Hunter

El lehet jutni egy valóságshow-val a Marsra?

Megkapta első szponzori támogatásait az a holland cég, ami 2023-ban embereket juttatna el a Marsra, egy állandó kolónia létrehozása érdekében, mindezt egy valóságshow keretében.

A Mars One névre keresztelt projekt nagyra törő tervei finanszírozását egy globális médiaeseménnyel tervezi finanszírozni, ami végig követi a teljes küldetést az űrhajósok kiválasztásától a vörös bolygón töltött első éveikig bezáróan. "Az első szponzori támogatások beérkezése egy újabb lépést jelent a Mars felé vezető úton" -mondta Bas Lansdrop. a Mars One alapító elnöke. "Valamivel több mint egy éve indultunk el ezen a úton, felkérve az iparág szakértőit, hogy osztozzanak velünk ebben a vakmerő álomban. Ma elmozdultunk a műszaki tervezéstől a finanszírozás első szakaszának irányába, egy valós alapot teremtve álmainknak"


Az első szponzorok között található a Byte Internet, egy holland Internet és webhosting szolgáltató; egy jogi cég, a VBC Notarissen; egy konzulting cég, a MeetIn; egy független webállomás, az energiára és az éghajlatra összpontosító New-Energy.tv; és a Dejan SEO, egy ausztrál keresőmotor optimalizáló céget. "A Mars One nem csupán egy merész projekt, de az emberi lélek azon magját is megtestesíti, ami az ismeretlen felkutatására ösztönöz. Megtiszteltetés számunkra, hogy támogathatjuk ezt az elképesztő tervezetet" - mondta Dan Petrovic, a Dejan SEO vezérigazgatója.

A Mars One a 2016-ban, robot küldetések sorával kezdené a megvalósítást, melyek négy éven át szállítanák egy Mars-bázis elemeit, amit kereken gördülő robotegységek szerelnének össze. Az így kapott komplexumhoz 2023 tavaszán, 9 hónapnyi utazás után érkezne meg az első négy űrhajós, akiket két évente újabbak követnének. A Földre történő visszatérésükre nincsenek tervek.

A cég vezetőinek közleménye szerint számos magán űrrepülési céggel tárgyalnak világszerte, és a Mars-kolónia minden egyes nagyobb eleméhez legalább egy alvállalkozót biztosítani fognak. A szponzori pénzeket főként az űrrepülési cégek koncepció terveihez fogják felhasználni, melyek mindegyike 500-2500 munkaórát vesz igénybe.


A Mars One becslése szerint az első négy ember eljuttatása a vörös bolygóra körülbelül 6 milliárd dollárba fog kerülni. A cég reményei szerint a Big Brother stílusú valóságshow fedezni fogja a költségek nagy részét. A televíziós műsor már jövőre kezdetét veheti, a 40 fős asztronauta-osztag tagjainak összeválogatásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #1
    ....az, győzike a marson........
    Beá hozzád má a szkafaizémet....
  • Lazarus #57
    A kiszavazott játékosokat belelövik a napba
  • Omega #2
    ...néhány lépés megtétele után a marson...
    -"Há ebbű a szakafanderizéből kifogyott a zoxygén"
    -"Győzike jelentkezz, Győzike jelentkezz"
    - CSÖND....

  • Magyar Betyár #59
    Szánalom ez az egész, hogy az emberiség következő nagy lépését már meg sem lehet tenni csak valami ostoba média show segítségével mert egyébként nincs rá PÉNZ!
    Mi köze valójában a PÉNZNEK hozzánk emberekhez és magához a technológia fejlődéséhez? Azt kell mondjam ha az egyház a középkorban a tecnikai fejlődés legnagyobb hátráltatója volt akkor a PÉNZ a modern kori fejlődés legnagyobb hátráltatója. Már réges régen vízzel hajtott környezetbarát autókkal rohangálhatnánk ha az olajlobbi nem lőne le vagy venne meg mindenkit aki kicsit is konyít a támához. Réges régen super jó és százszor hatékonyabb rakétákkal száguldozhatánk az űrben ha a kormány nem a háborúkba meg az ostoba bürokráciába tolná a milliárdokat hanem az inoováció lenne a legfontosabb az emberiség szolgálatában. Azokat a dollármiliárdokat amiket egy szűk kör elvesz és tiszta haszonként zsebre tesz, ha ezeknek csak egy részét fordítanák pl a marskutatása már réges régen lenne ott egy bázis.
    De ez nem érdeke azoknak akik dön tenek ezekről a milliárdokról, hogy miért nem nem tudom. Lehet hogy más fontosabb dolguk van.
  • wraithLord #51
    Csak annyi, hogy pl. hogyan juttatod el a Marsra a bázis elemeit, hogyan juttatod el a Marsra az embereket, hogyan kommunikálsz a kolóniával 24/7 normális minőségben, semmi tapasztalatunk idegen bolygón kolónia létrehozására és fenntartására (egyedül ez millió problémát vet fel), mikorra lesz használható Mars-bázis terv, ezt mikorra kivitelezik, mikorra lesz bevethető állapotban és egyebek... Az ég világon semmi nincs kifejlesztve, tesztelve, ehhez a célhoz. És mindez mennyi pénzbe kerülne mégis? 6 milliárd, ja. Talán szorozzák ezt meg párezerrel...
    A holdraszállás sem egyik napról a másikra ment, ez pedig egy picikét keményebb dió talán...

    Majdnem olyan, mintha az ősember ötszázezer évvel ezelőtt azt mondta volna, hogy kitűzött célja 10 év múlva szélessávú neten streamelve nézni a Forma 1-et. Persze jócskán túloztam, de ez akkor sem mostanában lesz. Pedig szerintem is jó lenne.
  • Ender Wiggin #28
    "Menjen ember akkor, ha már biztonságban vissza is tudjuk hozni."

    ha a celebeket lövik ki, akkor inkább már holnap induljanak. és vihetik a divatszakmát is magukkal, rájuk is legalább akkora szükség van a marson, mint a topless Dj-kre.
  • M2 #25
    Azért az "Első ember a Marson, aki odament meghalni" elég szarul hangzana majd a történelemkönyvekben. Menjen ember akkor, ha már biztonságban vissza is tudjuk hozni. Szerintem.
  • Szefmester #7
    Én mennék, még annak a tudatában hogy ez csak egy irányú út lenne. Marha kemény élet lenne ott, de az hogy ott lehet az ember, és az elsők között szerintem bőven megérné feladni egy semmi extra átlagos szürke kisegér-féle életet.
  • Irasidus #69
    Ja, Aranyi Laci aki szerint soha nem jártuk a Holdon, miközben az Apolló asztronautái ufot láttak. Az ürge beteg, elmebeteg informatika-tanár. Ja, igen a google a te barátod is, meg lehet keresni hányszor hazudik, és hányszor adja elő a saját, vagy mások meséjét úgy mintha tény lenne. Köszi, hogy felhívtad a figyelmünket rá, nem mintha a 90' évek óta bohóckodna a hálón. Á, dehogy, teljesen új...
  • Náza #64
    Legyszives ertelmezd amit irtam.

    "Majd eljon az ideje amikor mar a Foldi fejleszteseknek koszonhetoen olcsobb lesz az utazas es gyakorlati haszna is lesz. A mai technologiaval nem eri meg semmilyen szempontbol embert kuldeni a Marsra es gondoskodni az eletben maradasarol, hazajutasarol."

    Jelenleg $50000 egy kilo cuccot kuldeni az urbe. Majd ha kifejlesztunk olyan medszert amivel parszaz dollar, akkor kuldjunk. Ezt kifejleszteni csak a Foldon tudjuk, tehat...ennyi. Jelenleg nincs vedelem a kozmikus sugarzas ellen sem. Kifejleszteni a Foldon lehet csak. Ez csak par nehezseg a rengeteg kozul. Ezeket mind csak a Foldon tudjuk kifejleszteni/tokeletesiteni, es a Fold korul tudjuk tesztelni is oket. Csak olyan megoldasnak van ertelme, amivel vissza is lehet hozni az utast. (persze ez az olcso utazas eseten mar gyakorlatilag kikipalhato volna) Par evtizeden belul olyan robotjaink lesznek amelyek onallo intellienciaja mar elegendo lehet a magasabb szintu autonom munkahoz, legabbis nem fog kelleni minden parancsot a Foldrol elkuldeni. Ez, es a robotos kuldetes alatt a rendelkezesre allo sokkal hosszabb ido, siman egyenerteku lesz egy szkafanderes ember par het, honap alatt elvegezheto munkajaval (utana haza kell hozni, mert elfogynak a tartalekok, elszakad a cerna, stb...). Az ember talalekony, de ha nem visz magaval megfelelo muszert akkor az sem tud megvizsgalni ugy egy dolgot ahogy eseten szukseges volna Majd egyszer lesz ertelme az emberi urutazasnak, koloniaknak, emberes felfedezeseknek, de meg fejletlenek vagyunk ahhoz hogy megbizhatoan es gazdasagosan megvalositsuk. MAs szoval ez olyan mintha nuklearis eromuvet szeretnel epiteni az 1900-as evek elejen. Lehet hogy megvalosithato lett volna, de nyilvan sokkal nehezebben mint most 100 ev mulva. Es meg most is rohadt draga es meg mindig nem total megbizhato. (De en igy is 100% a nuklearis energiat) Mindennek eljon az ideje.

    Vallas: A vallasok mar fel vannak keszulve erre. Semmi nem tortenne, annyi minden szart tuleltek mar es magyaraztak meg, miert pont ettol fordulnanak el az emberek a vallastol. Sok vallas (olyan is ami a keresztenysegnel nagyobb) sose zarta ki a foldonkivuli eletet.

    Elet talalas: Szerintem semmi hihetetlen nem volna abban, ha fejletlen eletet talalnank a Marson, ennek tul nagy gyakorlati haszna sem volna. A Foldon is leteznek olyan mikrobak, amelyek szamara gyilkos az a kornyezet ami a foldi elolenyek donto tobbsegenek az eletben maradashoz szukseges.