Szekeres Viktor

Revolution: zajos siker az év legjobban várt új sorozata

A Supernatural készítőjének új, posztapokaliptikus sorozatát, a Revolutiont úgy tűnik, nem csak az olvasók várták nagyon, hanem Amerika is.

Hogy állsz a Revolutionnel?
  • Megnéztem az 1. részt és tetszett.
  • Bepróbáltam, de ez gyenge.
  • Megnézem az első részt eredeti nyelven.
  • Megnézem az első részt szinkronnal.
  • Nem érdekel a sorozat.
Hétfőn, vagyis magyar idő szerint kedd hajnalban sor került az idei sorozatévad egyik leginkább várt premierjére, ugyanis az amerikai NBC csatorna ekkor mutatta be a Revolution című posztapkaliptikus sorozat első részét. Az érdeklődés az amerikai tévénézők körében hatalmas volt, amit az is mutat, hogy a premiert 11,65 millióan kísérték figyelemmel, amivel idősávját meg is nyerte a sorozat, míg a főműsoridőt tekintve a második helyen végzett. Ami még ennél is fontosabb, a kereskedelmi korosztályban még erősebb, 4,1-es ratinget ért el a széria, ami ugyancsak a napi második helyezésre volt jó.


A sorozat készítőjének, Eric Kripkének minden bizonnyal újdonságot jelent a hatalmas érdeklődés, hiszen az író eleddig egyetlen sorozat készítését véshette fel filmográfiájába, az pedig az Odaát, vagyis a Supernatural volt, mely manapság 2 millió alatti nézettséget ér el. A Revolution debütálása tehát nagyszerűen sikerült, amit remekül igazol az a tény is, hogy az NBC-n három éve volt utoljára példa ilyen erős sorozatkezdésre - ami nem csoda, hiszen a csatorna az elmúlt időszakban egyre inkább nevetség tárgyává vált bukásaival. (Ez egyébként nem azt jelentette, hogy csupa tűzrevaló sorozattal próbálkoztak. De hiába volt nem egy minőségi termékük, a közönséget a zömük hidegen hagyta.)

Az, hogy a közönség ennyire várta a premiert, nem csoda, hiszen meglehetősen érdekes a felütése a történetnek: a Revolution egy olyan világban játszódik, mely kvázi középkori szintre süllyed, köszönhetően annak, hogy 15 évvel előtte az egész bolygóról eltűnt az áram és az energia számos formája. Azonban kisvártatva az is kiderül, hogy ami történt, nem véletlen volt, s akad pár ember a világon, aki tisztában van azzal, hogy mi zajlott az elsötétedés napján, ami kiválthatta az eseményt. (Beszédes, hogy nyári szavazásunkon az SG olvasók is ezt a sorozatot várták leginkább. Vajon a kereskedelmi tévék nézői is ezt fogják gondolni - feltéve, ha sor kerül a hazai bemutatóra?)

A történet és a készítő személye mellett általában meg szoktuk említeni a színészgárdát is, mint a nézők érdeklődését felkeltő tényezőt, azonban ezúttal eltekintenénk ettől, hiszen olyan húzónév, mely a nagy széles közönségnek mond valamit, nem sok van a Revolutionben. A legtöbben talán Elizabeth Mitchellt ismerik, aki a Vészhelyzetben, a V-ben és természetesen a Lost - Eltűntekben vált sokak kedvencévé. Viszont Giancarlo Esposito, aki idén lehet, hogy Emmy-díjat fog nyerni a Totál szívásban nyújtott zseniális alakításárt, már csak egy jóval szűkebb kör számára jelenthet vonzerőt, igaz ő a tavalyi évad legsikeresebb új sorozatában, az Egyszer volt, hol nem voltban is többször megfordult.


Persze az adatok mindössze az első rész sikerét bizonyítják, jövő héten fog eldőlni, hogy mennyi nézőt nyert meg magának annyira a kezdés, s hányan gondolják úgy, hogy köszönik, eleget láttak. Ráadásul a hétfő este 10 órás időpontba jövő héten a konkurencia is megérkezik két krimisorozat, a Hawaii Five-0 és a Castle formájában. A nagy kérdés, hogy a Revolution képes lesz-e kiaknázni ezt a jó kezdést, vagy hasonló sors vár rá, mint az ugyancsak jól kezdő, de utána hatalmas minőségi romláson áteső rokonsorozatokra, mint Az esemény, a Flash Forward - A jövő emlékei vagy a Terra Nova - Az új világ. Ezek ugyanis már a 2. évadukat sem érték meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • weine #25
    És akkor a gőzgépet meg sem említettük, ugye.
  • Hoz_Hun #24
    Hú gyerekek... meggyőztetek, hogy ne nézzem meg. Úgyis épp tegnap álltam neki a Hell on Wheels sorozatnak, ami tetszik, így van mit néznem.
  • DeviloftheHell #23
    hát megnéztem és mikor emliti az elején hogy még az akkumlátorok sem müködtek na elmentek a fenébe azhogy emivel kiütnék az összes mikroprocesszort tartalmazo eszközt oké nade a többi? kémiai folyamatot nem tud megállitani :)
  • weine #22
    olyan, mint a Terra Nova, az is mesterkélt, tipikus tucat-amerikai gesztusokkal játszó színész(főleg a gimis filmek affektáló lánykáit utánozzák, mert az a trendi)
    Jó alapötlet mindkettőnél, de hihetetlen gagyi kivitelezés, amit persze az amcsik zabálnak, mert ezt legalább megértik.
  • shaba23 #21
    Jah, mert nincs legyártva 5 világháborúra elég fegyver meg lőszer^^
    A sorozat meg egy kalap szar...sem eredetiség, sem újítás nincs benne. Csak a szokásos apokalipszis alapú Szabó család....
  • COOLancs #20
    A készítők biztos megnézték a Tudorokat, és azt hitték hogy ezek a normális középkori állapotok....
  • weine #19
    Meg aztán az miért nem jut eszébe senkinek(ok, amerika, ez megmagyarázza) hogy fogjanak egy réztekercset, és kibe huzigáljanak a közepén egy mágnest?
    Vagy ez sem működik?
    Dinamós elemlámpa sem?
    Valamit buheráltak a jenkik és az az egész Földön lecsapták az áramot?
    (Mint mikor hüjegéza villanyt szerel...)
  • cateran #18
    Nem ertek hozza, legyen igy:D
    Masnak is voltak "gondjai":
    "Do they have an explanation why non-electrical things that rely on mechanical/chemical energy don't work? In other words, why don't people ride bicycles and shoot bullets?"

    Erre valaszok: "Why not use diesel and steam engines too."
    "And why do people's brains still work? They depend on electrical impulses."
    "If it were only the loss of electrical machines, wouldn't society go back to approximately 1800's style of living? In this show, we're pretty much back to the middle ages."
    "I'd love to hear that. Something that stops the propagation of electron waves in metallic conductors, but doesn't affect any other form of electron interaction such as nerve action or indeed all chemistry, including the basic cohesiveness of matter? Shit, I prefer the warped physics of Flash Forward. At least I can fanwank that with existing fringe science -- all I need is the Penrose-Hameroff conjecture (which even the show hinted at) and Bearden's unified field theory."
    illetve:
    "They had no guns because the militia would hang you if you were caught with one. I'm guessing cross bows were their weapon of choice because they served as hunting weapons as well." Hiszen 1 nyilpuska messze nem olyan veszelyes es halalos, mint 1 lofegyver! Ohh, wait...
  • Vorpal #17
    A kedvenc jeleneteim azok voltak ahol a kigyúrt íjászsrác az íj sarkával ütötte le a embereket - abszolút hihető elemek, csodaszép emberek,vámpírfiúkák
  • dchard #16
    A szavazásból hiányzik a leginkább releváns lehetőség:

    Megnéztem az első részt és jobb híján.

    Szerintem kasza lesz az első évad után, de manapság mindennel ez van...

    Egyébként semmilyen szerver központot nem kell beröffentenie a csajnak: pont-pont kommunikáció alacsony frekin karakteres átvitelre viszonylag egyszerűen megvalósítható hatalmas távolságra, az áramot meg abból a biszbaszból nyerik :-) Nem egy optika, de a galambnál talán jobb megoldás.

    Dchard