Berta Sándor

Münchenben található Európa leggyorsabb szuperszámítógépe

A Leibniz Számítógépes Központban (LBZ) hivatalosan is átadták a vízhűtéses SuperMUC nevű készüléket, amely Európa leggyorsabb szuperszámítógépe és a világranglistán a negyedik helyet foglalja el.

A SuperMUC 500 négyzetmétert foglal el, súlya 100 tonna, teljesítménye 3 Petaflops. A projekt 2010 decemberében indult el, s a szuperszámítógép építésében részt vett az IBM és az Intel is. A hivatalos átadáson megjelent Annette Schavan szövetségi és Wolfgang Heubisch bajor kutatási és tudományos miniszter. "A szuperszámítógépek jelentik a kulcsot a 21. század kérdéseinek megválaszolásában. A nagy teljesítményű készülékek lehetővé teszik, hogy Németország vezető szerepet töltsön be a globális klíma-, energia-, élelmezési, biztonsági és kommunikációs kérdések megoldásában" - emelte ki Annette Schavan.

A készüléket 324 terabyte memóriával, illetve 10 petabyte tárolókapacitással látták el. Az LRZ berendezésbe összesen 14 112 Sandy Bridge EP processzor és 112 896 processzormag került. Az operációs rendszere Suse Linux Enterprise Server. A SuperMUC különlegessége, hogy 25-45 Celsius-fokos vízzel hűtik. Ennek előnye, hogy miközben a hagyományos szerverközpontok a fogyasztásuk 50-100 százalékát használják el hűtési célokra, addig ez az arány a müncheni szuperszámítógépnél csupán 10-20 százalék. Ennek köszönhetően a tervek szerint évente 850 000 eurót tud megtakarítani az LBZ. A keletkező hőt a központ fűtésére használják fel. A vízhűtés másik előnye a halk működés.

A SuperMUC irányításával és karbantartásával összesen 20 szakember foglalkozik. A 130 millió eurós beszerzési költségeken a szövetségi állam és Bajorország közösen osztozik, s ugyanez a helyzet az áramszámla esetében is. A szuperszámítógépet a Partnership for Advanced Computing in Europe (PRACE) programnak köszönhetően összesen 23 ország kutatói használhatják majd, elsősorban fizikusok, csillagászok, matematikusok, mérnökök és klímakutatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MacropusRufus #17
    pl. kezdetnek ott a SGI Onyx. Anno ezzel készűlt (többek közt) a DzsuraszikPark.
    A eBay-en volt egy ideig eladásra felkínálva.
    195Mhz RISC CPU-k voltak benne. Mindjárt 24db. Minden CPU-nak saját memóriája volt, és cache-ből sem volt hiány: 128Mb/CPU
    Még egy kissebb teljesítményő Indigo/Octan is hatalmas teljesítmény nyújtott az akkori otthoni gépem mellett. Eleve nem is létezett akkor még 100Mhz feletti CPU :)) Meg 128Mb cache?? Gépekben volt maximum 8-16 :) Ez még javában a 386-486 korszakban volt.
    Bár az igazat megvalva azért sztem egy 24x195Mhz-es gép még mindíg képes lenne odavágni bárminek. Párhuzamos adatfeldolgozásban sztem simán megenné a mostani 4-8 magos gépet. (a mobilokat is ;) )
  • MacropusRufus #16
    olyan számítási teljesítményről van itten szó ami mellett a piacon kapható leggyordabb vga kártya teljesítménye is eltörpűl (akkor is, ha többett kötsz össze)
    3petaflop az 3000000000000000 lebegőpontos művelet/sec
    Összehasonlítás képpen (CPU+GPU együtrtes teljesítménye)
    XBox360 355GFLOP
    PS3 2.018TFLOP

    Az Unreal Engine3-hoz olyan vas kell ami minimum 2.5TFLOP-ot tud.
    Ezek mind 1-2 nagyságrenddel lassabb sebességek mint amit a cikkben leírt gép tud. Neki elég a teljesítményének 2%-át odaadni a képszámolásra és már is kb. több tíz TFLOP-ról beszélünk. (az 5%-a is már 150TFLOP...)
  • ProgServ #15
    És a képeken megfigyelhető a világ első bio áramfejlesztője is!

    Ha elmegy az áram, és a generátorokból is kifogy a dízelolaj, az aknákban ücsörgő emberkék kézzel-lábbal tekernek mindent, hogy áramhoz juthassanak. :D
  • passatgt #14
    vicceltem...
  • mad mind #13
    Erőből emulálja :D
  • Ferrer #12
    Ha nincs benne megfelelő GPU (ami sanszos), akkor rohadtul nem fog futni rendesen se a Crysis, se más :D
  • Beast Machine #11
    A szuperszámítógépek minidig ekkorák lesznek, csupán a hardverek léptéke változik, 20 év múlva kvintilló gigaquadnyi memória :D
  • Roland3 #10
    CS 1.6 biztos nem laggol rajta :D
  • duke #9
    Ja lehet hogy 20 ev mulva a mobiltelefonok tudnak majd ennyit mint most ez a gep.
    Es erdekes lenne osszevetni a 20 evvel ezelotti szuperszamitogepeket, egy mostani csucs mobilal.
  • bJames #8
    Nehéz ezt elképzelni, de igazad van :)