazont, és jó sok pénzért cserébe egyből kivégzik őket a megérkezésük pillanatában. Épp ez lesz a film fő cselekménye, hogy egyből ki kell végezniük a visszaküldött egyéneket, mert ha elszabadulnak, akkor változtathatnak a jövőn. És kb innen indul a film.. :)

  • Mentol #5
    Én még nem láttam, csak kérdem (ha spoiler, akkor hagyjuk): az miért jó, hogy visszaküldik az időben az áldozatot? (tegyük fel, hogy nincs ott a bérgyilkosa, akkor rengeteg dolgot változtathat az áldozat, mivel mindent tud a jövőről, nem?)